BartekGrz 30.01.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, Swoje pytanie chciałbym skierować do instalatorów na tym forum, potrzebuję pomocy w doborze pieców kondensacyjnych w dwóch wariantach kotłów.Skupiam się na dwóch modelach pieców jakimi są Junkers Cerapur Smart ZSB 14-5c plus zasobnik CWU 120 litrów oraz Wolf cgb-2 14 KW plus zasobnik 120 litrówChciałbym móc sterować grzejnikami i podłogówką z osobna, więc z tego co się dowiedziałem jest potrzebna dodatkowa automatyka (chyba tylko Junkers??) oraz zestaw pompowy mieszacza oraz do grzejników, no i sterownik pogodowy (wyjścia na czujniki przewidziane po obu stronach domu N/S)Proszę Was o rady: 1. Który wariant będzie efektywniejszy w przypadku mojego domu, jednocześnie będzie jak najmniej potencjalnych problemów przy konfiguracji / montażu i ustawieniu kotła? 2. Który zestaw wyjdzie ekonomiczniej cenowo biorąc pod uwagę ceny dodatkowych komponentów ?3. Jaki zasobnik CWU - tej samej firmy co piec, czy jakiś inny - ale odpowiednio dobrany do kotła ?4. Jak się przedstawiają koszty obowiązkowych serwisów tych kotłów ? Budynek to bliźniak, parter 57 m2 (podłogówka plus 2 tradycyjne grzejniki) oraz 16 m2 garaż (1 tradycyjny grzejnik), piętro łącznie 70 m2, podłogówka jedynie w łazience o powierzchni 7 m2, w pozostałych pomieszczeniach tradycyjne grzejniki. Ściany zewnętrzne suporex 24 cm plus ocieplenie 15 cm styropian, okna 2 szybowe, dach ocieplony pianą PUR. Z pozdrowieniamiBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 30.01.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Wolf wyjdzie drożej.Przy obu kotłach jest potrzebna automatyka głównie moduł mieszacza(w Junkersie to MM100) Możesz zastosować dowolny zasobnik z wężownicą spiralna Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekGrz 04.02.2020 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Ktoś jeszcze jest w stanie wypowiedzieć się w powyższym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 08.02.2020 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Ja podobnie jak kolega wyżej polecę Junkersa. Dobrze cenowo wyjdzie Ci ZSB 14-5C + w grupy pompowe (jedna z siłownikiem, druga bez na grzejniki) z modułami MM100 w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekGrz 17.02.2020 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Panowie, jakoś wcale taniej Bosch od Wolfa nie wychodzi. Małe porównanie ofert jakie otrzymałem, Grupy pompowe WOLF - 3500 zł, Bosch (HS25/6+HSM25/6 z MM100 +sprzęgło) - 5100 zł. Piec Wolf CGB-2-14 z zasobnikiem 120L - 8400 zł, Bosch ZSB 14-5C z zasobnikiem - 7400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts