slay70 30.01.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam, mam problem z doborem odpowiedniego rozdzielacza. Muszę go zamontować w miejscu starego ale jest to w piwnicy - gdzie łączą się obwody z parteru i piwnicy. Czy ktoś z Was mierzył się z już takim problemem. Przeglądałem internet i nie znalazłem nic odpowiedniego - zatem chyba nie obejdzie się bez przedłużenia rur od pętli - ale będzie trochę zamieszania w tym układzie... Proszę o Wasze wnioski - jak mam się do tego przymierzyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.01.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Wiem jedno że rozdzielacza nie montuje się poniżej pętli podłogówki bo nie da się tego odpowietrzyć porządnie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 02.02.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Dziwny ten rozdzielacz, wygląda jak sprzęgło hydrauliczne. Możliwe że aby podłączyć standardowy rozdzielacz do OP trzeba będzie trochę przerobić instalację: zmiana rozstawu rur zasilających rozdzielacz z kotła + ewentualne wydłużenie przyłączy pętli grzewczych do rozdzielacza.Instrukcja typowego rozdzielacza do OP można znaleźć na naszej stronie www: http://pl.kan-therm.com/download/files/pl/2-manuals/2-manifolds/user-manual-manifolds-71A-75A-51A-55A.pdfhttp://pl.kan-therm.com/download/files/pl/2-manuals/2-manifolds/user-manual-manifolds-N75A.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.02.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Żaden problem. Ja tak mam- zobacz temat:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359590-Moja-kot%C5%82owniaWszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Nie chciałem rozdzielaczy na piętrze. Montujesz seperator powietrza na zasilaniu i po temacie. Nic Ci się nie zapowietrzy. Edytowane 2 Lutego 2020 przez donvitobandito 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slay70 02.02.2020 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Żaden problem. Ja tak mam- zobacz temat: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359590-Moja-kot%C5%82ownia Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Nie chciałem rozdzielaczy na piętrze. Montujesz seperator powietrza na zasilaniu i po temacie. Nic Ci się nie zapowietrzy. - a możesz mi wysłać wyraźniejsze zdjęcie samego rozdzielacza podłączonego od góry, albo podać model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.02.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Żaden problem. Ja tak mam- zobacz temat: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?359590-Moja-kot%C5%82ownia Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Nie chciałem rozdzielaczy na piętrze. Montujesz seperator powietrza na zasilaniu i po temacie. Nic Ci się nie zapowietrzy. W tamtym temacie miałeś poświęcić 15min na wypisanie minusów umiejscowienia rozdzielaczy powyżej podlogowki czyli tak jak to robi 99,999 procent inwestorów więc czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.02.2020 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 - a możesz mi wysłać wyraźniejsze zdjęcie samego rozdzielacza podłączonego od góry, albo podać model? Jutro będę na budowie, to zrobię i podeślę Ci zdjęcia. Dam Ci też model swojego seperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.02.2020 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 W tamtym temacie miałeś poświęcić 15min na wypisanie minusów umiejscowienia rozdzielaczy powyżej podlogowki czyli tak jak to robi 99,999 procent inwestorów więc czekam. A jakie są minusy obsiusianej ściany na środku salonu? Możesz sobie rozdzielacze robić w sypialni, pokojach, gdzie tam chcesz. Możesz w nocy wołać do nich hydraulika, by w chwili awarii w waszej sypialni stał się atrakcją, dodającą pikanterii w codziennym życiu. Rożne są gusta podsumowując. Jeden lubi obsiusianą ścianę, inny rozdzielacze w środku domu, a jeszcze kto inny hydraulika w nocy. O gustach wszak się nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.02.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) A jakie są minusy obsiusianej ściany na środku salonu? Możesz sobie rozdzielacze robić w sypialni, pokojach, gdzie tam chcesz. Możesz w nocy wołać do nich hydraulika, by w chwili awarii w waszej sypialni stał się atrakcją, dodającą pikanterii w codziennym życiu. Rożne są gusta podsumowując. Jeden lubi obsiusianą ścianę, inny rozdzielacze w środku domu, a jeszcze kto inny hydraulika w nocy. O gustach wszak się nie dyskutuje. Czyli rozdzielacz np.w kotłowni a 34 rurki w otulinie idą na pietro zakute w ścianie na powierzchni tak na oko ok.4m2 o dodatkowych 100mb alupex nie wspomnę dodatkowy koszt i dużo większe opory instalacji zresztą patrząc na twoją kotłownię to się dziwię ze akurat tobie obsiusiana ściana w salonie czy skrzynka by przeszkadzała. Edytowane 2 Lutego 2020 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.02.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Bez urazy donvito ale bredzisz bez sensu już w kolejnym wątku. A konkretów brak. Edytowane 2 Lutego 2020 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slay70 02.02.2020 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 - mam jeszcze pytanie: czy rotametry można zamontować "do góry nogami"...? Nigdy nie widziałem takiego rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 03.02.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 - mam jeszcze pytanie: czy rotametry można zamontować "do góry nogami"...? Nigdy nie widziałem takiego rozwiązania... Przepływomierze w rozdzielaczach do OP działają w instalacji ciśnieniowej więc ich praca nie będzie zakłócona poprzez pracę w układzie "do górny nogami", oczywiście mówię o przepływomierzach tradycyjnych, markowych, dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 03.02.2020 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 A co ci szkodzi zrobić skrzynkę z rozdzielaczem normalnie a nie poniżej? Wykuć w ścianie zawsze można miejsce się znajdzie i będzie bez zbędnych kkmllikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slay70 04.02.2020 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jestem uzależniony od oczekiwań pracodawcy - który ma już swoje wizje... Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts