Stefan Żelbetowy 28.01.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Moi mili, w projekcie domu mam przewidzianą instalację odgromową, inna sprawa, że projekt typu gotowiec, więc nie uwzględnia rzeczywistej lokalizacji inwestycji, ale zostawmy to na razie. Obok domu, w odległości 2,8 m stoi garaż wolnostojący, który wyszedł spod ręki innego projektanta i dla którego instalacja odgromowa NIE została przewidziana w projekcie. Moje pytanie: czy projektować i wykonywać instalację odgromową dla budynku garażu czy nie? Kalenica domu na wysokości 9 m, garażu 6 m. Drugie pytanie jest o zasadność zakładania instalacji odgromowej, jeżeli projekt nie uwzględnia rzeczywistej lokalizacji inwestycji. Dom znajduje się na zboczu pagórka, podobnie zresztą jak sąsiednie budynki, tyle że żaden z nich nie ma instalacji odgromowej. Tak, wiem, że to nie jest żaden normatywny wyznacznik, ale czy to nie jest proszenie się o problemy, jeśli jako jedyny wystawię żelastwo na dachu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.01.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Moi mili, w projekcie domu mam przewidzianą instalację odgromową, inna sprawa, że projekt typu gotowiec, więc nie uwzględnia rzeczywistej lokalizacji inwestycji, ale zostawmy to na razie. Obok domu, w odległości 2,8 m stoi garaż wolnostojący, który wyszedł spod ręki innego projektanta i dla którego instalacja odgromowa NIE została przewidziana w projekcie. Moje pytanie: czy projektować i wykonywać instalację odgromową dla budynku garażu czy nie? Kalenica domu na wysokości 9 m, garażu 6 m. Drugie pytanie jest o zasadność zakładania instalacji odgromowej, jeżeli projekt nie uwzględnia rzeczywistej lokalizacji inwestycji. Dom znajduje się na zboczu pagórka, podobnie zresztą jak sąsiednie budynki, tyle że żaden z nich nie ma instalacji odgromowej. Tak, wiem, że to nie jest żaden normatywny wyznacznik, ale czy to nie jest proszenie się o problemy, jeśli jako jedyny wystawię żelastwo na dachu. pozdrawiam Zleć miejscowemu projektantowi wykonanie obliczeń stosownych i w ramach adaptacji niech naniesie zmiany jeśli faktycznie odgromówka jest niepotrzebna. Jak samemu z niej zrezygnujesz to w razie W nie masz co liczyć na cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan Żelbetowy 28.01.2020 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Zleć miejscowemu projektantowi wykonanie obliczeń stosownych i w ramach adaptacji niech naniesie zmiany jeśli faktycznie odgromówka jest niepotrzebna. Jak samemu z niej zrezygnujesz to w razie W nie masz co liczyć na cokolwiek Garaż był projektowany (a projekt samego domu adaptowany) właśnie przez lokalsa (za poprzedniego inwestora pełniącego zresztą również funkcję kierbuda). Rozumiem, że zgodnie ze sztuką powinien był on rozpatrzyć zagrożenie piorunowe, a przy tym założeniu powinienem trzymać się projektu i wyposażyć w instalację odgromową dom, ale nie garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.01.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Garaż był projektowany (a projekt samego domu adaptowany) właśnie przez lokalsa (za poprzedniego inwestora pełniącego zresztą również funkcję kierbuda). Rozumiem, że zgodnie ze sztuką powinien był on rozpatrzyć zagrożenie piorunowe, a przy tym założeniu powinienem trzymać się projektu i wyposażyć w instalację odgromową dom, ale nie garaż? Garaż w takiej odległości powinien potraktować jako osobny budynek. Jeśli robił adaptacje to mógł sporządzić analizę ryzyka dla domu i na jej podstawie określić czy powinna być instalacja piorunochronna czy też nie. To samo dla garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts