Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały domek

dbx

Recommended Posts

Domek nowy, 48m2 w rzucie, parter z poddaszem użytkowym, stropodach drewniany z pełnym deskowaniem, ocieplony styropianem 20cm, posadzka parteru ocieplona 10cm styropian lub XPS( może być 15cm) strop nad parterem z płyty kanałowej, ściany zewnętrzne suporeks 24, ocieplenie ścian zewnętrznych 15cm styropian, stolarka okienna 3 szyby.

Planowane ogrzewanie tylko podłogowe parter i poddasze, w łazience drabinka z pętli podłogi.

Kominka i komina brak.

Wymiary 8x6

Wejście na dłuższej ścianie od południa.

Dach dwuspadowy.

Może być gaz z butli.

Jest brany pod uwagę zestaw VICTRIX 12 X TT 2 ERP i UBS 125 ERP.

Zasobnik może być do wymiany, ze względu na planowany solar do cwu z powodu braku wężownicy do solarów.

Jakie macie pomysły na ogrzanie takiego domku i produkcję cwu?

Edytowane przez dbx

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć. Akurat dziś oglądałem ceny butli tych "dużych" i tych małych 33kg bo wpadłem na podobny pomysł ale u mnie akurat to pomysłów bez liku ale chyba na tym polega rozważanie nad najwłaściwszym wyborem. Dom dość nieźle docieplony. A nie myślałeś o kilku cm więcej izolacji? To może jakiś nie duży bufor z grzałką? Sezon grzewczy droższy ale inwestycyjnie mało. Można jeszcze taniej precyzyjnymi konwektorami ale widzę, że tylko podłogówka wchodzi w gre. A do CWU jakiś boiler na drugą taryfę? Lub pompa, chyba robią się coraz tańsze.

Ile kosztuje ten zestaw, o którym pisałeś? Sam kocioł to coś koło 5tys.

To chyba było by lepsze rozwiązanie. Do tego zawsze można dorzucić jakiś nie drogi klimatyzator. A może zamiast wodnej podłogówki pomyślisz nad kablami? Zaleta taka, że w każdym pomieszczeniu grzejesz jak Ci wygodnie ale zamykasz się na jakiekolwiek inne rozwiązanie. Może pompy PW będą kiedyś tańsze.

Jeśli nie masz komina to jedyne w miarę tanie kw przy ogrzewaniu na prąd tylko z urządzeniem z COP>1. Np klimatyzator + elektryczna (kable) podłogówka.

Butla dzierżawiona podraża sprawę ponad miarę.

Gaz z rury byłby OK.

Jak nie ma to klimatyzator z grzaniem do minus 15 a na ciężkie mrozy grzałka elektryczna w instalacji wodnej.

CWU z pompy ciepła jak jest gdzie postawić zbiornik. Przy okazji chłodne powietrze z pompy latem poprawi klimat w salonie.

Pompę używaną 300l można do 3k zakupić. Klimatyzator ze 4k trza będzie dać.

To temat za dziesięć tysięcy ale potem już całkiem znośne koszty.

Edytowane przez Chris Zielonka

Wszystko na prąd ?

Jaka to wygoda, płacić co raz więcej za rachunki, a w przypadku braku prądu siedzieć przy świeczce...Dzierżawa zbiornika daje wygodę techniczną ale i drogi gaz. Zbiornik na własność, to problemy techniczne ale gaz tańszy. Temat do przepracowania. No i, są jeszcze solary....czy może wyszły już z mody?

Na dole strony jest projekt z opisem i podanymi kosztami ogrzewania;

https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/kable-grzejne-elektryczne-ogrzewanie-podlogowe-w-wylewce-betonowej-n-5.html

Dom o pow. 120,5m2

moc ogrzewania podłogowego 12kW

temp. w pomieszczeniach 22-23 stopnie, łazienki 25-26

cena ogrzewania za miesiąc 300zł

Jednym słowem: polecam.

Raczej poszukam innej metody ogrzewania.

Gość Arturo72
Na dole strony jest projekt z opisem i podanymi kosztami ogrzewania;

https://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/kable-grzejne-elektryczne-ogrzewanie-podlogowe-w-wylewce-betonowej-n-5.html

Dom o pow. 120,5m2

moc ogrzewania podłogowego 12kW

temp. w pomieszczeniach 22-23 stopnie, łazienki 25-26

cena ogrzewania za miesiąc 300zł

Jednym słowem: polecam.

Raczej poszukam innej metody ogrzewania.

Za darmo umarło, tym bardziej za czasów gorszej zmiany :)

Tuna wungla ponad 1000zl,sąsiad na rok zużywa 3t=3000zl.

Prąd jest jedną z fajnych opcji, dla mnie oczywiście i nie są to tylko kable bo i wodna wodna podlogowka napędzana kotlem elektrycznym lub bufor ciepła z grzałką . Ale prądem to "trza umic"... budować :)

Polecam też pompę ciepła p-w. Chyba najlepsza opcja na najniższe rachunki za ogrzewanie, ale w tym wypadku też "trza umic" budować bo filozofia grzania podobna do prądu a rachunki niższe 3x :)

Gość Arturo72
Wszystko na prąd ?

Jaka to wygoda, płacić co raz więcej za rachunki, a w przypadku braku prądu siedzieć przy świeczce...Dzierżawa zbiornika daje wygodę techniczną ale i drogi gaz. Zbiornik na własność, to problemy techniczne ale gaz tańszy. Temat do przepracowania. No i, są jeszcze solary....czy może wyszły już z mody?

Wszystko na prąd mam od 7 lat, ani godziny przez ten okres nie siadzialem przy swieczce.

Roczne rachunki za ogrzewanie i cwu to coś lekko ponad 1000zl.

Dziękuję :D

Zbiorniki na gaz płynny są w 2 pojemnościach, do domów najczęściej są 2700l.

Korzyści z PV są takie, że produkują prąd przy słonecznej pogodzie. Są inne?

To była moja luźna propozycja. Na temat PV są inne wątki i radzę je przeczytać, ja nie wiem na ich temat za dużo (choć napewno coś;) ale Ty już chyba kompletnie nic:) Pan Arturo ma dobrze docieplony dom z sylikatu więc jak go raz nagrzeje to później już tylko podtrzymuje.

Dlatego proponuje dołożyć kilka centymetrów izolacji i podzielić ogrzewanie na COP-1 i na coś z COP>1. W największym wątku o ogrzewaniu klimatyzacją jest wiele ciekawych przykładów (wątek długi).

No to trzeba już nawet bladego pojęcia o temacie nie mieć. Produkują i bez słońca i czy go zużywasz czy nie a Tauron Ci ten prąd przechowuje przez rok żebys mógł sobie wykorzystać prąd z lata w zimie. Oddają co prawda tylko 80 proc ale jest. A te śmieszne rurki z wodą to zapewne produkują ciepło jak słońca nie ma i na dokładke woda tak zagrzana zapewne czeka do zimy żeby się przydać. Weź Pan panie poczytaj troche i napisz jaki wniosek wyciągnąłeś.

Wszystko na prąd mam od 7 lat, ani godziny przez ten okres nie siadzialem przy swieczce.

Roczne rachunki za ogrzewanie i cwu to coś lekko ponad 1000zl.

Dziękuję :D

Miałem w łazience matę grzewczą Thermoval o łącznej mocy 1380W. Koszt jej grzania to ok.150zł na miesiąc.

Używam, jak każdy, prądu w domu, do różnych celów, innych od ogrzewania. Rachunek za miesiąc to 150zł.

Masz ponoć dom z silikatu i grzejesz cwu prądem. Jakby porównać jedno z drugim, okaże się że masz coś wspólnego z okultyzmem. Może to domek na kurzej stopce?

Trudno to ocenić, ale jak za oświetlenie i resztę zwykłych odbiorników, wychodzi u mnie więcej, jak za ogrzewanie twojego domu łącznie z grzaniem cwu, to co można innego napisać?

Pan Arturo ma dobrze docieplony dom z sylikatu więc jak go raz nagrzeje to później już tylko podtrzymuje.

Miałem wrażenie, że silikat to jeden z najgorszych termicznie materiałów ściennych, że z nagrzewaniem ma on tyle wspólnego co PV z produkcją prądu w nocy.

No to trzeba już nawet bladego pojęcia o temacie nie mieć. Produkują i bez słońca i czy go zużywasz czy nie a Tauron Ci ten prąd przechowuje przez rok żebys mógł sobie wykorzystać prąd z lata w zimie. Oddają co prawda tylko 80 proc ale jest. A te śmieszne rurki z wodą to zapewne produkują ciepło jak słońca nie ma i na dokładke woda tak zagrzana zapewne czeka do zimy żeby się przydać. Weź Pan panie poczytaj troche i napisz jaki wniosek wyciągnąłeś.

A w czym te śmieszne rurki ustępują PV ?

Ze śmiesznych rurek jest chociażby ciepła woda w zasobniku w której się umyjesz. I są śmiesznie tanie.

W czym więc są gorsze od PV, że tak szyderczo o nich piszesz ?

Wnioski? Jakie mogą być wnioski...bo rady tu słabo widać.

Edytowane przez dbx