Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zmarnowałem 2 miesiące pracy i sporo gotówki?

virutz

Recommended Posts

Witam

Postanowiłem poradzić się ekspertów, proszę o radę.

We wrześniu odebrałem wyremontowany dom, dach dwuspadowy, dachówka ceramiczna, pod dachówką membrana wysokoparoprzepuszczalna Ventia NQ 230 Premium. W listopadzie postanowiłem rozpocząć ocieplanie dachu wełną mineralną we własnym zakresie. Ułozyłem 15cm URSA 0,035 między krokwiami od ściany kolankowej aż po szczyt kalenicy, dodatkowo 10cm URSA 0,033 od ściny do zgięcia jętki, oraz między jętkami tak samo 15cm+10cm. Pod koniec grudnia ekipa od ogrzewania skończyła instalację i postanowiłem rozpocząć grzanie, aby móc pracować w normalnych warunkach (w domu było 2 stopnie). W domu ustawiłem 14 stopni i chciałem jak najszybciej skończyć ocieplanie aby wytworzone ciepło nie uciekało w kosmos. Po kilku dniach zauważyłem na betonie mokre ślady - w kilku miejscach z pomiędzy wełny zaczęła kapać woda. Na początku było jej niewiele, w miarę upływu dni coraz więcej. Poczytałem i popytałem, że ocieplenie bez folii paroizolacyjnej może spowodować wytworzenie się dużych ilości wilgoci między wełną a membraną i tak też się stało, membrana nad wełną miejscami pokryta była bardzo dużą ilością zwisających kropli. Aktualnie pokryłem całą powierzchnię sufitu folią i mam do Was takie pytanie - czy wytworzona woda była skutkiem tylko braku folii paroizolacyjnej, czy mogło się to stać w skutek błędnie ułożonej wełny, aczkolwiek zrobiłem wszystko tak jak w podręczniku. Uprzedzając pytania - nie mam szczeliny pomiędzy wełną a membraną ponieważ z tego co wiem nie jest ona wymagana. Pytanie drugie - czy jeśli sufit jest już pokryty folią i zmniejszyłem temperaturę w domu do 9 stopni, jest szansa że w miarę upływu dni woda zostanie odparowana przez membranę? Aktualnie sytuacja wygląda tak, że w odstępie 3 dni pojawiły się 3 miejsca na folii paroizolacyjnej gdzie zebrała się woda. Przeciąłem w tych miejscach folię i wylało się sporo wody - łącznie około 1 litra...

Adam Szymichowski 792 113 022

Jeden z najlepszych kocurów wykonawców od poddaszy. Nie ma go na FM więc sobie zadzwoń.

To gość który nie czyta wytycznych - on je tworzy , to na podstawie jego uwag producenci tworzą systemy zabudowy poddaszy :D

Przestań grzać i wytwarzać wilgoć przy szczelnie zamkniętym domu , wiosną otwieraj okna i wietrz ile się da. Tak to jest jak się chce wybudować i wprowadzić w kilka miesięcy

Trzeba było najpierw wygrzać/wysuszyć mury i posadzki dopiero zamykać...

Ewentualnie lekko grzej, ale wszystkie okna na full otwarte szczególnie pod dachem by para miała ujście.

figter - czy ten gość odbiera telefony od każdego i udziela bezpłatnych porad dotyczących ociepleń? Nie chcę facetowi zawracać gitary...

cuuube - w murach nie było co schnąć bo jest pustak na piankę, stropy wylewali w lipcu. Wylewki robili we wrześniu, więc też spokojnie zdążyły wyschnąć.

Teraz mam otwarte wywietrzniki w oknać dachowych a okna zwykłe na mikrouchylne, docelowo w domu będzie też wentylacja mechaniczna. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem żeby na folii gromadziła się woda?

virutz napisał:
figter - czy ten gość odbiera telefony od każdego i udziela bezpłatnych porad dotyczących ociepleń? Nie chcę facetowi zawracać gitary...

cuuube - w murach nie było co schnąć bo jest pustak na piankę, stropy wylewali w lipcu. Wylewki robili we wrześniu, więc też spokojnie zdążyły wyschnąć.

Teraz mam otwarte wywietrzniki w oknać dachowych a okna zwykłe na mikrouchylne, docelowo w domu będzie też wentylacja mechaniczna. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem żeby na folii gromadziła się woda?

Tak... Paru nas naiwnych pasjonatów i ludzi którzy chcą pomagać bezinteresownie zostało.

Ja w elewacjach, Adaś poddasza