Dawidf12 30.01.2020 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam, Kupiłem dom(bliźniak) 180 m kw, użytkowych 140. Zastanawiam się nad zakupem pieca gazowego, który polecił mi znajomy fachowiec. Chciałbym uzyskać opinie na temat tego co polecił i czy dobrze będzie ogrzewał dom i wodę ewentualnie co możecie polecić z firmy saunier duval. Dom jest jedno piętrowy na którym znajduje się łazienka a druga jest na parterze. Ogrzewanie podłogowe jest tylko na parterze natomiast grzejniki są na pietrze oraz w dolnej łazience. W domu będą dwa prysznice i jedna wanna oraz 4 mieszkańców. Dom ocieplony styropianem 15 cm. Podaję propozycje fachowca i proszę o opinie: Model AS 25 https://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/produkty-i-systemy/thelia-condens-9664.html Zasobnik 150 https://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/produkty-i-systemy/zasobniki-ciep-ej-wody-3472.html Sterownik E7C https://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/produkty-i-systemy/exacontrol-e-7-c-3467.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denddalf 30.01.2020 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie szedłbym w saunier duvala. Ma bardzo ograniczoną ofertę oraz dużą moc minimalną, bo od 5 kW, a nawet więcej. Szukałbym czegoś z niską modulacją, tak od 2kW. Np. Ariston, Termet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 30.01.2020 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie szedłbym w saunier duvala. Ma bardzo ograniczoną ofertę oraz dużą moc minimalną, bo od 5 kW, a nawet więcej. Szukałbym czegoś z niską modulacją, tak od 2kW. Np. Ariston, Termet Mógłbyś mi przybliżyć z czym się wiąże wysoka moc minimalna od 5KW i co myślisz odnośnie tego pieca będzie dobrze się sprawował i spokojnie zapewni ciepło i wodę jednocześnie? Pytam bo jestem zielony w tym temacie a nie chce za jakiś czas znowu nowego pieca kupować. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denddalf 30.01.2020 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Duża moc minimalna wiąże się z taktowaniem kotła, czyli załączaniem i włączaniem palnika co chwilę, przez co zużywają się podzespoły kotła i gazu idzie więcej (część ulatnia się w komin zanim palnik odpali). Najlepiej, aby Kocioł chodził jak najdłużej z mocą minimalną, a najlepiej non stop. 5kW to dużo zważywszy na takie temperatury jakie mamy teraz na zewnątrz. Dlatego radzę szukać czegoś z niższą modulacją mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denddalf 30.01.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz, jak patrzę, to model, który polecił Ci serwisant ma modulacje od 6kW, a więc jest jeszcze gorzej. Saunier Duval ma dobre kotły ale moc minimalna u nich to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 30.01.2020 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Saunier Duval ma dobre kotły ale moc minimalna u nich to porażka. Saunier Duval ma złe kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 30.01.2020 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz, jak patrzę, to model, który polecił Ci serwisant ma modulacje od 6kW, a więc jest jeszcze gorzej. Saunier Duval ma dobre kotły ale moc minimalna u nich to porażka. Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie będę nalegał aby zaproponował coś innego. Masz może do polecenia piec o podobnych parametrach a z niższą modulacją? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 30.01.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Wg mnie na taki dom wystarczy ci Vaillant 146/5-5, zakres modulacji masz od 3,3 KW , możesz też iść w Immergas albo Viessman. Ich produkty maja jeszcze szerszy zakres modulacji palnika.Nie wiem jak u nich z taktowaniem, wiem że Vaillant generalnie radzi sobie bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 30.01.2020 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Wg mnie na taki dom wystarczy ci Vaillant 146/5-5, zakres modulacji masz od 3,3 KW , możesz też iść w Immergas albo Viessman. Ich produkty maja jeszcze szerszy zakres modulacji palnika. Nie wiem jak u nich z taktowaniem, wiem że Vaillant generalnie radzi sobie bez problemów. Porównuje teraz moc grzewczą Vailanta i Sauniera to faktycznie zakres modulacji jest od 3,3 ale do 15,2 a w Saunier jest do 27 to pora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 30.01.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Porównuje teraz moc grzewczą Vailanta i Sauniera to faktycznie zakres modulacji jest od 3,3 ale do 15,2 a w Saunier jest do 27 to pora różnica. Pomyśl, do czego jest potrzebna moc 27kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 30.01.2020 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Tak na pierwszą myśl to wydaje mi się, że im wyższa moc tym szybciej podgrzeje wodę w zasobniku czy szybciej zrobi się ciepło w domu ale tak jak pisałem zakładając posta jestem zielony i proszę o sprostowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 30.01.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Wejdz na ciepłowlasciwe.pl i sprawdź jaki piec potzebujesz. Ja mam 180 m2 i piec 24 kw który jest przewymiarowany i pracuje cały czas na najniższej mocy. Fakt 24 kw szybciej podgrzeje wode w zasobniku ale spali więcej gazu przy ogrzewaniu bo będzie startować z większą moca. To jak z autem co z tego ze 300 km pojedzie szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 30.01.2020 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Dziękuję za odpowiedź. Wszystko już jasne więc ten Vaillant 146/5-5 będzie ok. A jakie firmy masz piec bo też się nad tym zastanawiam. Myślę, że ten saunier odpadnie bo ma wysoką moc minimalną. Patrzyłem też za Immergasem parapatry ma dobre. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 31.01.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Ja mam Vaillanta 256/5-5, niestety przewymiarowany na mój dom ale o dziwo daję radę i nie taktuję. Szukaj pieca takiej firmy gdzie masz blisko serwis.Ostatnio Vaillant nie miło mnie zaszkoczył, wyrzucił błąd F54 i F28, serwisant na drugi dzień wymienił armaturę gazową. Teraz śmiga, ale jakbym miał czekać długo na serwis to pewnie bym się wściekł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 31.01.2020 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Ja mam Vaillanta 256/5-5, niestety przewymiarowany na mój dom ale o dziwo daję radę i nie taktuję. Szukaj pieca takiej firmy gdzie masz blisko serwis. Ostatnio Vaillant nie miło mnie zaszkoczył, wyrzucił błąd F54 i F28, serwisant na drugi dzień wymienił armaturę gazową. Teraz śmiga, ale jakbym miał czekać długo na serwis to pewnie bym się wściekł. A jak wygląda sytuacja z gwarancja. Z tego co się orientowałem w saunier standardowa to dwa lata plus możliwość dokupienia 3 lat za 500 zł. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 31.01.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Szczerze to nie wiem, ale wlascicielem Saunier Duval jest Vaillant więc pewnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 31.01.2020 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 400 zł -> https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/serwis-i-wsparcie/5-lat-gwarancji/wydluzona-gwarancja-ecocomfort/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 31.01.2020 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 400 zł -> https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/serwis-i-wsparcie/5-lat-gwarancji/wydluzona-gwarancja-ecocomfort/ Umówiłem się na dzisiaj na spotkanie z serwisantem od vaillant, zobaczymy co zaproponuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidf12 31.01.2020 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Dostałem propozycję vaillant 206/5-5 + zasobnik 150 L. Co do 146/5-5 obawiał się że może być trochę za mały do dwóch łazienek z wanna i 2 prysznicami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 31.01.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 zapytaj Mareks77 on jest specjalistą od Vailanta. Wg mnie 146 będzie wystarczający, ale fakt jak wszyscy domownicy zaczeliby brać kąpiel to nie obsłuży. Mój 256 24 KW grzeje zbiornik 120 l chyba w 15 min, więc pewnie 14 KW będzie grzał około 25 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts