Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe

zxcvbnm3412

Recommended Posts

Witam Państwa serdecznie. Jestem tutaj nowy i jednocześnie zielony w temacie ogrzewania gazowego. Mam pytanko... Otóż tydzień temu padł mi regulator pokojowy który był ustawiony na 21 stopni 24h na dobę. Po tej awarii ustawiłem sterowanie ręczne na piecu na 45 stopni. Temperatura oscyluje około 21 stopni 24h na dobę tak jak było na ustawieniach regulatora pokojowego .Która opcja jest bardziej oszczędna? Ręczne ustawienie czy regulator pokojowy? Piec to junkers euroline zw23-1ke. Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :) Edytowane przez zxcvbnm3412

Witaj.

Najlepiej jest dostarczać tyle ciepła ile potrzebuje budynek (uzupełniać straty na bieżąco), dzieje się tak gdy kocioł dopasowuje swoją moc (moduluje).

Jeżeli dostarczysz więcej ciepła to po pierwsze, nie jest to sytuacja którą sobie założyłeś, po drugie zwiększasz różnice temperatur (wewnątrz domu/ zewnątrz) co powoduje większą „ucieczkę” ciepła czyli stratę.

Nie znam Twojego regulatora ani systemu grzewczego (domyślam się że grzejniki).

Nie pisałeś nić o sterowaniu wg. temp zewnętrznej więc zakładam że tylko temperatura wewnątrz pomieszczenia.

Według mnie z termostatem będzie taniej.

Ustawienie temperatury wody na sztywno może spowodować przegrzanie pomieszczeń, gdy przyjdą cieplejsze dni. Pamiętaj że budynek ma różne zapotrzebowanie w zależności od warunków panujących na zewnątrz.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...