masera 29.01.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Chcę zrobić z poddasza nieużytkowego użytkowe w związku z czym szukam sposobu na "odchudzenie" izolacji wewnątrz domu.Aktualnie miało być 15 cm wełny pomiędzy krokwiami + 15 pod krokwiami i na to płyty karton gips.Co mogę zrobić, żeby uzyskać więcej miejsca? Na razie wymyśliłem tak: wersja A - zmiana izolacji podkrokwiowej z wełny na płyty PIR a mniejszej grubości, ale czy wtedy nie będzie problemu z wytrącaniem pary w wełnie między krokwiami? wersja B- zmiana izolacji podkrokwiowej i międzykrokwiowej z wełny na płyty PIR a mniejszej grubości + czy wtedy też mam zostawiać przerwę wentylacyjną? wersja C - zmiana izolacji termicznej w ogóle na nakrokwiową - czy wtedy w ogóle nie muszę ocieplać między krokwiami? Izolację łączę z izolacją ścian? Co z wentylacją? Dach mam już z deskowaniem, papą i łatami - łaty pewnie trzeba zerwać a czy papa może zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Zdecydowanie wersja "C"! Oczywiście łaty i papę należy zerwać. Przy zastosowaniu płyt PIR grubości 20 cm (taka grubość polecam) pomiędzy krokwie nic nie dajemy. Wentylacja warstwy izolacji cieplnej niepotrzebna. Należy dokładnie połączyć płyty izolacji nakrokwiowej z izolacją cieplną ścian zewnętrznych. Płyty gipsowe można montować od spodu bezpośrednio na deski. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts