Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o wyjaśnienie - temperatura zasilania

adam_wrz

Recommended Posts

Witam,

Proszę o wyjaśnienie czy w mojej sytuacji ustawiona temperatura zasilania na piecu (około 80 stopni) ma jakikolwiek wpływ na zużycie gazu. Piec kondensacyjny gazowy z zasobnikiem zasilany propanem, ogrzewanie podłogowe w całym domu plus grzejniki w łazienkach i garażu. Grzejniki są na osobnym obiegu grzewczym, sterowanie podłogówką czujnikiem tem. zewn., w każdym pokoju osobny regulator. Cwu ustawione na 50 stopni. Czy w/w temperatura zasilania jest maksymalna przy założeniu że przyjdzie zima stulecia, a w wypadku wyższych temp. zewn. nie jest osiągania, a więc nie wpływa na zużycie gazu?

Czy jest sens obniżyć temp. zasilania?

Masz na kotle gazowym kondensacyjnym ustawione 80 stopni przy takich temperaturach jakie są teraz na zewnątrz? Ma to bardzo duży wpływ na zużycie gazu. Kocioł kondensacyjny ma najlepszą sprawność przy temperaturach poniżej 55 stopni.

Ile zużywasz gazu przy takich ustawieniach? Jaki masz metraż i moc minimalną kotła? Sterujesz ogrzewanie on/off?

Masz na kotle gazowym kondensacyjnym ustawione 80 stopni przy takich temperaturach jakie są teraz na zewnątrz? Ma to bardzo duży wpływ na zużycie gazu. Kocioł kondensacyjny ma najlepszą sprawność przy temperaturach poniżej 55 stopni.

Ile zużywasz gazu przy takich ustawieniach? Jaki masz metraż i moc minimalną kotła? Sterujesz ogrzewanie on/off?

Zuzywam około 2,70 M sześciennych dziennie. To pierwszy sezon grzewczy. Ogrzewaniem steruje czujnik zewnętrzny i sterownik pokojowy, który jest zaprogramowany na konkretne godziny, na konkretne temperatury tj w dzień 21.5, w nocy 20.50. Dodam, że podczas grzania na piecu jest temperatura 39 stopni, Max 40. Drugi obieg na którym są grzejniki jest wyłączony ponieważ w łazienkach nie ma jeszcze zamontowanych drabinek. W sumie to nawet nie są potrzebne.

Ok, teraz rozumiem. Jeśli chodzi o obniżenie max temp. Zasilania to raczej to nie ma sensu (przy takich zimach co teraz mamy), jednak w sumie możesz obniżyć tak do 60 stopni w razie "w". Kocioł po prostu nawet jeśli chciałby grzać powyżej 60 stopni, zatrzyma się przy 60.

A tak z innej beczki, to nic tylko pogratulować wyniku, nie wiem jaki masz metraż, ale nawet nie zważywszy na metraż spalanie masz super.

Pozdrawiam!

Ok, teraz rozumiem. Jeśli chodzi o obniżenie max temp. Zasilania to raczej to nie ma sensu (przy takich zimach co teraz mamy), jednak w sumie możesz obniżyć tak do 60 stopni w razie "w". Kocioł po prostu nawet jeśli chciałby grzać powyżej 60 stopni, zatrzyma się przy 60.

A tak z innej beczki, to nic tylko pogratulować wyniku, nie wiem jaki masz metraż, ale nawet nie zważywszy na metraż spalanie masz super.

Pozdrawiam!

No właśnie wydawało mi się za dużo (około 650 zł/miesiąc), stąd ten post. liczę, że kolejne sezony będą lepsze. Dom 125 z went.mech.

No właśnie wydawało mi się za dużo (około 650 zł/miesiąc), stąd ten post. liczę, że kolejne sezony będą lepsze. Dom 125 z went.mech.

Rozumiem, że masz butle w dzierżawie? Bo wychodzi ci około 10l na dobę to przy butli na własność płaciłbyś około 400 zł na miesiąc. To i tak sporo, chyba, że to pierwsze miesiące grzania to może budynek się dogrzewa. Poza tym skoro nie masz grzejników to puszczasz zbyt dużą temperature w podłoge. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz wystarczy 30-32 stopnie. Poza tym jak zaizolowany budynek?

