Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 518
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odnośnie schodów trwa debata obecnie - chciałabym całe drewniane, ale wiem, że jest to zbiorowisko kurzu; mąż obstaje za betonowymi, argumentując, że skoro zależy mi na spiżarni w kuchni właśnie pod schodami, to muszą byc betonowe; na dobrą sprawę stopnice możemy zrobić drewniane i chyba na tym stanie!

w zeszłym tygodniu przyjechała wymarzona zielona dachówka angoba... o rozpaczy! większość dachówek krańcowych i gąsiorów połupanych, obtrzaskanych - generalnie tragedia; ale był już przedstawiciel handlowy i zrobił zdjęccia, bo oczywiście odrazu reklamację składaliśmy, no i oczywiście została uwzględniona; jesteśmy tylko ciekawi jak to długo potrwa i czy jest gwarancja, że następny transport przyjedzie w nienaruszonym stanie. BĄDŹCIE Z NAMI!

no tak ,co do spiazarni to tak jak bym słyszała meza/po co ci ,na co ci ,przecież będzie pomieszczenie gospodarcze/,a ja nie mam zamiaru latać po kazdą duperelę do pomieszczenia gospod.zrobili nam oka bawole,nie wiem jak u was ,ale u nas okno wychodzi /obrys drewna/prawie że za pokój???!!

czyli schodów nie masz jeszcze wylanych? to chyba tu jesteśmy na tym samym etapie.ścianek działowych na parterze jeszcze nie mamy,za to już wiem jak są usytuowane dwa słupy podtrzymujące dach,i nawet ,nawet jest tam sporo miejsca/na stryszku/no i dajemy tam jedno okno dachowe.dachówkę będziemy zamawiać chyba za dwa tygodnie,mam nadzieje że bedziemy mieć więcej szczęscia.szkoda że nie zajzałas wcześniej na forum,bo w Poznaniu i koło niego mąz jest raz w tygodniu,i właśnie przedtem jeszcze pare razy mu towarzyszyłam.niestety teraz mamy trochę piętrzących się spraw,które nie mogą czekać inie mogę z nim jechać.ale jak byś mogła na priva dać namiary ,to może kiedys wpadniemy.my zapraszamy tylko w soboty i niedziele bo tylko w te dni jesteśmy obecni na budowie.

pozdro

1) ścianki działowe na górze są robione, na dole się właśnie robią - dół był uzależniony od postępów kanalizacji naszej wsi - obecnie jesteśmy już skanalizowani, dlatego wylewka zrobiona i ścianki rosną,

2) co do bawolich oczek to otwory już są dawno gotowe i nie zrwróciło to moje uwagi o czym piszesz, ale niebawem to sprawdzę i dam znać; okna bawole będziemy zamawiać dopiero po tym jak dekarz położy dachówkę; dziś dowiedziałam się, że nastąpi to w połowie lipca i że pęknięcia i obtłuczenia na dachówce angobie to normalne i nie mamy się tym przejmować, że zawsze producent dolłacza farbę, żeby poprawić ewentualne błędy,

3) co do potrzeby spiżarni raczej nie słucham komentarzy, tylko jeżeli chce ją mieć, to schody muszą być betonowe - "i to jest oczywiste i bez dyskusji",

4) co do rozkładu pomieszczeń na dole to mamy spore zmiany:

- nie robimy WC na dole, tylko łączymy to pomieszczenie z kotłownią i tam będzie centrum dowodzenia: pralnia, suszarnia, kotłownia i inne pierdy,

- wejście do łazienki robimy od holu, a nie od pokoju-sypialni na dole, tak żeby była dostępna również dla gości,

- nie będzie małego gabinetu na dole, nie stawialiśmy tam ścianki działowej, cały salon jest otwarty w jedno duże pomieszczenie,

5) w tym tygodniu mamy ponoć debatować nad elektryką, bo ścianki działowe na dole to ponoć pryszcz i żeby nie było przestojów, trza rozrysować włączniki i lampy i gniazdka; jak to zrobić???

Łączę pozdrowienia i jestem z Wami!!!

rozkład pomieszczeń na dole u nas:łazienka -wejscie od holu/mamy poszerzony budynek o 0.5m bo zalezało mi na głebszej garderobie/mamy teraz 0.8m głębokości/

wc -wejscie od strony gardereoby

połaczenie gabinetu i duzego pokoju

u nas na kanalizację sie nie zanosi.

mamy zrobione ksero planu parteru i pietra i mamy zaznaczone punkty elektryczne/jako tako mamy umiejscowione poszczególne meble.mam zaznaczony i wyciagniety kabel na elektrykę na zewnątrz,no i musze mieć gniazdko na zewnątrz od strony ogrodu przy kominku /na mały wentylatorek do rozpalania grila+podłaczenie lampek zimą/

poczytaj na forum,było trochę wątków o elektryce o czym nie zapomnieć.myślałas już o kuchni?czy zostawiliście też okno w kuchni na taki poziomie jak w projekcie?

pozdro

Właśnie widzę że jest nas mało ale chyba wiem dlaczego. Dzisiaj byłam w Urzędzie i właśnie się dowiedziałam że nie dostane zezwolenia na budowe takiego domu bo------ kąt nachylenia dachu nie odpowiada miejscowemu planowi zagospodarowania przestrzennego. U nas jest 30-45 stopni a Mieszko ma 53stopnie ! . Chcą żebym zrobiła zmianę w konstrukcji dachu na 45 stopni !!!????

Romka poradż co robić czy ty też miałaś takie problemy . Czyżby wracała tamta epoka domów z kostki , wszyscy mają być jednakowi ??

Przecież jak zmienie ten dach to co mi zostanie z Mieszka?

u nas chyba nie było żadnych problemów,może dlatego że robiliśmy trochę przeróbek w środku i troche na wysokości i to wszystko robił nam polecony architekt,który ponieważ mieszkamy od budowy ponad 100km podjał się przeprowadzić wszelkie wymagania w starostwie.z tego co mówił to nie było żadnych problemów,może dlatego ,że tam gdzie budujemy to nawet pies szczeka....

jeśli byś zmieniła kąt nachylenia to wydaje mi się że to nie będzie to.myśmy już mieli problem bo to że go podwyższyliśmy,to jeszcze nie wszystko - o 50cm jeszcze go wydłużyliśmy i przez to nie bedziemy mieć dachu do okien/kończą się trochę przed/i niestety troche to zmieni wygląd.no ale cierp ciało jak chciało.

daj jeszcze twój problem na stronie -wymiana doświadczeń,może tam coś doradzą.bedę trzymać kciuki za was,oby było nas więcej.

pozdr