Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda uzytkowa

przemty

Recommended Posts

Cały czas się jeszcze uczę kotła, różnych ustawień itd.

Chodzi o zagadnienie cwu, jak najlepiej pod względem komfortu, ekonomicznym itd jest ustawić podgrzewanie wody :

- przez całą dobę?

- w przedziałach czasowych?

Jedno i drugie rozwiązanie ma zalety i wady a jak wy macie?

Zestaw to kocioł jednofunkcyjny Vaillant i sterownik VRC 700.

I druga sprawa, przy spadku temperatury o ile stopni od ustawionej kocioł zaczyna dogrzeaac zasobnik aby utrzymać temperaturę?

Edytowane przez przemty

Cały czas się jeszcze uczę kotła, różnych ustawień itd.

Chodzi o zagadnienie cwu, jak najlepiej pod względem komfortu, ekonomicznym itd jest ustawić podgrzewanie wody :

- przez całą dobę?

- w przedziałach czasowych?

Jedno i drugie rozwiązanie ma zalety i wady a jak wy macie?

Zestal to kocioł jednofunkcyjny Vaillant i sterownik VRC 700.

I druga sprawa, przy spadku temperatury o ile stopni od ustawionej kocioł zaczyna dogrzeaac zasobnik aby utrzymać temperaturę?

Podgrzewanie cwu w przedziałach czasowych.

Niby eko jest podgrzewanie przy spadku 10oC.

Mam ustawiony na podgrzewanie przy spadku 5oC.

Co to jest "Zestal" ?

W systemie Vaillanta zbiornik cwu - jaki masz zbiornik ? - jest podgrzewany przy spadku 5°C względem nastawionej.

ekonomicznie jest przy ustawieniu temperatury 45°C

To jest zestaw. Mój błąd, pisałem na telefonie i nie zauważyłem błędu.Poprawiłem.

Zbiornik to VIH 150

45°C to już ekstremum, mam ustawione aktualnie 60°C czyli jak rozumiem, podgrzewanie załączy się przy spadku temperatury do 54°C ?

To jest zestaw. Mój błąd, pisałem na telefonie i nie zauważyłem błędu.Poprawiłem.

Zbiornik to VIH 150

45°C to już ekstremum, mam ustawione aktualnie 60°C czyli jak rozumiem, podgrzewanie załączy się przy spadku temperatury do 54°C ?

też miałem na 60 i gazu szło że .... teraz jest bez porównania, ale to twoja woda.

Ustawienie przedziałów czasowych grzania oraz załączanie dogrzania cwu po 5 lub 10 stopniachpowinno być na sterowniku.

Możesz również przetestować obsługę i działanie tego regulatora korzystając z naszego Symulatora.

multiMATIC VRC 700 w skrócie:

monitoring zużycia energii (gaz i energia elektryczna, także dla chłodzenia i wentylacji) oraz uzysku energii z otoczenia (dla kolektorów solarnych i pomp ciepła)

programator tygodniowy

programy czasowe dla obiegów grzewczych (ogrzewanie i chłodzenie), ładowania zasobnika ciepłej wody i obiegu cyrkulacji oraz wentylacji

program urlopowy

funkcje "1 dzień w domu" i "1 dzień poza domem"

funkcja intensywnego wietrzenia

funkcja ”party”

https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/multimatic-vrc-700-34560.html

Mam ustawione grzanie cwu na 52oC ze spadkiem do 47oC.

PS Nie wiem czy ten cytowany VRC 700 to jest twój sterownik czy nie jest do PC.

Edytowane przez d7d

Ustawienie przedziałów czasowych grzania oraz załączanie dogrzania cwu po 5 lub 10 stopniachpowinno być na sterowniku.

https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/multimatic-vrc-700-34560.html

Mam ustawione grzanie cwu na 52oC ze spadkiem do 47oC.

A tak z ciekawości jakie masz ustawione przedziały czasu dla grzania wody ?

PS Nie wiem czy ten cytowany VRC 700 to jest twój sterownik czy nie jest do PC.

TAk, to jest mój sterownik ale nigdzie nie mogę znaleźć ustawienia przy jakim spadku temperatury bedzie załączany kocioł?

Czyli to co piszesz czy włączy się przy spadku o 5 lub 10 stopni.

Edytowane przez przemty

Może takie ustawienie na 5 lub 10 stopni jest nie w sterowniku a w menu kotła?

Przedziały grzania powinny być ustawione w zależności od trybu życia domowników.

Czy pracują i w jakich godzinach, kiedy kąpią się, o której wstają i o którego godzinie chodzą spać, jak to wygląda np. w weekendy i ile osób korzysta z cwu.

Masz pompę cyrkulacyjną?

Edytowane przez d7d

Może takie ustawienie na 5 lub 10 stopni jest nie w sterowniku a w menu kotła?

Przedziały grzania powinny być ustawione w zależności od trybu życia domowników.

Czy pracują i w jakich godzinach, kiedy kąpią się, o której wstają i o którego godzinie chodzą spać, jak to wygląda np. w weekendy i ile osób korzysta z cwu.

Masz pompę cyrkulacyjną?

Popatrzę w kotle bo w sterowniku nie widzę korekty temperatury.

Wiem, że jest to ustawienie personalizowane bo każdy inny ma plan dnia i tygodnia.

Tak mam pompę cyrkulacyjną.