Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 518
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jezeli nie tajemnica kto jaka kase wydal na mieszka??

Podoba nam(ja i zonka)sie bardzo ale troche poczytalem i sie zastanawiam

Mieszkam na podkarpaciu wiec bede mogl pare procent odjac od kwoty

Dom w stanie surowym zamknietym, ocieplony i z tynkami

Mpzna dodac z jakich materialow

Jak ktos szuka pieknych rybek do domku zapraszam na

http://www.tropheus.pl

• 3 weeks później...

wartownik napisał:

MARIO345 napisał:

wartownik

a co jest nie tak poza nieregularnością nad oczkami ( u szczytu dachu) ?

Wlasnie o te deformacje mi chodzilo.

Dlaczego zalezy ci na ocenie wykonania tego dachu ?

Zeby uniknac bledow u siebie ?

w moim projekcie (ziemowit) jest dokładnie tak jak na przedstawionych zdjęciach ( uskoki na krokwiach), w prasie fachowej doczytałeem że konstrukcja tradycyjna jest oparta na trójkącie i krokiewki wychodzą z jednego punktu . poiniżej zdjęcie

http://img358.imageshack.us/img358/5097/konswoleokoqn4.jpg

czy jak wykonam konstrukcję tradycyjną tak jak na schemacie to wszystko będzie ok, nie będzie deformacji?

• 2 weeks później...

Po pierwsze witam. 8)

My jeszcze nie jesteśmy zaprawieni w bojach bo dopiero złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę. Budujemy MIESZKA. Z zewnątrz projektu nie tykaliśmy z wyjątkiem wstawieniem kilku okien dachowych. Wnętrze zostało całkowicie zrewolucjonizowane przez moją żonę. W planach budowa z porothermu i dach kryty... gontem 8)

Zobaczymy jak nasze marzenia zweryfikuje rzeczywistość... :wink:

• 2 weeks później...
Witajcie.Planuje z moją małą rodzinką wybudować w okolicach Katowic dom Mieszko. Na stronie biura projektowego napisano, ze koszt budowy tego domku (stan surowy zamknięty) oscyluje miedzy 80tys a 110tys. Prosze napiszcie jaki jest rzeczywisty koszt jego budowy. Bardzo dziękuje i pozdrawiam wszystkich

Na stronach archipelagu napisano o stanie surowym OTWARTYM (80-110tys) a nie zamknietym.

I byla to kwota jak najbardziej realna w zeszlym roku.

Mnie stan surowy otwarty kosztowal ok 90tys, sciany stawiane z silki, strop terriva.

Nie wiem czy jest to realne teraz po zawirowaniach cenowych materialow budowlanych.

W przypadku Mieszka i innych domow z fala, dach jest rzeczywiscie wazny, ale nie przesadzajmy najwazniejszy.

Dach ma przede wszystkim byc szczelny i nie przeciekac, a ze jakas fala nie bedzie wyprofilowana dokladnie tak jakbysmy sobie wymarzyli (wiem cos o tym), to nie powod do tragedii.

Osobiscie wolalbym wykonczyc caly dom i zamieszkac niz przeplacac 4 krotnie za dopieszczanie dachu.

Spojrzmy tez na to z tej strony ze tak naprawde na punkcie naszych dachow jestesmy wyczuleni my sami.

99% osob ogladajacych Mieszka i tak wpada w zachwyt na zasadzie "o rany jaki fajny pogiety dach, taki domek gargamela" nie zwracajac uwagi czy wygiecie jest za male czy za duze i nie postrzega tego wogole jako kwestie poprawnosci czy niepoprawnosci wykonania.

Aha o tym jakich mamy dekarzy/ciesli z reguly dowiadujemy sie pod koniec :wink:

...i tak i nie.

Oczywiście, czy fala na lukarnie jest falą, czy daszkiem jak na oknie mansardowym ma znaczenie wtedy,

gdy właściciel tego nie akceptuje.

Ale jako kontrargument mógłbym podać adres właściciela Mieszka, który pomimo wykonania więźby i wstępnego krycia,

zdecydowł się rozebrać "dach" i wykonać go od nowa.

Nie mogę zgodzić się na półśrodki, zamienniki, na "prawie",

bo jak mówi reklama: "prawie robi wielka różnicę" :lol:

Jeżeli decyduję się na przejażdżkę na słoniu, to MUSI to być słoń, a nie osioł.

Jeżli kupuję samochód, to nie może to być jak ten Peugeot z indyjskiej reklamy...

Ja też mam wiele zastrzeżeń do pracy wykonawców mojego domu. Mógłbym długo pisać o niepatrzeniu w projekt,

nieinformowaniu inwestora o pułapkach i następstwach prac wykonawców.

O kominie wymurowanym w niewłaściwym miejscu

(o czym dowiedziałem się na etapie rozpoczęcia wykonywania więźby; i miałem inspektora nadzoru!),

O nadliczbowym oknie, równaniu ścian do zewnętrznej krawędzi (w przyszłości ocieplanej wełną) i nie zwracaniu uwagi na równość i piony ścian od wewnętrznej.

Kanalizacji wykonanej wg planu z innego domu...

Ale wszystkie te problemy starałem się rozwiązać bez utraty jakości. Nie mogłem sobie pozwolić na utratę celu z pola widzenia.

Przecież kompromisy, które musimy podejmować każdego dnia budowy maja służyć osięgnięciu pierwotnego celu,

a nie doprowadzać do tworzenia "Mieszków - koszmarków".

Pamiętajcie, że to my sami kształtujemy swoją rzeczywistość.

Jeśli ktoś pozwala, by ktoś inny robił to za niego...

Widziałem kiedyś Warszawę (samochód) ze znaczkiem Mercedesa na masce ;-)

Pozdrawiam Mieszkowiczów

.. jeszcze jedno:

Faktycznie najwięcej problemów tworzymy my sami. Jak sobie przypomnę o jakie pierdoły się czepiałem.... Jak biadoliłem nad krzywizną dachu w garażu - ojciec,

który jest architektem, pracował w budownictwie (jak to on mówi: w produkcji) przez 26 lat, pukał sie w czoło... 8)

Moja ekipa od dachu przeklinała mnie mocno.

Ale dzisiaj, nawet im się podoba :lol:

Jeszcze raz pozdrawiam