Rozumiem, że masz butle w dzierżawie? Bo wychodzi ci około 10l na dobę to przy butli na własność płaciłbyś około 400 zł na miesiąc. To i tak sporo, chyba, że to pierwsze miesiące grzania to może budynek się dogrzewa. Poza tym skoro nie masz grzejników to puszczasz zbyt dużą temperature w podłoge. Przy obecnych temperaturach na zewnątrz wystarczy 30-32 stopnie. Poza tym jak zaizolowany budynek?

Pierwsze grzanie było na początku 2019 roku ale niską temp.- około 15 stopni, dom jest zamieszkany od września 2019 i od tego okresu jest ustawiona temp. na 21,50 / 20 w nocy.Butla w dzierżawie, cena za litr 1,95. W podłogę ostatnio szło z pieca 39 stopni, Przy czym dom jest w lesie, warunki trochę inne (wilgotność duża). izolacja ścian 20 cm, podłoga 10 cm, dach zaizolowany płytami Thermano na krokwiach.

Mam podobną wielkość domu, ocieplenie 20 sciany, 42 strop, 10 podłoga, wentylacja mechaniczna i od czerwca zjechało mi z butli 25 % czyli około 680 litrów x 1,45 zł to daje nam około 1000 zł i w kominku upaliłem za maksymalnie 200 zł drewna. W tym jest grzanie cwu dla 2 osob, gotowanie i ogrzewanie domu. W domu ustawione 22 stopnie, obniżenie nocne 21,5 po to by wymuszać grzanie w dzień żeby było "milej". W podłoge idzie w zależności od temperatury zewnętrznej 30-32 stopni, zbiornik cwu grzany codziennie o 19, starcza ciepłej wody do następnego wieczora. Pokombinuj ustawieniami bo idzie ci za dużo gazu, fakt, że dzierżawisz butle to zawsze będziesz przepłacał za gaz no ale z ilościa możesz troche zjechac ;)

Mam podobną wielkość domu, ocieplenie 20 sciany, 42 strop, 10 podłoga, wentylacja mechaniczna i od czerwca zjechało mi z butli 25 % czyli około 680 litrów x 1,45 zł to daje nam około 1000 zł i w kominku upaliłem za maksymalnie 200 zł drewna. W tym jest grzanie cwu dla 2 osob, gotowanie i ogrzewanie domu. W domu ustawione 22 stopnie, obniżenie nocne 21,5 po to by wymuszać grzanie w dzień żeby było "milej". W podłoge idzie w zależności od temperatury zewnętrznej 30-32 stopni, zbiornik cwu grzany codziennie o 19, starcza ciepłej wody do następnego wieczora. Pokombinuj ustawieniami bo idzie ci za dużo gazu, fakt, że dzierżawisz butle to zawsze będziesz przepłacał za gaz no ale z ilościa możesz troche zjechac ;)

Kominkiem nie grzeje wcale ale być może w cwu jest problem. w ustawieniach mam przygotowywanie cwu według prrogramu własnego, tj. od 5.00 do 23.00. Czyli rozumiem, że temperatura jest podtrzymywana cały czas tak? Chociaż w sumie jeżeli cwu jest grzane to na sterowniku wyświetla sie taka informacja, a nie dzieje się to zbyt często, jedynie po korzystaniu z prysznica/wanny,

Ja mam grzanie cwu od 19 do 21 włączone. Zazwyczaj kąpiele bierzemy około 20, po tym wszystkim dogrzewa i starcza nam to na cały następny dzień do opłukania rąk, naczyń itp. Każdy inaczej użytkuje, ale myślę, że takie rozwiązanie jest bardziej ekonomiczne niż podgrzewanie wody kilka razy dziennie jak tylko jej temperatura obniży się o kilka stopni. W miesiącach letnich schodzi około 1 % z butli na miesiąc na grzanie cwu i gotowanie. Niestety nie znam dokładnej wartości bo wskazania na zbiorniku są orientacyjne ale patrząc w dłuższym okresie czasu to wychodzi tak jak napisałem.