Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z daszkiem w przyszłości składzikiem. (złodzieje i mały budżet wyzwanie.)

Sebsn122

Recommended Posts

Budżet b.skromny. Na działce nie ma prądu, i kradną. Drewno i materiały nie mogą stać za długo, dlatego trzeba będzie zamawiać na raty co podniesie koszty, lub wozić mam sedana materiał 2,2 m wchodzi tak że kończy się miedzy fotelem kierowcy a pasażera(8 desek belek60 max) 2m desek wchodzi więcej.

Do rzeczy zarys znacie, a nie ma też prądu,

posiadam:

piłę spalinową,

piłę szablasta akumulatorową ale taki badziew że szkoda gadać, ale nada sie do przecięcia na pół na parkingu aby np zapakować coś do auta.

kilof,

taczkę szpadel

2 tony piasku :).

wkrętarkę 20v sthor 1Ah,

.

planuje kupić pilarkę tarczową akumulatorową np Yato za 240 z aku max ciecie 54mm wiec drewno dobrze by nie było grubsze

miejsce prac Rod na terenie Wrocławia

Miejscem budowy jest plac po rozbiórce starej altany, była postawiona na podkładach kolejowych betonowych, z tym ze mało zgodnie z przepisami wiec nieco muszę się z budową przesunąć, a podkłady są bardzo źle wypoziomowane obecnie oczyszczam teren planuje miejsce miedzy podkładami wyrównać piaskiem i cementem a domek postawić na bloczkach których poziom będzie ponad wymienione wyżej podkłady, które ze względu na wagę (próbowałem też kilofem) są nie do usunięcia będą pełnić role stabilizująca,, grunt.

takie cuda

IMG_20200115_170140.jpg

IMG_20200119_134632.jpg

Teraz wymiary domek 3x3 myślę o dachu jednospadowym w tył domku potem zadaszenie przed domkiem 2m ze spadem w przód chyba ze da się zrobić to jednym dachem z ludzkim spadkiem i nie na 3m wysokości :(. .

I to tyle, pod zadaszeniem bez podłogi puki co, w przyszłości z boku po prawej od frontu planuje składzik 1m szeroki ale puki co mały budżet.

A budżet 2k PLN :(

Myślałem o konstrukcji z łat 4x6 lub 4x5 szkielet ścian i dachu, podłoga na kantówkach 10x5 czy to wystarczy to stosunkowo tani materiał, pod zadaszenie 2 lub 4 belki 6x6 lub 8x8 Obicie domku myślałem o MFP 12mm ale nie wiem czym to tanio pomalować żeby się nie okazało że z impregnacją wyjdzie drożej niż deska elewacyjna np 18mm .

Jakieś rady co myślicie o samym zamyśle.

Doświadczenie raczej małe to moje jedyne dziecko wyszło krzywo ale nie miałem poziomicy tym razem kupie :) wymiarów belek nie podam kupowałem na oko w casto. IMG_20190623_153234.jpg

Edytowane przez Sebsn122