Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie stropu styrodurem

stolbud

Recommended Posts

Witam mam w planie docieplic strop miedzy strychem nieogrzewanym a pokojami, mam kupiony styrodur 10cm 0.036 .Pytanie czy wystarczy 10cm styroduru ? Potrzeba dawac folie pod styrodur ? Czy można przykleic styrodur do podłogi bezposrednio? strop nie jest idealnie równy i żeby dać folie i położyc styrodur musiałbym wyrównac jakosc podłoze

w tym przypadku też byłbym za wełną, chyba ze na podlodze nie masz żadnych legarów a chcesz po tym chodzić.

Folie paroizolacyjną możesz dać a nie musisz (ja bym nie dawał). Raczej się tego nie klei, nie daje się też na taki beton styroduru bo jest twardy i właśnie na nierównościach będzie się kołysał. Lepiej dać styropian podłogowy EPS 100 - np dwie warstwy 5 i 5 cm na zakładkę. Jeśli nie planujesz tam nic wylewać to rzuciłbym płyty OSB chociażby najcieńsze aby można było po tym chodzić w miare bezproblemowo.

Jeśli masz strop betonowy, to nie musisz dawać folii pod styrodur.

Nierówności na stropie możesz wyprowadzić perlitem.

10cm ocieplenia to mało. Dokup styropianu, jak masz zamiar wylać na tym szlichtę i mieć strych użytkowy.

Jeśli ma być strych bez szlichty, rozłóż wełnę tak jak radzą koledzy.

Gość Arturo72
10 cm to za mało ? rozumiem w przypadku podłogi na gruncie, ale w przypadku podłogi na stropie moim zdaniem w zupełności wystarczająco. Tym bardziej, że na górze jest strych który ma temperaturę dodatnią - styro nie będzie izolował od temperatury zewnętrznej.

Styro będzie izolowal ucieczkę temperatury z pomieszczeń grzanych na strych nieuzytkowy, czyli przy zbyt małej izolacji będzie tam grzane dla myszek i robali drogim paliwem.

10cm izolacji na stropie to zbyt mało.

Ja mam strop odizolowany w sumie jakieś 48cm izolacji :)

Nie mam legarów mam zwykły strop betonowy , Strych nie jest ocieplany i bedzie tylko używany do tego żeby chować tam jakies niepotrzebne rzeczy dlatego chciałbym chodzic po podłodze.W zimie nie ma tam dodatnich temperatur tylko jest zimno jak na dworze. Chce użyc do ocieplenia stropu styroduru ponieważ już go kupiłem za pół ceny. Czyli z odpowiedzi wynika żeby nie dawać folii paroizolacyjnej tylko podrównać podłoge i dać najpierw np. 5cm styropianu a później na to 10cm styroduru a na wierzch rzucic płyty osb ewentualnie dać siatke z klejem i bedzie ok?

Gość Arturo72
Czyli z odpowiedzi wynika żeby nie dawać folii paroizolacyjnej tylko podrównać podłoge i dać najpierw np. 5cm styropianu a później na to 10cm styroduru a na wierzch rzucic płyty osb ewentualnie dać siatke z klejem i bedzie ok?

Sposób będzie ok, ilość izolacji zdecydowanie za skromna.

A co w przypadku ocieplania stropu z płyt OSB kręconych do legarów? W tym momencie mam styropian 4 cm i trociny na wierzchu. Oczywiście trociny do wyciągnięcia ale czy jest sens zostawiać ten styropian i dołożyć 10 cm wełny i na zakładkę drugą warstwę wełny 15 cm, czy od razu ściągać wszystko i kłaść 2x 15 cm wełny?

Strop raczej nieużytkowy.

Gość Arturo72
A co w przypadku ocieplania stropu z płyt OSB kręconych do legarów? W tym momencie mam styropian 4 cm i trociny na wierzchu. Oczywiście trociny do wyciągnięcia ale czy jest sens zostawiać ten styropian i dołożyć 10 cm wełny i na zakładkę drugą warstwę wełny 15 cm, czy od razu ściągać wszystko i kłaść 2x 15 cm wełny?

Strop raczej nieużytkowy.

Styro zostaw, doloz wełny na niego a najlepiej i chyba taniej będzie jak dasz kolejny styro zamiast wełny.

Nie wiem czy się nie zmieniło ale poszukaj na forum "proszek Pigeona", to sproszkowany PUR, ja mam go wysypanego na 30cm styro, kiedyś był gratis :)

578608a3b34bf5a5med.jpg

Edytowane przez Arturo72