Knuur 31.01.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Zleciłem ocieplenie poddasza. Moja ekipa wykończeniowa na deski położyła folię paroizolacyjną potem ciasno zbitą watę a na to koleją warstwę foli. Krokwie mają mają 16 cm. Wata była 20-tka. Potem na to poszła kolejna warstwa folii. Teraz zauważyłem, że na pierwszej warstwie folii zbiera się rosa. Stwierdzili, że to nic złego, że jak sie zamontuje wentylację - kratki wentylacyjne to przestanie się pocić. Potem stwierdzili, że wystarczy jedna warstwa waty i będzie ciepło. Na to miał iść stelaż i płyty kartongipsowe. Inni budowlańcy stwierdzili, że to partactwo, że będzie się tam zbierać woda, wata zbutwieje i będzie śmierdzieć. Poza tym będzie zimno. Jak powinno się prawidłowo ocieplić poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knuur 31.01.2020 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Czy między deskowaniem a ociepleniem masz szczelinę wentylacyjną? Dużym błędem jest ściskanie wełny 20 na 16 cm. Ocieplenie dachu poddasza powinno wyglądać następująco. Od dachu: 1. szczelina wentylacyjna 3 cm. Powietrze do tej szczeliny dostarczane jest od wiatrówki dolnej krawędzi dachu i odprowadzane kalenicą. 2. Wełna pomiędzy krokwiami. 15 cm 3. ruszt w poprzek krokwi o wysokości równej grubości drugiej warstwy wełny. np 10cm. 4. Wełna 10cm pomiędzy tym poprzecznym rusztem. 5. Folia paroszczelna uszczelniona taśmą na łączeniach. 6. stelaż pod KG i płyty KG. Nie ma tam żadnej szczeliny. Sznurek podtrzymujący watę jest przymocowany do gwoździa wbitego w połowie krokwi, także wata nie zwisa a jest na chama dociśnięta do dachu. Czyli suma summarum nie powinno być żadnej foli przybitej do desek dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.01.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Czemu pytasz dopiero PO robocie a nie PRZED nią? Wszędzie piszą, że w przypadku pełnego deskowani MUSI być szczelina wentylacyjna. Tu masz - http://www.e-dach.pl/a/wentylacja-dachu-czyli-dach-bez-wilgoci-o-czym-trzeba-pamietac-2221.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Knuur 31.01.2020 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Tak to jest zawierzyć fachowcom. Wykończenie mieszkania zrobili wzorcowo, więc im uwierzyłem. Myślałem, że wiedzą co robią. Nie doglądałem ich. Okazało się, że nie do końca. Teraz muszę wziąć innego wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 31.01.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 tak: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361228-Czy-zmarnowa%C5%82em-2-miesi%C4%85ce-pracy-i-sporo-got%C3%B3wki&p=7902695&viewfull=1#post7902695 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.02.2020 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 zawsze przy deskowaniu powinno wykonywać się szczelinę wentylowaną grubości 3-6cm między deskami a wełną. Dodatkowo w podbitce okapu należy zapewnić otwory wlotowe a w kalenicy dachu wylotowe tak by wszystko mogło się wentylować. Ściskanie izolacji do mniejszej grubości nie jest również najszczesliwszym rozwiązaniem. Weźmy sobie wzór na opór cieplny:R=d/ lambda d- grubość izolacji wyrażona w mlambda- współczynnik przewodzenia ciepła izolacji. JAk wynika ze wzoru jeżeli ściśniesz przykładowo wełnę 20cm do 16cm to izolowała ona będzie jak wełna mniejszej grubości. Ponosisz w ten sposób niepotrzebnie koszty większej grubości izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts