Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach z deskowaniem- jak uzyskać nawięcej przestrzeni po nim

masera

Recommended Posts

Chcę zrobić z poddasza nieużytkowego użytkowe w związku z czym szukam sposobu na "odchudzenie" izolacji wewnątrz domu.

Aktualnie miało być 15 cm wełny pomiędzy krokwiami + 15 pod krokwiami i na to płyty karton gips.

Co mogę zrobić, żeby uzyskać więcej miejsca? Na razie wymyśliłem tak:

wersja A - zmiana izolacji podkrokwiowej z wełny na płyty PIR a mniejszej grubości, ale czy wtedy nie będzie problemu z wytrącaniem pary w wełnie między krokwiami?

wersja B- zmiana izolacji podkrokwiowej i międzykrokwiowej z wełny na płyty PIR a mniejszej grubości + czy wtedy też mam zostawiać przerwę wentylacyjną?

wersja C - zmiana izolacji termicznej w ogóle na nakrokwiową - czy wtedy w ogóle nie muszę ocieplać między krokwiami? Izolację łączę z izolacją ścian? Co z wentylacją? Dach mam już z deskowaniem, papą i łatami - łaty pewnie trzeba zerwać a czy papa może zostać?

• 3 weeks później...
Zdecydowanie wersja "C"! Oczywiście łaty i papę należy zerwać. Przy zastosowaniu płyt PIR grubości 20 cm (taka grubość polecam) pomiędzy krokwie nic nie dajemy. Wentylacja warstwy izolacji cieplnej niepotrzebna. Należy dokładnie połączyć płyty izolacji nakrokwiowej z izolacją cieplną ścian zewnętrznych. Płyty gipsowe można montować od spodu bezpośrednio na deski. Pozdrawiam.