R0bson 01.02.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Witam,Wybralem 2 deski dębowe z Baltic Wood, ktore różnią się wielkością i grubością:1. 2200x182x14 - 3,5mm warstwy wierzchniej2. 1090x148x14,6 - 6,6mm warstwy wierzchniejProducent obie dopuszcza na ogrzewanie podłogowe. Czy będzie duża różnica w izolacji ciepła tej minimalnie grubszej deski? Sprzedawca twierdzi, że tak przez 2 krotnie grubsza warstwę dębowa i że jest szansa rozwarstwienia deski (nie był pewny czy nadaje się na podłogówkę, ale potwierdziłem u producenta). Drugie pytanie czy takie deski nadają się do wszystkich pomieszczeń oprócz łazienki do mieszkania (66 metrów) gdzie jedynym źródłem ogrzewania będzie podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.02.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Zleć usługę w firmie, która potrafi określić straty ciepła, przy takiej lub innej podłodze.W przeciwnym razie przez całe życie nie będziesz wiedział czy i ile dopłacasz do ogrzewania lub czy zamiast cyklinować będziesz musiał wymieniać podłogę.Oczywiście możesz zainstalować panele lub inne dziadostwo ziejące formaldehydem, tu istnieje duże prawdopodobieństwo, że czas użytkowania przez Ciebie będzie krótszy w efekcie zdrowa "jesionka z litego dęba". Taka odwrócona kolej rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 02.02.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Nie znam się, ale się wypowiem.Ty nie sluchaj sprzedawcy, tylko producenta deski. Jesli dopuszcza stosowanie na pgrzewanie podlogowe, to nie ma problemu. Powinien tez miec jakies deklaracje wlasciwosci uzytkowych swoich produktow, z ktorych powinno wynikac, jaki opor na przenikanie ciepla maja obie ww deski.Zdaje sie (ale pewny nie jestem), ze lepiej na ogrzewanie podlogowe stosowac krotsze, a szersze deski. Chodzi o to, ze drewno pod wplywem ciepla zmoenia swoja wilgotnosc i zaczyna pracowac. I zdaje sie krotsza i szersza deska lepiej to znosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 02.02.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Zdaje sie (ale pewny nie jestem), ze lepiej na ogrzewanie podlogowe stosowac krotsze, a szersze deski. Chodzi o to, ze drewno pod wplywem ciepla zmoenia swoja wilgotnosc i zaczyna pracowac. I zdaje sie krotsza i szersza deska lepiej to znosi Jest dokładnie odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 02.02.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Jest dokładnie odwrotnie... Ok. Dlatego napisalem, ze pewny nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 03.02.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Jeśli chcesz szerzej poznać temat zerknij na publikacje użytkownika Parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 03.02.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 szerzej poznać temat Nie, dziękuję. Ja już tak poznałem deski parkietowe, że mi bokiem wyłażą. Układałem to 15 lat, ale od ładnych kilku lat, nie muszę już klęczeć nad podłogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts