kmmisiek 30.01.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Witam!!!Proszę o pomoc w sprawie możliwej modernizację kotła firmy SAS model NWT 12,5-48kW.Mam go pięć lat i okres gwarancyjny minął więc mogę wreszcie przy nim grzebać, ponieważ jestem z niego niezadowolony z uwagi na zadymienie na zewnątrz z komina jak i wewnątrz Pywnicy, a co za tym idzie smoli wszystko od pieca po komin.Jak na razie zatkałem górna część przegrody i stworzyłem namiastkę dolniaka.Zmniejszyłem trochę zasmolenie pieca ale bez szaleństwa.Co począć dalej , na forum nie znalazłem modernizacji tego typu pieca, ma on ruchome ruszta żeliwne i ciekawy system dystrybucji dodatkowego powietrza.W miarę mozliwosci jeśli możecie to doradźcie laikowi ze spawarka i chęciami w trosce o środowisko Edytowane 30 Stycznia 2020 przez kmmisiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 30.01.2020 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Odpuść sobie przeróbkę tego ulepa na DS na 98% nic z tego nie wyjdzie. Najlepiej to wywal go na złom. Samsu jak ci się nie chce poszukać to ja ci podam informacje o tym kotle. Kocioł CO Sas NWT należy do gatunku turbokopciuch służący do smrodliwej utylizacji hurtowej ilości paliwa. http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-nwt.html I do tego sprawność 85% :lol2: Podsumowując wywal ten ulep na złom i kup sobie nowy jak masz mało hasju to możesz wziąść dofinansowanie z http://www.nfosigw.gov.pl/czyste-powietrze/o-programie-czyste-powietrze-/ Zakup ci się szybko zwróci w opale. Zawsze jakaś rada, może nie na temat ale ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.01.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Da się ten piec w miarę tanio poprawić , kilka szamotek za wlot spalin tam u dołu , może da się ruszt rozłączyć bo czasem składa się z 2 lub 3 elementów jak tak jest to pierwszy od tylnej ściany rozłączyć potem położyć na nim na płasko cegły szamotowe te cienkie i za przegrodą też ile się da w miarę sensownie ustawić i zrobi się fajny huk jak się to zagrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 31.01.2020 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Chłopy... Jakieś konkrety, bo przecież wy się na tym znacie������Ja mogę wam pomóc w innych branżach, ale w o kotły i ich modernizację proszę was , bo ja się na tym poprostu nie znam.Kryzys (nasz hop jak widza) coś mi już podpowiedział, więc reszta świata "zza granicy" rzuci jakiś konkret ? Edytowane 31 Stycznia 2020 przez kmmisiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 31.01.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Jak koniecznie chcesz na DS to zatkaj górny otwór ,zasłon ruszt za przegrodą cegłą szamotową, połóż cegły szamotowe po bokach za przegrodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 31.01.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Chłopy... Jakieś konkrety, bo przecież wy się na tym znacie������ Ja mogę wam pomóc w innych branżach, ale w o kotły i ich modernizację proszę was , bo ja się na tym poprostu nie znam. Kryzys (nasz hop jak widza) coś mi już podpowiedział, więc reszta świata "zza granicy" rzuci jakiś konkret ? Byś wiedzioł nasz chop ,pzdr na Forum o ogrzewaniu mosz pora szpecjałów o przerobiyniy kotła na dolniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.02.2020 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Płyty ala szamotowe możesz zrobić sam lub kupić ale tanie to nie jest , cement górkal 70 lub bos ten cieplejszy a jako piasek to stosujemy korund , worek korundu kosztuje jakieś 30 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 01.02.2020 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]440222[/ATTACH] Zrób o taki. 18x7cm wylot. Szczelina PW 0.6cmx22cm. A można zdjęcie z góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Jak z góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2020 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 (edytowane) Jakurat w tym palniku Carinusa sądza na sośnie się nie mieści mu w wymienniku. I jakoś dziwny trafem MPM ledwo się mieści w 5 klasie na drewnie liściastym i tylko 14kw bo mieli szczęście w labolatorium. Reszta z ich kotłów na drewnie szczególnie iglastym jest poza skalą .A taki Wery z dużą dziurą w palniku spełnia 5klasę z palcem w dupie. Edytowane 1 Lutego 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Co ci pokazać wymiennik Carinusa to idź do Carinusa a nie do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 01.02.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 (edytowane) Rzeczowe argumenty ci się kończą to przechodzisz do ad persona.5 klasa wymaga by kocioł zasypowy był z buforem poczytaj sobie normy.Kocioł zasypowy bez bufora to tragedia Posejdona to nie wiem w czym masz problem? Edytowane 1 Lutego 2020 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 03.02.2020 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Głupku – od samego początku robisz kaszalota paszcze i jęczysz jak to ci kopci i wszystko nad palnikiem do wylotu z komina sadzą zarasta – może jeszcze wciskać będziesz znowu coś w rodzaju Wery przegrody. Kmmisiek - Tu jest kolejny sprawdzony przykład na to, że palnik wysoki na 7 cm i szeroki na 6,5 lepiej jara niż większy czyli kaszalota paszcza – https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18681-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=501421 - ... Mam jedynie chęć poprawy spalania bez odkładania się większej warstwy sadzy na wymienniku, bez względu na paliwo i warunki atmosferyczne. Numer z szamotką za palnikiem był trafiony żeby spowolnić spalanie. Temperatury spalin spadły na stały poziom 170-190*, teraz nawet bez tej szamotki, gdyż zmieniłem cegiełki w palniku i zmniejszyłem wlot na 7x6,5cm. Zrezygnowałem z półokrągłych krawędzi na wlocie do palnika, zyskałem tym samym dłuższy kanał na wymieszanie spalin z PW i starczyło miejsca na komory wirowe. ... Pozdrawiam. A nie jest lepiej jak temperatura spalin jest wyższa? Gdzie byłby wlot powietrza wtórnego skoro zatykam górna przestrzeń pomiędzy wymiennikiem a górna częścią pieca? Ostatnie pytanie gdzie niby te komory wirowe, bo nie potrafię sobie tego wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 03.02.2020 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Nie problem z szamotu palnik wyciąć i poskładać – pierwszy problem jest w tym aby jego wymiary dobrać z uwagi na warunki techniczne układu kominowo-kotłowego oraz instalacji centralnego ogrzewania – w tym jeszcze warunki pogodowe muszą być uwzględnione – dlatego jedynie i tylko doświadczalnie można to zrobić. Drugi problem jest taki, że to musi być zrobione do określonego paliwa. Trzeci problem jest taki, że trzeba nauczyć się obsługi kotła z palnikiem i skrupulatnie zdobytej nauki oraz doświadczeń przestrzegać. Jeśli to wszystko ogarniesz będziesz miał ZERO z komina i ZERO sadzy na wymienniku. Tu masz przykłady jak palnik powinien wyglądać wraz z opisami o co w tym chodzi : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31486-kamen-wds-kolejny-zaspypowiec-5-kl/ https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/29117-ogniwo-ds/ https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18681-kocio%C5%82-ds-mpm/ https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5274-innowacje-w-kotle-zasypowym-czyli-jak-wyeliminowa%C4%87-smo%C5%82%C4%99/page/56/?tab=comments#comment-503007 - Palnik w trakcie budowy a jak przekartkujesz do przodu znajdziesz z opisami ich więcej. Wszystko razem jest na tej stronie : https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/29-kot%C5%82y-zasypowe/ . A nie jest lepiej jak temperatura spalin jest wyższa? - Za wysoka temperatura spalin to strata kominowa tzw : grzania komina a tym samym atmosfery - temperatura spalin w czopuch na węglu powinna mieć powyżej 100*C. Gdzie byłby wlot powietrza wtórnego skoro zatykam górna przestrzeń pomiędzy wymiennikiem a górna częścią pieca? - Powietrze wtórne trzeba podawać z pod rusztu przed palnik a w palnikach bardziej złożonych i w palniku tak jak to mają np. mpm-y. Ostatnie pytanie gdzie niby te komory wirowe, bo nie potrafię sobie tego wyobrazić. - Aby do zawirowania płomienia w palniku dojść mogło – musi być w palniku przestrzeni na to wygospodarowana tak jak np. w mpm-ie lub w palniku Dikija Peti : https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNSw8--V54sOS3h-bLNscIM5rlVk1g:1580721030206&q=palnik+dikij+petia&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjI8vnbhLXnAhWCUlAKHeo1BiUQsAR6BAgIEAE&biw=1024&bih=730 . W tym do czego mtedeusza próbowałem przekonać mniej więcej to widać choć z powodu przez kocioł narzuconych wymiarów nie do końca i nie zawsze do zawirowania dojść by mogło ale dzięki tej idei płomień a choć zasadnicza część jego miała by szansę wypalania się w otoczeniu szamotu zanim zderzyła by się z wymiennikiem i zgasła na nim. Pozdrawiam. Jak mogę podawac PW przed palnik, jak robi to dmuchawa, bo przypominam mam nadmuch z wentylatora który wychodzi od popielnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 04.02.2020 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jak w #2 napisałem – może linka do tego kotła wkleisz – może jednak opiszesz ten kocioł by było wiadomo co i jak w nim oraz gdzie jest lub jakieś foty albo rysunki wkleisz. To że ma nadmuch z wentylatora który wychodzi od popielnika – to co - jak z niej faktycznie powietrze jest podawane i gdzie. Jak zrozumiałeś to co napisałem : Powietrze wtórne trzeba podawać z pod rusztu przed palnik ... Wychodzi na to, że pod ruszt dmuchawa nic powietrza nie podaje – tak – czy nie i że w drzwiczkach popielnikowych klapki nie ma – tak czy nie - czyli żadne powietrze z pod rusztu do paleniska nie jest podawane - tak czy nie. Jak właściwie w tym kotle jarasz - jak go rozpalasz i co robisz jak się rozpali - jak dmuchawa pracuje - na zasadzie załącz wyłącz czy może jakoś inaczej. http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-nwt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 05.02.2020 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Jak w #3 tak i w tym – kocioł w drzwiczkach popielnikowych ma klapkę przez którą PP można podawać i podawaniem tego miarkownik może sterować, więc co i jak uważasz. W kwestii wielkości otworu wlotowego : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18681-kocio%C5%82-ds-mpm/?do=findComment&comment=503362 – metodą prób i błędów sam sobie musisz go określić i do własnych potrzeb dobrać – nikt tego nie zrobi za ciebie i nikt do końca trafnie ci wymiarów czy kształtu nie poda. Rozumie, dziękuję dam znać jakie efekty A rurę wezyra która zamontowałem zostawić, czy demontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 20.02.2020 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 A więc zrobiłem...Wydaje mi się że te przednie cegły powinienem usunąć, albo palić przy samym palniki, bo dużo dymu w komorze zasypowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 20.02.2020 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2020 Ok jednak jest problem z wysłaniem zdjęcia.Za wymiennik dałem te 3 cm. Szamoty, poniżej cegły szamotowe 6 cm.I to wystarczyło by się zrównac z wymiennikiem i zostawiłem otwór 7x6 cm. Z tym że dalem jeszcze Szamoty 6 cm. przed wymiennik na spodzie czyli na ruszcie i to był chyba błąd, mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmmisiek 21.02.2020 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 A wiec tak to wygląda.albo te szamoty z przodu trzeba usunąć, albo w kominie jest za mały "cug" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 21.02.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Ten otwór jest za mały do tej powierzchni rusztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts