Gość Arturo72 04.02.2020 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Miałem w łazience matę grzewczą Thermoval o łącznej mocy 1380W. Koszt jej grzania to ok.150zł na miesiąc. Używam, jak każdy, prądu w domu, do różnych celów, innych od ogrzewania. Rachunek za miesiąc to 150zł. Masz ponoć dom z silikatu i grzejesz cwu prądem. Jakby porównać jedno z drugim, okaże się że masz coś wspólnego z okultyzmem. Może to domek na kurzej stopce? Trudno to ocenić, ale jak za oświetlenie i resztę zwykłych odbiorników, wychodzi u mnie więcej, jak za ogrzewanie twojego domu, to co można innego napisać? Dlatego pisałem, że prądem to "trza umic" Pierwsza sprawa to pompa ciepła p-w jest też na prąd z tym, że zużywa COP mniej energii(3x) niż np taka mata czy kable czy grzałką, a takową posiadam Po drugie, żeby wykorzystać zalety prądu trzeba "umic czytać" taryfy pradowe u dostawców prądu i "umic" to wykorzystać Wykorzystać tzn akumulowac energię z tańszego prądu i oddawać ją w okresie droższego prądu. Może to być bufor ciepła z grzałką a w moim przypadku jest to ok. 50m3 grzanego betonu czyli płyta fundamentowa o gr.25cm i na to, bez żadnej izolacji wylewka z wodna podlogowka ok. 10cm. To pozwala mi na grzanie tylko w tanim pradzie i oprócz silikatow stabilizuje temp. w domu. I do tego nie potrzeba żadnego okultyzmu Edytowane 4 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.02.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Autorze wątku. Prosisz o sugestie to Ci je ludzie przedstawiają. Jak widać nie masz zielonego pojecie nie tylko o PV ale i o kolektorach które chcesz zamontować. Panele też Ci zagrzeją wodę w boilerze poprzez grzałkę elektryczna. Kumasz coś czy za bardzo na skróty walę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Miałem wrażenie, że silikat to jeden z najgorszych termicznie materiałów ściennych, że z nagrzewaniem ma on tyle wspólnego co PV z produkcją prądu w nocy. I widzisz jak się mylisz Nagrzej bloczek silikatu do np. 50st.C i bloczek BK do tej samej temperatury. Mierz czas po jakim dojdą do temp. pokojowej. To jest tak jak wierzy się w gusla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Autor wątku robi napar z fusów.Jednak rachunki za prąd piszą ci, którzy je wystawiają.Za wolno piszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 04.02.2020 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 A napisałem jak koniowi że energię z PV możesz wykorzystać nawet za rok. Więc nie ma wielkiego znaczenia kiedy ją PV wyprodukuje.Natomiast z rurki w nocy na pewno nie nagrzejesz wody. A jeżeli nie potrafisz zagrzać wody z PV grzałkami o sprawności 99 lub pompą ciepła o sprawnośći 300proc toś pan kiep. Inna historia że nawet jak mógłbys grzac wodę tylko w dzień to wystarczy odpowiednio duży zbiornik-nazywają to bufor.Naprawdę polecam poczytać trochę więcej niż upierać się przy z góry założonych a do tego bezpodstawnych teoriach.Pv +pompa ciepła to jak do tej pory najtańszy (poza własnym lasem lub kradzionym opałem) sposób ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Autor wątku robi napar z fusów. Jednak rachunki za prąd piszą ci, którzy je wystawiają. Za wolno piszę? Rachunki za prąd zależą od ilości zuzytej energii przez autora wątku robiacego napar z fusów, dotyczy to prądu bytowego jak też i energii na cele grzewcze. Ci którzy je piszą podstawiaja jedynie odpowiednie cyferki pod zużycie z licznika. Jakie cyferki tam podstwia to też zależy od autora wątku robiacego napar z fusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.02.2020 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Najtańszy tak i owszem ale inwestycja trochę chora w kosztach , aby było tanio to trzeba wyłozyć cenę dobrej kawalerki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Dlatego pisałem, że prądem to "trza umic" Pierwsza sprawa to pompa ciepła p-w jest też na prąd z tym, że zużywa COP mniej energii(3x) niż np taka mata czy kable czy grzałką, a takową posiadam Po drugie, żeby wykorzystać zalety prądu trzeba "umic czytać" taryfy pradowe u dostawców prądu i "umic" to wykorzystać Wykorzystać tzn akumulowac energię z tańszego prądu i oddawać ją w okresie droższego prądu. Może to być bufor ciepła z grzałką a w moim przypadku jest to ok. 50m3 grzanego betonu czyli płyta fundamentowa o gr.25cm i na to, bez żadnej izolacji wylewka z wodna podlogowka ok. 10cm. To pozwala mi na grzanie tylko w tanim pradzie i oprócz silikatow stabilizuje temp. w domu. I do tego nie potrzeba żadnego okultyzmu Z tego wniosek taki, że przypadkiem lub zamierzeniem, powstał projekt spełniający oczekiwania wszystkich inwestorów. Spełnienie ich marzeń o sposobie ogrzewania, tym jedynym i najlepszym. Teraz, pozostaje rozpowszechnić ten projekt i uczynić go wzorcem, wręcz obligatoryjnym już na etapie projektowania. To, co poczną producenci gazowni i śmiesznych solarów, będzie pożywką dla scen kabaretów. Kto odmówi sobie przyjemności płacenia 1000zł rocznie za ogrzewanie i mycie? No kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Z tego wniosek taki, że przypadkiem lub zamierzeniem, powstał projekt spełniający oczekiwania wszystkich inwestorów. Spełnienie ich marzeń o sposobie ogrzewania, tym jedynym i najlepszym. Teraz, pozostaje rozpowszechnić ten projekt i uczynić go wzorcem, wręcz obligatoryjnym już na etapie projektowania. To, co poczną producenci gazowni i śmiesznych solarów, będzie pożywką dla scen kabaretów. Kto odmówi sobie przyjemności płacenia 1000zł rocznie za ogrzewanie i mycie? No kto? No cóż, ważne, że mi odpowiada i nie zamierzam pakować na dach ani solarow ani PV ani gazu, który pozostał za granicą działki Całkowicie z zamierzeniem i z pomyslunkiem na długo przed wbiciem pierwszej łopaty Całkowicie mi styka zużycie energii rocznej na poziomie 3200kWh za ogrzewanie i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.02.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 do małego domu tylko prąd + ewentualnie klima. u siebie za 123 m2 za CO prądem zapłaciłem w tym sezonie do końca stycznia 360 zł (zwykle mieszczę się w około 700 zł/sezon, w tym roku będzie mniej niż 600 zł, bo zimy nie ma). dom z silikatu na płycie fundamentowej (podobna konstrukcja jak u Arturo, tylko więcej izolacji i dom piętrowy). żadnego komina ani PV, ani pompy ciepła nie mam, cały rok CO+CWU+bytowe to około 2700 zł. PV będzie w tym roku, ale po bardzo dużej dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.02.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Proponuje autorowi wątku żeby go zamknął i usunął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Proponuje autorowi wątku żeby go zamknął i usunął. Z jakiego powodu taka rozterka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) do małego domu tylko prąd + ewentualnie klima. u siebie za 123 m2 za CO prądem zapłaciłem w tym sezonie do końca stycznia 360 zł (zwykle mieszczę się w około 700 zł/sezon, w tym roku będzie mniej niż 600 zł, bo zimy nie ma). dom z silikatu na płycie fundamentowej (podobna konstrukcja jak u Arturo, tylko więcej izolacji i dom piętrowy). żadnego komina ani PV, ani pompy ciepła nie mam, cały rok CO+CWU+bytowe to około 2700 zł. PV będzie w tym roku, ale po bardzo dużej dotacji. Jeżeli masz prąd tylko z elektrowni, opisz co i jak działa, że ogrzewanie pobiera 3x mniej energii, od reszty prądu, który zużywasz. Jaka jest zainstalowana moc? W jakim czasie pobiera prąd? Jaka cena za kW? Edytowane 4 Lutego 2020 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.02.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jeżeli masz prąd tylko z elektrowni, opisz co i jak działa, że ogrzewanie pobiera 3x mniej energii, od reszty prądu, który zużywasz. Jaka jest zainstalowana moc? W jakim czasie pobiera prąd? Jaka cena za kW? Czary mary, hokus pokus G12W i voila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 04.02.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 A w G13 jeszcze lepiej bo więcej tanich godzin. Baniak 1000l grzałka 9 kw taryfa G13 i 32 grosze za jedną kilowatogodzinę po nowych cenach.Policz ile kilowatogodzin domek zje.(cieplowlasciwie.pl)Pompa ciepła zrobiłaby z tego 12 groszy za jedną kilowatogodzinę a instalacja PV - zero zero plus 15 złotych.Instalacja solarna glikolowa da co najwyżej wodę na prysznic i do parzenia fusów.Jeśli jednak trzeba z fusów to najlepsze będą kartony i plastik zbierane z posesji w dzień wywozu śmieci i wrzucane do kominka umieszczonego w centralnym miejscu domu aby cała rodzina mogła brać udział w radosnej inhalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 A w G13 jeszcze lepiej bo więcej tanich godzin. Baniak 1000l grzałka 9 kw taryfa G13 i 32 grosze za jedną kilowatogodzinę po nowych cenach. Policz ile kilowatogodzin domek zje.(cieplowlasciwie.pl) Pompa ciepła zrobiłaby z tego 12 groszy za jedną kilowatogodzinę a instalacja PV - zero zero plus 15 złotych. Instalacja solarna glikolowa da co najwyżej wodę na prysznic i do parzenia fusów. Jeśli jednak trzeba z fusów to najlepsze będą kartony i plastik zbierane z posesji w dzień wywozu śmieci i wrzucane do kominka umieszczonego w centralnym miejscu domu aby cała rodzina mogła brać udział w radosnej inhalacji. twój kartonowy dowcip wiele wyjaśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 04.02.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Jeśli upierasz się że to co Ci piszę to nie są dobre pomysły a koniecznie chcesz za darmo się ogrzewać to zostały Ci tylko kartony i plastik.I tak pewnie masz swój plan ale powiem Ci co ja bym zrobił bo szkoda sie droczyć.Zrobiłbym ogrzewanie wodne podłogowe po całośći i w największym pomieszczeniu dodatkowo mocno przewymiarowane grzejniki ze dwa. To wszystko podłączył do kupionego z odzysku zbiornika minimum 1000l. Koszt niewielki i można zrobić samemu.Do tego zbiornika podpinaj co zechcesz - gaz , prąd, glikol, PV trociniak zasypowiec i co tam jeszcze człowiek wymyslił do produkowania gorąca .Można wszystko na raz i co roku czym innym dla znalezienia recepty na ogrzewanie fusami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Tutaj coś dla niedowiarków, tych co drwią z pewnych rzeczy ( ja też drwiłem, wojny toczyłem ), nie ma dużo można przeczytać i może dzięki temu komuś się w głowie rozjaśni: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-kt%C3%B3ry-wyszed%C5%82-z-quot-szafy-quot-)&highlight=szafy A do takich małych domków to tylko bufor z grzałkami i odpowiednia taryfa jak koledzy Chris czy Arturo doradzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 04.02.2020 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Tutaj coś dla niedowiarków, tych co drwią z pewnych rzeczy ( ja też drwiłem, wojny toczyłem ), nie ma dużo można przeczytać i może dzięki temu komuś się w głowie rozjaśni: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-kt%C3%B3ry-wyszed%C5%82-z-quot-szafy-quot-)&highlight=szafy A do takich małych domków to tylko bufor z grzałkami i odpowiednia taryfa jak koledzy Chris czy Arturo doradzają. No i git, jesteś zadowolony. Mogłeś napisać co dokładnie podłączyłeś i co dokładnie teraz grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.02.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Czyli nie czytałeś całości?Jak czegoś nie ma to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts