przemty 26.01.2020 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Cały czas się jeszcze uczę kotła, różnych ustawień itd.Chodzi o zagadnienie cwu, jak najlepiej pod względem komfortu, ekonomicznym itd jest ustawić podgrzewanie wody :- przez całą dobę?- w przedziałach czasowych? Jedno i drugie rozwiązanie ma zalety i wady a jak wy macie? Zestaw to kocioł jednofunkcyjny Vaillant i sterownik VRC 700. I druga sprawa, przy spadku temperatury o ile stopni od ustawionej kocioł zaczyna dogrzeaac zasobnik aby utrzymać temperaturę? Edytowane 26 Stycznia 2020 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 26.01.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Co to jest "Zestal" ?W systemie Vaillanta zbiornik cwu - jaki masz zbiornik ? - jest podgrzewany przy spadku 5°C względem nastawionej.ekonomicznie jest przy ustawieniu temperatury 45°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2020 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Co to jest "Zestal" ? "Zestal" to zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Cały czas się jeszcze uczę kotła, różnych ustawień itd. Chodzi o zagadnienie cwu, jak najlepiej pod względem komfortu, ekonomicznym itd jest ustawić podgrzewanie wody : - przez całą dobę? - w przedziałach czasowych? Jedno i drugie rozwiązanie ma zalety i wady a jak wy macie? Zestal to kocioł jednofunkcyjny Vaillant i sterownik VRC 700. I druga sprawa, przy spadku temperatury o ile stopni od ustawionej kocioł zaczyna dogrzeaac zasobnik aby utrzymać temperaturę? Podgrzewanie cwu w przedziałach czasowych. Niby eko jest podgrzewanie przy spadku 10oC. Mam ustawiony na podgrzewanie przy spadku 5oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 26.01.2020 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Co to jest "Zestal" ? W systemie Vaillanta zbiornik cwu - jaki masz zbiornik ? - jest podgrzewany przy spadku 5°C względem nastawionej. ekonomicznie jest przy ustawieniu temperatury 45°C To jest zestaw. Mój błąd, pisałem na telefonie i nie zauważyłem błędu.Poprawiłem. Zbiornik to VIH 150 45°C to już ekstremum, mam ustawione aktualnie 60°C czyli jak rozumiem, podgrzewanie załączy się przy spadku temperatury do 54°C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 26.01.2020 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Podgrzewanie cwu w przedziałach czasowych. Niby eko jest podgrzewanie przy spadku 10oC. Mam ustawiony na podgrzewanie przy spadku 5oC. Jak to się ustawia ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 26.01.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 To jest zestaw. Mój błąd, pisałem na telefonie i nie zauważyłem błędu.Poprawiłem. Zbiornik to VIH 150 45°C to już ekstremum, mam ustawione aktualnie 60°C czyli jak rozumiem, podgrzewanie załączy się przy spadku temperatury do 54°C ? też miałem na 60 i gazu szło że .... teraz jest bez porównania, ale to twoja woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Ustawienie przedziałów czasowych grzania oraz załączanie dogrzania cwu po 5 lub 10 stopniachpowinno być na sterowniku. Możesz również przetestować obsługę i działanie tego regulatora korzystając z naszego Symulatora. multiMATIC VRC 700 w skrócie: monitoring zużycia energii (gaz i energia elektryczna, także dla chłodzenia i wentylacji) oraz uzysku energii z otoczenia (dla kolektorów solarnych i pomp ciepła) programator tygodniowy programy czasowe dla obiegów grzewczych (ogrzewanie i chłodzenie), ładowania zasobnika ciepłej wody i obiegu cyrkulacji oraz wentylacji program urlopowy funkcje "1 dzień w domu" i "1 dzień poza domem" funkcja intensywnego wietrzenia funkcja ”party” https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/multimatic-vrc-700-34560.html Mam ustawione grzanie cwu na 52oC ze spadkiem do 47oC. PS Nie wiem czy ten cytowany VRC 700 to jest twój sterownik czy nie jest do PC. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 26.01.2020 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Ustawienie przedziałów czasowych grzania oraz załączanie dogrzania cwu po 5 lub 10 stopniachpowinno być na sterowniku. https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/multimatic-vrc-700-34560.html Mam ustawione grzanie cwu na 52oC ze spadkiem do 47oC. A tak z ciekawości jakie masz ustawione przedziały czasu dla grzania wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 26.01.2020 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) PS Nie wiem czy ten cytowany VRC 700 to jest twój sterownik czy nie jest do PC. TAk, to jest mój sterownik ale nigdzie nie mogę znaleźć ustawienia przy jakim spadku temperatury bedzie załączany kocioł? Czyli to co piszesz czy włączy się przy spadku o 5 lub 10 stopni. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez przemty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Może takie ustawienie na 5 lub 10 stopni jest nie w sterowniku a w menu kotła?Przedziały grzania powinny być ustawione w zależności od trybu życia domowników.Czy pracują i w jakich godzinach, kiedy kąpią się, o której wstają i o którego godzinie chodzą spać, jak to wygląda np. w weekendy i ile osób korzysta z cwu.Masz pompę cyrkulacyjną? Edytowane 26 Stycznia 2020 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 26.01.2020 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Może takie ustawienie na 5 lub 10 stopni jest nie w sterowniku a w menu kotła? Przedziały grzania powinny być ustawione w zależności od trybu życia domowników. Czy pracują i w jakich godzinach, kiedy kąpią się, o której wstają i o którego godzinie chodzą spać, jak to wygląda np. w weekendy i ile osób korzysta z cwu. Masz pompę cyrkulacyjną? Popatrzę w kotle bo w sterowniku nie widzę korekty temperatury. Wiem, że jest to ustawienie personalizowane bo każdy inny ma plan dnia i tygodnia. Tak mam pompę cyrkulacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 26.01.2020 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 też miałem na 60 i gazu szło że .... teraz jest bez porównania, ale to twoja woda. No ale 45 stopni nie jest za zimna do kąpieli? Wiadomo, każdy lubi co innego ale taka temperatura jak dla mnie to chyba za zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Raczej za gorącahttps://www.zakumaj.pl/artykuly/jaka-temperatura-kapieli-jest-odpowiednia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 26.01.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 No ale 45 stopni nie jest za zimna do kąpieli? Wiadomo, każdy lubi co innego ale taka temperatura jak dla mnie to chyba za zimna. włóż rękę do wody o temp.45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 27.01.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Mam ten sam sterownik i piec co ty, temp CWU 45 C, w tygodniu jest to przedział 15-23, weekend 8-23Przy ustawieniu całą dobę zasobnik bez sensu się wychładzał i piec pracował częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 27.01.2020 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 No ale 45 stopni nie jest za zimna do kąpieli? Wiadomo, każdy lubi co innego ale taka temperatura jak dla mnie to chyba za zimna. Pewien jesteś ? Założę się że nie dasz rady wejść do wanny wypełnionej wodą o temperaturze 45 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 27.01.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Tez mam taki zestaw. Dla mnie czasami te 45 stopni to za dużo ale już tak zostawiłem.Miałem ustawione 8-23 a teraz mam ustawione przedziały czasowe 6-8 18-23 i szczerze nie widzę żadnej różnicy w ekonomi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts