Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy ciepła, dobór mocy, fakty; mity, główne różnice między producentami

NC_PC

Recommended Posts

Bardzo dobry materiał - oby więcej takich np. o panelach fotowoltaicznych.

Ciekawe informacje o ilości czynnika, podłączaniu monobloków itd.

Wymiennik płytowy aż tyle temperatury nie wytraca, energii w kosmos też nie wysyła [ mam doświadczenie z nimi z instalacji z kotłami na ekogroszek] więc przedstawione tu argumenty na nie mnie nie przekonały.

Co do za dużej pompy i pracy szarpanej - taktowania - według mnie ciekawą opcją jest używanie jej w taniej strefie prądu w taryfie G13 - wtedy zamiast stałego <3kW mamy przez około połowę doby <6kW i problem znika.

Z drugiej strony np. w okolicy Wrocławia od lat -20 nie było więc spokojnie można zakładać -10 a poniżej grzałki.

Stare instalacje mają duże grzejniki, które pracują z niska temperaturą czynnika - gorzej z domami nowszymi lub tam, gdzie grzejniki zostały wymienione na mniejsze, panelowe - wtedy niestety przy większych mrozach musi być na zasilaniu >60C a to już problem dla PC - z drugiej strony czy te dodatkowe 10C powyżej 50C z pompy można dobijać przepływowo grzałkami elektrycznymi - jest taka opcja ?

Pojawiają się pompy monoblokowe na propan - czy już mają Państwo doświadczenia z takimi ?

Jeszcze raz dziękuję za bardzo dobry materiał bo dobrych warto chwalić.