Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie propan Amerigas

Aga.Karst

Recommended Posts

Witam,podpisałam umowę na propan z firmą Amerigas..w umowie jest podana cena brutto za m 3.Dom mam nowy,ocieplony..nie mieszkam tam jeszcze bo nie jest jeszcze wykończony..gaz włączyłam moze 3 razy w miesiącu na półtora doby i moze parę razy skorzystałam z ciepłej wody...temperatura 23 stopnie C..dom 177 m i przyszła mi faktura na 999zł..czy jest to wogóle możliwe..i co moze być nie taķ?nie mam pojęcia o tych sprawach dlatego pytam sie tutaj na forum..fak dostałam dzisiaj

• 1 year później...
Też mnie ciekawi, bo próbuję zorganizować zbiornik dla rodziców, dla których dźwiganie worków z ekogroszkiem jest juz ponad siły. Jakie warunki są w umowie jeśli chodzi o minimalną ilość w roku i co dzieje się z ceną po okresie 2 lat w którym to gwarantują stałą? Czy jest to jakaś "wolna amerykanka" z wywindowanymi cenami, czy nadal cena w jakiś sposób rynkowa, bo rozumiem, że gdzieś muszą sobie odbić koszt niemal darmowego montażu zbiornika? Jak tam wygląda roczny koszt dzierżawy.

@yaro137

Nie znam aktualnych umów koncernów.

Generalnie zawierają

- atrakcyjną cenę instalacji w porównaniu z zakupem zbiornika na własność /w "promocji" bywała instalacja za 1 zł/,

- stała cena, w miarę atrakcyjna w początkowym okresie 1 - 2 lat,

- związanie umową na np min 5 lat oraz /ważne!!!/ zamówienie propanu np 10 000 m3.; oba warunki muszą być spełnione równocześnie,

- rozwiązanie umowy przed spełnieniem w/w warunków jest praktycznie nieopłacalne - wysokie kary,

- prócz ceny za gaz ponosisz opłaty za dzierżawę zbiornika oraz telemetrię /zdalne odczytywanie zużycia gazu/,

- zbiornik jest plombowany i nie możesz zatankować u innego dostawcy,

- i chyba najważniejsze - po okresie promocji ceny na gaz w początkowym okresie dostawca podnosi cenę, a Ty nic nie możesz zrobić z racji związania umową - patrz wyżej

- po wygaśnięciu umowy ponosisz koszt deinstalacji. Z braku takiej pozycji w cenniku jej wysokość ustala dostawca.

- argument handlowca, że ktos będzie od nich przyjeżdżał i sprawdzał. czy wszystko działa, nie ulatnia się gaz włóż między bajki - poza UDT nikt nie przyjedzie.

Zanim podpiszesz umowę przeczytaj ją kilka razy, zwłaszcza zwracając uwagę na drobny druk, nie podchodź bezkrytycznie do tego co mówi przedstawiciel handlowy itd., itp.

Są też niewątpliwe zalety. Wybierając telemetrię nie musisz od czasu do czasu sprawdzać poziomu gazu w zbiorniku.

Szkoda, że zamilkł @Aga.Karst