malinka2 30.01.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam.Remontuję dom z bala (1949 rok). Stropy piwnic budowane z czerwonej cegły w łuki. Nad nimi pustka na grubość bali,na to ładne podłogi z desek. Mam dylemat z ociepleniem tej pustki. Czym to zrobić. W pomieszczeniu zaadoptowanym na łazienkę zdjęliśmy deski, będzie płyta OSB,na to myślę dać płytę gk do łazienek i płytki.Co dać jako ocieplenie między balami? W kuchni będzie usunięta część podłogi(żeby zrobić tak jak w łazience )do poziomu podłogi w pozostałej części kuchni.W piwnicach jest kotłownia,2 spiżarki no i mała piwniczka na wino.Wszystkie pomieszczenia nieogrzewane.Liczę na szybką podpowiedź czy to ocieplać i czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 30.01.2020 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) z twojego opisu wynika ze masz strop odcinkowy czy pustka, o której piszesz, jest pomiędzy belkami stalowymi? czy przez "bale" rozumiesz legary, i masz podłogę na legarach leżących na stropie? Edytowane 30 Stycznia 2020 przez key1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka2 03.02.2020 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Rysunek wierny, bale to belki drewniane położone na stropie z cegieł.Na to ułożone deski świerkowe ok.5 cm gr. i to jest podłoga. Ocieplenie ewent.byłoby tej pustki między belkami drewnianymi.W łazience usunęliśmy deski,chcemy ułożyć płyty OSB,na to płyty gipsowe do wilgotnych pomieszczeń i płytki podłogowe. Czy należy czymś tę pustkę wypełnić (wełna,może celuloza?) Jeszcze jedno,chodzi o ocieplenie bezpieczne dla drewna.Dziękuję za odpowiedź . Bożena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 03.02.2020 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 W przypadku łazienki najlepiej jest je po prosu usunąć legary i zacząć od gołego stropu. - strop - styropian lub xps - wylewka - strop - keramzyt - wylewka - strop - twarde płyty z wełny - suchy jastrych/płyty Tutaj masz rozwiązanie systemowe z keramzytem. https://leca.pl/rozwiazania/strop-odcinkowy-z-plytami-suchego-jastrychu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka2 03.02.2020 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Dzięki za szybką odpowiedź.Łazienkę ogarnęłam, tzn.wiem co i jak.Gorzej kuchnia,bo chcemy zdjąć deski tylko z części na reszcie kuchni je zostawić,bo nia ma szpar i są ładne. Położyć tak jak proponujesz tylko na tej części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts