Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały domek

dbx

Recommended Posts

Gość Arturo72
Miałem w łazience matę grzewczą Thermoval o łącznej mocy 1380W. Koszt jej grzania to ok.150zł na miesiąc.

Używam, jak każdy, prądu w domu, do różnych celów, innych od ogrzewania. Rachunek za miesiąc to 150zł.

Masz ponoć dom z silikatu i grzejesz cwu prądem. Jakby porównać jedno z drugim, okaże się że masz coś wspólnego z okultyzmem. Może to domek na kurzej stopce?

Trudno to ocenić, ale jak za oświetlenie i resztę zwykłych odbiorników, wychodzi u mnie więcej, jak za ogrzewanie twojego domu, to co można innego napisać?

Dlatego pisałem, że prądem to "trza umic" :)

Pierwsza sprawa to pompa ciepła p-w jest też na prąd z tym, że zużywa COP mniej energii(3x) niż np taka mata czy kable czy grzałką, a takową posiadam :)

Po drugie, żeby wykorzystać zalety prądu trzeba "umic czytać" taryfy pradowe u dostawców prądu i "umic" to wykorzystać :)

Wykorzystać tzn akumulowac energię z tańszego prądu i oddawać ją w okresie droższego prądu. Może to być bufor ciepła z grzałką a w moim przypadku jest to ok. 50m3 grzanego betonu czyli płyta fundamentowa o gr.25cm i na to, bez żadnej izolacji wylewka z wodna podlogowka ok. 10cm.

To pozwala mi na grzanie tylko w tanim pradzie i oprócz silikatow stabilizuje temp. w domu.

I do tego nie potrzeba żadnego okultyzmu :D

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Miałem wrażenie, że silikat to jeden z najgorszych termicznie materiałów ściennych, że z nagrzewaniem ma on tyle wspólnego co PV z produkcją prądu w nocy.

I widzisz jak się mylisz :)

Nagrzej bloczek silikatu do np. 50st.C i bloczek BK do tej samej temperatury. Mierz czas po jakim dojdą do temp. pokojowej.

To jest tak jak wierzy się w gusla :)

A napisałem jak koniowi że energię z PV możesz wykorzystać nawet za rok. Więc nie ma wielkiego znaczenia kiedy ją PV wyprodukuje.

Natomiast z rurki w nocy na pewno nie nagrzejesz wody. A jeżeli nie potrafisz zagrzać wody z PV grzałkami o sprawności 99 lub pompą ciepła o sprawnośći 300proc toś pan kiep. Inna historia że nawet jak mógłbys grzac wodę tylko w dzień to wystarczy odpowiednio duży zbiornik-nazywają to bufor.

Naprawdę polecam poczytać trochę więcej niż upierać się przy z góry założonych a do tego bezpodstawnych teoriach.

Pv +pompa ciepła to jak do tej pory najtańszy (poza własnym lasem lub kradzionym opałem) sposób ogrzewania domu.

Gość Arturo72
Autor wątku robi napar z fusów.

Jednak rachunki za prąd piszą ci, którzy je wystawiają.

Za wolno piszę?

Rachunki za prąd zależą od ilości zuzytej energii przez autora wątku robiacego napar z fusów, dotyczy to prądu bytowego jak też i energii na cele grzewcze. Ci którzy je piszą podstawiaja jedynie odpowiednie cyferki pod zużycie z licznika.

Jakie cyferki tam podstwia to też zależy od autora wątku robiacego napar z fusów :D

Dlatego pisałem, że prądem to "trza umic" :)

Pierwsza sprawa to pompa ciepła p-w jest też na prąd z tym, że zużywa COP mniej energii(3x) niż np taka mata czy kable czy grzałką, a takową posiadam :)

Po drugie, żeby wykorzystać zalety prądu trzeba "umic czytać" taryfy pradowe u dostawców prądu i "umic" to wykorzystać :)

Wykorzystać tzn akumulowac energię z tańszego prądu i oddawać ją w okresie droższego prądu. Może to być bufor ciepła z grzałką a w moim przypadku jest to ok. 50m3 grzanego betonu czyli płyta fundamentowa o gr.25cm i na to, bez żadnej izolacji wylewka z wodna podlogowka ok. 10cm.

To pozwala mi na grzanie tylko w tanim pradzie i oprócz silikatow stabilizuje temp. w domu.

I do tego nie potrzeba żadnego okultyzmu :D

Z tego wniosek taki, że przypadkiem lub zamierzeniem, powstał projekt spełniający oczekiwania wszystkich inwestorów. Spełnienie ich marzeń o sposobie ogrzewania, tym jedynym i najlepszym. Teraz, pozostaje rozpowszechnić ten projekt i uczynić go wzorcem, wręcz obligatoryjnym już na etapie projektowania.

To, co poczną producenci gazowni i śmiesznych solarów, będzie pożywką dla scen kabaretów. Kto odmówi sobie przyjemności płacenia 1000zł rocznie za ogrzewanie i mycie? No kto?

Gość Arturo72
Z tego wniosek taki, że przypadkiem lub zamierzeniem, powstał projekt spełniający oczekiwania wszystkich inwestorów. Spełnienie ich marzeń o sposobie ogrzewania, tym jedynym i najlepszym. Teraz, pozostaje rozpowszechnić ten projekt i uczynić go wzorcem, wręcz obligatoryjnym już na etapie projektowania.

To, co poczną producenci gazowni i śmiesznych solarów, będzie pożywką dla scen kabaretów. Kto odmówi sobie przyjemności płacenia 1000zł rocznie za ogrzewanie i mycie? No kto?

No cóż, ważne, że mi odpowiada i nie zamierzam pakować na dach ani solarow ani PV ani gazu, który pozostał za granicą działki :D

Całkowicie z zamierzeniem i z pomyslunkiem na długo przed wbiciem pierwszej łopaty :)

Całkowicie mi styka zużycie energii rocznej na poziomie 3200kWh za ogrzewanie i cwu :D

do małego domu tylko prąd + ewentualnie klima. u siebie za 123 m2 za CO prądem zapłaciłem w tym sezonie do końca stycznia 360 zł (zwykle mieszczę się w około 700 zł/sezon, w tym roku będzie mniej niż 600 zł, bo zimy nie ma). dom z silikatu na płycie fundamentowej (podobna konstrukcja jak u Arturo, tylko więcej izolacji i dom piętrowy). żadnego komina ani PV, ani pompy ciepła nie mam, cały rok CO+CWU+bytowe to około 2700 zł. PV będzie w tym roku, ale po bardzo dużej dotacji.

do małego domu tylko prąd + ewentualnie klima. u siebie za 123 m2 za CO prądem zapłaciłem w tym sezonie do końca stycznia 360 zł (zwykle mieszczę się w około 700 zł/sezon, w tym roku będzie mniej niż 600 zł, bo zimy nie ma). dom z silikatu na płycie fundamentowej (podobna konstrukcja jak u Arturo, tylko więcej izolacji i dom piętrowy). żadnego komina ani PV, ani pompy ciepła nie mam, cały rok CO+CWU+bytowe to około 2700 zł. PV będzie w tym roku, ale po bardzo dużej dotacji.

Jeżeli masz prąd tylko z elektrowni, opisz co i jak działa, że ogrzewanie pobiera 3x mniej energii, od reszty prądu, który zużywasz.

Jaka jest zainstalowana moc? W jakim czasie pobiera prąd? Jaka cena za kW?

Edytowane przez dbx

Gość Arturo72
Jeżeli masz prąd tylko z elektrowni, opisz co i jak działa, że ogrzewanie pobiera 3x mniej energii, od reszty prądu, który zużywasz.

Jaka jest zainstalowana moc? W jakim czasie pobiera prąd? Jaka cena za kW?

Czary mary, hokus pokus G12W i voila :D

A w G13 jeszcze lepiej bo więcej tanich godzin. Baniak 1000l grzałka 9 kw taryfa G13 i 32 grosze za jedną kilowatogodzinę po nowych cenach.

Policz ile kilowatogodzin domek zje.(cieplowlasciwie.pl)

Pompa ciepła zrobiłaby z tego 12 groszy za jedną kilowatogodzinę a instalacja PV - zero zero plus 15 złotych.

Instalacja solarna glikolowa da co najwyżej wodę na prysznic i do parzenia fusów.

Jeśli jednak trzeba z fusów to najlepsze będą kartony i plastik zbierane z posesji w dzień wywozu śmieci i wrzucane do kominka umieszczonego w centralnym miejscu domu aby cała rodzina mogła brać udział w radosnej inhalacji.

A w G13 jeszcze lepiej bo więcej tanich godzin. Baniak 1000l grzałka 9 kw taryfa G13 i 32 grosze za jedną kilowatogodzinę po nowych cenach.

Policz ile kilowatogodzin domek zje.(cieplowlasciwie.pl)

Pompa ciepła zrobiłaby z tego 12 groszy za jedną kilowatogodzinę a instalacja PV - zero zero plus 15 złotych.

Instalacja solarna glikolowa da co najwyżej wodę na prysznic i do parzenia fusów.

Jeśli jednak trzeba z fusów to najlepsze będą kartony i plastik zbierane z posesji w dzień wywozu śmieci i wrzucane do kominka umieszczonego w centralnym miejscu domu aby cała rodzina mogła brać udział w radosnej inhalacji.

twój kartonowy dowcip wiele wyjaśnia

Jeśli upierasz się że to co Ci piszę to nie są dobre pomysły a koniecznie chcesz za darmo się ogrzewać to zostały Ci tylko kartony i plastik.

I tak pewnie masz swój plan ale powiem Ci co ja bym zrobił bo szkoda sie droczyć.

Zrobiłbym ogrzewanie wodne podłogowe po całośći i w największym pomieszczeniu dodatkowo mocno przewymiarowane grzejniki ze dwa. To wszystko podłączył do kupionego z odzysku zbiornika minimum 1000l. Koszt niewielki i można zrobić samemu.

Do tego zbiornika podpinaj co zechcesz - gaz , prąd, glikol, PV trociniak zasypowiec i co tam jeszcze człowiek wymyslił do produkowania gorąca .

Można wszystko na raz i co roku czym innym dla znalezienia recepty na ogrzewanie fusami.

Tutaj coś dla niedowiarków, tych co drwią z pewnych rzeczy ( ja też drwiłem, wojny toczyłem :) ), nie ma dużo można przeczytać i może dzięki temu komuś się w głowie rozjaśni:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-kt%C3%B3ry-wyszed%C5%82-z-quot-szafy-quot-)&highlight=szafy

A do takich małych domków to tylko bufor z grzałkami i odpowiednia taryfa jak koledzy Chris czy Arturo doradzają.

Tutaj coś dla niedowiarków, tych co drwią z pewnych rzeczy ( ja też drwiłem, wojny toczyłem :) ), nie ma dużo można przeczytać i może dzięki temu komuś się w głowie rozjaśni:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350473-O-takim-jednym-kt%C3%B3ry-wyszed%C5%82-z-quot-szafy-quot-)&highlight=szafy

A do takich małych domków to tylko bufor z grzałkami i odpowiednia taryfa jak koledzy Chris czy Arturo doradzają.

No i git, jesteś zadowolony. Mogłeś napisać co dokładnie podłączyłeś i co dokładnie teraz grzeje.