Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozdzielacz ogrzewania podłogowego poniżej poziomu instalacji.

slay70

Recommended Posts

Witam, mam problem z doborem odpowiedniego rozdzielacza. Muszę go zamontować w miejscu starego ale jest to w piwnicy - gdzie łączą się obwody z parteru i piwnicy. Czy ktoś z Was mierzył się z już takim problemem. Przeglądałem internet i nie znalazłem nic odpowiedniego - zatem chyba nie obejdzie się bez przedłużenia rur od pętli - ale będzie trochę zamieszania w tym układzie... Proszę o Wasze wnioski - jak mam się do tego przymierzyć. Pozdrawiam.rozdzielacz.jpg

Dziwny ten rozdzielacz, wygląda jak sprzęgło hydrauliczne.

Możliwe że aby podłączyć standardowy rozdzielacz do OP trzeba będzie trochę przerobić instalację: zmiana rozstawu rur zasilających rozdzielacz z kotła + ewentualne wydłużenie przyłączy pętli grzewczych do rozdzielacza.

Instrukcja typowego rozdzielacza do OP można znaleźć na naszej stronie www:

http://pl.kan-therm.com/download/files/pl/2-manuals/2-manifolds/user-manual-manifolds-71A-75A-51A-55A.pdf

http://pl.kan-therm.com/download/files/pl/2-manuals/2-manifolds/user-manual-manifolds-N75A.pdf

Żaden problem. Ja tak mam- zobacz temat:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359590-Moja-kot%C5%82ownia

Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Nie chciałem rozdzielaczy na piętrze. Montujesz seperator powietrza na zasilaniu i po temacie. Nic Ci się nie zapowietrzy.

Edytowane przez donvitobandito
  • Like 1

Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Nie chciałem rozdzielaczy na piętrze. Montujesz seperator powietrza na zasilaniu i po temacie. Nic Ci się nie zapowietrzy.

- a możesz mi wysłać wyraźniejsze zdjęcie samego rozdzielacza podłączonego od góry, albo podać model?

W tamtym temacie miałeś poświęcić 15min na wypisanie minusów umiejscowienia rozdzielaczy powyżej podlogowki czyli tak jak to robi 99,999 procent inwestorów więc czekam.

W tamtym temacie miałeś poświęcić 15min na wypisanie minusów umiejscowienia rozdzielaczy powyżej podlogowki czyli tak jak to robi 99,999 procent inwestorów więc czekam.

A jakie są minusy obsiusianej ściany na środku salonu?

Możesz sobie rozdzielacze robić w sypialni, pokojach, gdzie tam chcesz. Możesz w nocy wołać do nich hydraulika, by w chwili awarii w waszej sypialni stał się atrakcją, dodającą pikanterii w codziennym życiu.

Rożne są gusta podsumowując. Jeden lubi obsiusianą ścianę, inny rozdzielacze w środku domu, a jeszcze kto inny hydraulika w nocy. O gustach wszak się nie dyskutuje.

A jakie są minusy obsiusianej ściany na środku salonu?

Możesz sobie rozdzielacze robić w sypialni, pokojach, gdzie tam chcesz. Możesz w nocy wołać do nich hydraulika, by w chwili awarii w waszej sypialni stał się atrakcją, dodającą pikanterii w codziennym życiu.

Rożne są gusta podsumowując. Jeden lubi obsiusianą ścianę, inny rozdzielacze w środku domu, a jeszcze kto inny hydraulika w nocy. O gustach wszak się nie dyskutuje.

Czyli rozdzielacz np.w kotłowni a 34 rurki w otulinie idą na pietro zakute w ścianie na powierzchni tak na oko ok.4m2 o dodatkowych 100mb alupex nie wspomnę dodatkowy koszt i dużo większe opory instalacji

zresztą patrząc na twoją kotłownię to się dziwię ze akurat tobie obsiusiana ściana w salonie czy skrzynka by przeszkadzała.

20191118_162521.jpg

Edytowane przez romano78

- mam jeszcze pytanie: czy rotametry można zamontować "do góry nogami"...? Nigdy nie widziałem takiego rozwiązania...

Przepływomierze w rozdzielaczach do OP działają w instalacji ciśnieniowej więc ich praca nie będzie zakłócona poprzez pracę w układzie "do górny nogami", oczywiście mówię o przepływomierzach tradycyjnych, markowych, dobrej jakości.