Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięta belka betonowa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, na oko to słupy nie mają 25cm x 25cm.

Z rysunku wynika że może być za słabe zazbrojenie strzemionami i dziwne jest kotwienie górnego zbrojenia podciągu w słupie.

To ze słupa powinno wychodzić zbrojenie do belki.

Kotwy wiercone rozporowe? za blisko krawędzi + prawdopodobny brak strzemion i efekt widać.

Tak, na oko to słupy nie mają 25cm x 25cm.

Z rysunku wynika że może być za słabe zazbrojenie strzemionami i dziwne jest kotwienie górnego zbrojenia podciągu w słupie.

To ze słupa powinno wychodzić zbrojenie do belki.

Kotwy wiercone rozporowe? za blisko krawędzi + prawdopodobny brak strzemion i efekt widać.

Prawda, ta belka pozioma powinna być solidnie zakotwiona w pionowej, a nie, jak na rysunku na dwóch prętach.

Sensowny zbrojarz dałby radę, widząc rysunek. Można było zagęścić strzemiona, a nawet zrobić krzyżówkę z trochę mniejszych strzemion i by wytrzymało, ale to już by było poprawianie projektu. Myślę, że oni zrobili zbrojenie w ten sposób, żeby poprawić połączenie słupa z belką, ale już nie dołożyli strzemion i się posypało.

Wylane było najpierw do poziomu wieńca murłaty, następnie wyżej reszta.

Rozmawiałem dzisiaj na budowie z kierownikiem. Z tym betonem zalewanym za drugim razem, czyli od połowy w górę jest coś nie tak. Prawdopodobnie był robiony na budowie. Widać na zdjęciach poniżej że różni się barwą. Bez większego problemu w tej górnej części gwoździem jestem w stanie wydążyć dziurę, niżej na zdjęciu ją widać jak i łączenie obu betonów. W betonie wcześniej zalanym z betoniarni można co najwyżej narysować kreskę. Już jest decyzja, że będzie rozbierane, szalowane i zalewane jeszcze raz.

7.jpg

8.jpg

Ta ekipa już u nas nie pracuje. To nie pierwsza rzecz, którą spieprzyli. Jestem załamany poziomem polskiego budownictwa. Niestety zrobili w dodatku te słupy o 8 cm za wąskie. Nie da się teraz ich poszerzyć, bo są już krokwie od konstrukcji lukarny. Mam nadzieję, że wytrzymają. O jakim oznaczeniu zastosować teraz beton z betoniarni, żeby był odpowiednio mocny? Edytowane przez CirrusStratus

Jak masz tyle niezgodności to zapytaj projektanta o sposób naprawy. Nawet gdybyś miał za to zapłacić to wydaje tą kasę będziesz spać spokojnie do końca życia.

Później usiądź z Kierownikiem do i przedstaw rachunki przy rozliczeniu. Tyle detal naprawy, tyle naprawa. Zaproponuj sposób rozliczenia. Zrób to na koniec po otrzymaniu oświadczenia i wpisach do dziennika Budowy.

Nie pekaj da się to naprawić

• 2 weeks później...
Czy pod zbrojeniem są jakieś dystanse? Na zdjęciu ich nie widzę.

Tak, coś tam podłożyli, zbrojenie nie styka się z deską. Jednak coś się nie zgadza ze strzemionami. Jest ich na tej poziomej belce 16, a według zdjęcia z projektu powinno być 30. Oni wykorzystali wcześniejsze zbrojenie. Chyba trzeba będzie dołożyć tych strzemion. Druga sprawa, że my podnieśliśmy ścianę kolankową. Przez to ta pozioma belka ma teraz 36 cm, a według projektu było 20 cm. Zbrojenie coś mi się wydaje, że zostało jak w projekcie pod belkę na 20 cm. Teraz poszerzyć tego zbrojenia nie bardzo można ponieważ pręty ze słupów nie dojdą do niego. Czy można na tą belkę zbrojeniową położyć dodatkową wysoką na 10 cm i powiązać ją z tą na dole?

Jak jeszcze coś tam robisz to zwróć uwagę na to gdzie ekipa łączy zbrojenia, o ile zbrojenie dolne jest połączone nad podporą -prawidłowo to łączenie górnego zbrojenie nie do końca jest w tym miejscu prawidłowe. Tzn łączenie jest nieprawidłowe, jednak ten spory zakład może sie bronić. Przy tak małych elementach nie powinno tam być łaczeń.

• 4 months później...
Czy ja się mylę, czy to zbrojenie jest podparte kamieniami?... :confused: Dziwie się taką niedbałością, bo worek dystansów betonowych kosztuję ze 100 zł, a poźniej za tą niedbałość płacimy ogniskiem korozji albo pękniętą płytą jak tutaj... Albo plastikowe co kosztują 10 zł. Edytowane przez Redakcja

u mnie też podpierali kamieniami niektóre zbrojenie i kierownik na to pozwalał. Już nie jest kierownikiem. Beton brałem na różne stropy z 3 betoniarni i są różnice w jakości.Też mam takie lukarny i też wyszły raki + pęknięcia na samych narożach bo przyszedł bardzo gęsty beton . Dodatkowo budowlaniec wmawiał mi że to wina ponownie używanych desek szalunkowych. Miałem to rozwalić ale zostawiłem i nie wiem czy dobrze zrobiłem. Nie miałem jednak pęknięć na wskroś. Kierownik to był ciul i nic nie doradził. Ja wiem teraz jedno, jak coś jest nie tak i są raki to nie pytać się KB tylko nawet samemu brać młota i rozwalać !!! i tak do skutku . Beton na takie coś to powinni wyrabiać w betoniarce, a nie nauczyli się wygody i zamawiać ekstra gruszke z 2ma kubikami + pompe za kupe kasy. U mnie zrobili kilka nadproży z betonu na miejscu i wygląda super, jak chcą to potrafią. Ważne jest wibrowanie ale też konsystencja betonu. Jak za gęsty to od razu wywalać gruszkę z budowy i tu powinien być kierownik co sprawdza, ale którego u mnie nigdy nie było w takich momentach. Edytowane przez KUBEK1978