Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 518
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
witam, mam wielki klopot z oknami "bawole oko",napiszcie prosze gdzie zamowic te okna.

Wszystko zależy "za ile". Skończyłem budowę trzy lata temu, ale z tego co pamiętam, nie było problemów ze stolarką. Wiele firm zgadzało się wykonać podobne okna. Ja skorzystałem z Urzędowskiego, gdyż chciałem pogrubiony profil (88 ), drewniane o obniżonym współczynniku przenikalności cieplnej (0,5). Zrobili zgodnie z projektem ("łukowata" dolna krawędź okna), ale proponowali środkową część albo tylko rozwierane, albo uchylne. Wymyślne kształty proponuje firma, która wykonywała okna do "Krzywego domku" w Sopocie...

Witam,

Jeżeli chodzi o okna PCV to proponuje zapomnieć. Sprawdziłem kilku producentów PCV (mniej i bardziej znanych) i okna takie jak w projekcie są nie do wykonania ze względów technologicznych, a dokładnie producenci nie są w stanie zgrzać plastików na obu końcach okna. Poza tym bawole oczka nie będą miały wzmocnienia stalowego w profilu i będą mocowane na samych kotwach. Gwarancja dla tych okien u większości producentów była krótsza niż na zwykłe. Oczywiście przy wstępnej wycenie oczywiście każdy z producentów twierdzi ze da się zrobić, ale po pomiarach, zrobieniu szablonu oraz konsultacji z działem technologicznym jednomyślnie twierdza ze nie są w stanie dostarczyć takiego kształtu okna. Jeżeli znajdziesz producenta PCV który zrobi takie okna, to sugeruje sprawdzić to i się zastanowić. Jeżeli chodzi o okna drewniane to wszyscy producenci są w stanie wykonać bawole oczka takie jak w projekcie. Jednak cena u renomowanych i znanych jest naprawdę wysoka u mnie najtańsze były za 32 tys. zł. i to w nienajlepszej konfiguracji (szyba U=07 lub 0,8). Jeżeli zdecydujesz się na okna gdzie szyba U=1 to może zejdziesz poniżej 30 tys ale nie liczyłbym na wiele. Ja swoje okna zamówiłem w mniejszej firmie (można rzec lokalnej) i polecam wyszukiwanie takich firm, oczywiście sprawdzenie ich wyrobów najlepiej u os które już kupiły coś u nich. Ceny niższe, jakoś dobra a niejednokrotnie lepsza niż u znanych producentów .

Pozdrawiam

• 1 month później...
Te wole oczka w drewnie to spokojnie.. ale liczyć się trzeba z większą dopłatą. Takie okno nie ma dopłaty jak łuk - 50%, ale wręcz 150% lub więcej (i tak podaję niższe wartości dopłat). Tylko proponuję posprawdzać - ostatnio robiłem wole oczy które okazały się zwykłym łukiem - z tym, że jedno z okien maiło promień wklęsły - drugie wypukły i poszło taniej..

• 1 month później...
  • 3 years później...
  • 9 months później...

Witam, Mieszko mieszko, jestem na ukończeniu juz swojego krasnala, i chciałbym powiedzieć ze trochę ceny to już przestarzałe są,

tutaj ktoś jak nie ma bańki to może nie zaczynać,

bo na takim domku nie można oszczędzać jak i na zewnątrz i tym bardziej w środku, bo taki dom nie buduje sie na sprzedaż bo jest za drogi tylko dla siebie, a już na pewno na dachu bo to cała wizytówka domu, na dach trza liczyć jakieś 120tysi materiały z robocizna

• 3 years później...
Witam wszystkich! przypadkiem trafiłam na Wasze forum "sympatyków Mieszka" ;) wiem, że sporo czasu minęło od Waszych wpisów i wymiany zdjęć czy doświadczeń... jednak aktualnie jesteśmy na etapie zakupu Mieszka koło Bielska-Białej. Domek ma 9 lat, niestety jest nieco "zapuszczony" i niedokończony. Właściciele podobno się rozeszli w trakcie budowy i pani która została w domu, nie poradziła sobie z jego ukończeniem. Brakuje mu drugiego komina (jest częściowy), rynien, parapetów zewnętrznych, elewacji. W środku też sporo do zrobienia. Jednak oboje z mężem się W NIM ZAKOCHALIŚMY :D w dodatku stoi na pięknej, dużej widokowej działce blisko lasu z widokiem na nasze górki. W weekend jedziemy go ponownie oglądać, tym razem ze znajomym fachowcem, który ma bardzo duże pojęcie, liczymy że pomoże nam oszacować koszty jakie powinniśmy ponieść i oceni czy w ogóle jest sens w niego inwestować.. Miałabym ogromną prośbę do Was. Jeśli to forum jeszcze w jakiś sposób funkcjonuje (może kontaktujecie się teraz np. na jakieś grupie na fb czy messenger?) bardzo proszę o jakiś kontakt. Jeśli się zdecydujemy na zakup tego niecodziennego domku, zapewne będziemy szukali wsparcia i inspiracji, na temat odbudowy kominka a także wnętrz. Mój adres e-mail- [email protected] Jeśli moja wiadomość do kogoś dotrze, proszę o kontakt na podanego maila. Będziemy również wdzieczni za przesłanie kilku fotek z Waszych gotowych już domków :) A może ktoś z Was zamieszkuje pięknego Mieszka w moich okolicach Bielska-Białej, Żywca czy Szczyrku? chętnie byśmy podjechali go obejrzeć na żywo jesli to nie kłopot. Pozdrawiam wszystkich, Kamila