krisso_pl 28.01.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć wszystkim. Zabieram się za remont starego domu o specyficznej konstrukcji która przysparza mi kilku problemów.Dom w 3/4 ma konstrukcje drewnianą - szkieletową ale w 1/4 jest postawiony z cegły na która ktoś ot tak rzucił tynk.Pierwszą i najważniejszą kwestią do której kompletnie nie wiem jak się zabrać, jest ocieplenie.Gdyby dom był tylko drewniany, od środka zdjąłbym boazerie, dał folie, wełnę i po kłopocie ale co zrobić z częścią murowaną? Pomyślałem żeby ta cześć ocieplić klasycznie od zewnątrz i po prostu położyć drewnianą elewacje by pasowała do reszty ale czy nie będzie jakiegoś problemu przy łączeniu? Dodam ze wyglada to aktualnie tak, ze pół ściany jest murowanej a pół drewnianej.Jeśli jest to do zrobienia i da radę to ogarnąć to teraz muszę wrócić do tematu ocieplenia części drewnianej.Dom jest od środka cały do remontu ale z zewnątrz elewacja jest w niezłym stanie i po umyciu i odmalowaniu można ją spokojnie zostawić. Idąc tym tropem wypadałoby w takim razie klasycznie ocieplać od środka ale tu pojawia się kolejny problem. Ściana ma najprostsza możliwą konstrukcje czyli deska elewacyjna, szkielet a następnie boazeria drewniana. Planowałem zdjąć boazerie, ułożyć wełnę, na to opóźniacz pary i wykończenie wewnętrzne ale co zrobić z wiatroizolacją...? Pomiędzy elewacją zewnętrzną a wełna powinna być dylatacja i folia wiatroizolacyjna ale jak niby miałbym ją położyć bez zdejmowania całej elewacji? Czy jest to w ogóle wykonalne?Pomyślałem ze może jakimś pomysłem i rozwiązaniem byłoby ocieplić cały budynek od zewnątrz (kładąc na drewnianą elewacje) i po prostu zrobić nową elewacje ale najzwyczajniej nie wiem czy można tak postąpić przy takiej drewnianej konstrukcji.Czy możecie mi coś doradzić? Dodam, że podobnie ma się sytuacja z dachem. Aktualne mamy szkielet, deskowanie i gont. Chcąc to cieplic tez powinienem dać folie wiatroizolacyjną i jeśli dobrze rozumiem należałoby zdjąć cały gont i deskowanie, na ocieploną konstrukcje dać folie, następnie jakiś cienki szkielet jako dylatacje i dopiero deskowanie i gont...czy tak? Poradzicie, zasugeruje, powiedzcie co sądzicie bo kompletnie nie wiem jak mam się do tego zabrać. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez krisso_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisso_pl 29.01.2020 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Nikt nic? Żadnych podpowiedzi lub sugestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.01.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 WitajNa lelewację drewnianą możesz położyć ruszt i ułożyć wełnę między rusztem a nastepnie kolejną deskę elewacyjna albo w przypadku gdy chciałbyś miec elewację z tynku to po prostu przykrecasz płyty z węłny skalnej FRONTROCK SUPER kołkami do drewna a nastepnie wykonujesz siatke z klejem i tynk. Co do dachu to możesz pozostawić gont i izolowac od środka ale wiedz że musisz między deskowaniem a wełną zostawić szczeline grubości 3-6cm i zapewnić otwory wlotowe w podbitce i wylotowe w kalenicy dachu lub ścianach szczytowych. Stosując materiały o większej gestości takie jak np. Toprock Super z rolki nie musisz ukladać między deskami a wełną wiatroizolacji. http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-superhttp://www.rockwool.pl/produkty/frontrock-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdans1 23.10.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Witaj Na lelewację drewnianą możesz położyć ruszt i ułożyć wełnę między rusztem a nastepnie kolejną deskę elewacyjna albo w przypadku gdy chciałbyś miec elewację z tynku to po prostu przykrecasz płyty z węłny skalnej FRONTROCK SUPER kołkami do drewna a nastepnie wykonujesz siatke z klejem i tynk. Co do dachu to możesz pozostawić gont i izolowac od środka ale wiedz że musisz między deskowaniem a wełną zostawić szczeline grubości 3-6cm i zapewnić otwory wlotowe w podbitce i wylotowe w kalenicy dachu lub ścianach szczytowych. Stosując materiały o większej gestości takie jak np. Toprock Super z rolki nie musisz ukladać między deskami a wełną wiatroizolacji. http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super http://www.rockwool.pl/produkty/frontrock-super Mam podobny przypadek i chciałbym się upewnić, czy jak na deski dam tak jak sugerujesz "płyty z węłny skalnej FRONTROCK SUPER i siatke z klejem i tynk" to będzie to oddychało i deskom na spodzie nic się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.12.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 spokojnie możesz to w ten sposób izolować . Tylko od środka daj paroizolacje przed gk. Deskom nic nie będzie . Po zaizolowaniu od zewnątrz będa znajdowały się w strefie dodatnich temperatur więc nic sie na nich nie wykropli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 20.12.2021 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 spokojnie możesz to w ten sposób izolować . Tylko od środka daj paroizolacje przed gk. Deskom nic nie będzie . Po zaizolowaniu od zewnątrz będa znajdowały się w strefie dodatnich temperatur więc nic sie na nich nie wykropli Delikatnie nazywając: BZDURA! Szkielet drewniany wymaga szczeliny wentylacyjnej, zabezpieczonej membraną wysoce-paroprzepuszczalną bezpośrednio za izolacją w obrębie grubości szkieletu (ew. pogrubionego listwami nośnymi w układzie krzyżowym). Dlatego układy szkieletowe które mają być wykończone tynkiem wymagają montaży dodatkowego szalowania za szczeliną np. OSB kl. 3 i na niej dopiero EPS jako warstwa kompensacyjna i finalnie ETICS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts