Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Straty mocy paneli PV w zależności od temp. zewn. oraz rozpięte w czasie.

Stanowska

Recommended Posts

Nie zamierzam, pytam tylko, bo coraz to bardziej obawiam się, czy aby na pewno dobrze zrobiłam inwestując praktycznie większość moich oszczędności w panele. W mieście między blokami. Od kwietnia do października nie powinno być problemów z nasłonecznieniem, ale zimą to ja dużo z tego nie wyciągnę.

Spać po nocach nie mogę, robię różne mapy nasłonecznienia, a i tak pewnie będzie, jak Pan Bóg słońca da nad moim domem. Wiem, że w pół dobrego, letniego miesiąca, można wyciągnąć więcej prądu, niż przez całą zimę. I tego będę się trzymała, żeby nie zwariować.

Moja sugestia. Zamiast codzinnie spisywać liczniki i się zadręczać polecam poczekać rok. Wtedy okaże się ile tej energii wyprodukujesz. A ile by tego nie było, raczej na tym nie stracisz. Jak zrobisz 20% mniej niż się spodziewasz/Ci obiecywano to inwestycja będzie rok czy dwa dłuższa. Szkoda nerwów.

http://www.solarbetreiber.de/index.php/aktuelles-forschung-und-entwicklung/solarmodule-40-jahre-zuverlaessig.html?fbclid=IwAR05Uak_weulmPfH9QnJNYvqjcqgcQIndrsv4sGppjTiG5hHmOtik-JYqZA

http://www.presse.uni-oldenburg.de/download/einblicke/54/parisi-heinemann-juergens-knecht.pdf

https://globenergia.pl/fotowoltaika-po-35-latach-jak-dziala/?fbclid=IwAR3m-SSPgJ_5MJKSYQ17ugORL2s0abIpVAByY1WLwP_EqxZLqPDkpanNZek

.

https://www.pv-magazine.de/2017/05/09/schweizer-photovoltaik-anlage-seit-35-jahren-am-netz/?fbclid=IwAR1S4BGm4cYA64_MoSak-Jb6uDEjpRxg6_P2x6hCUS2OceW_Fa9XeI6bLnw#.WRHZiQp8hF8.facebook

.

W badaniu wykonanym przez naukowców ze szwajcarskiego instytutu SUPSI po 20 latach użytkowania instalacji stwierdzono wady w postaci pewnego stopnia delaminacji w przypadku 92 proc. modułów – o 15 proc. więcej w stosunku do badania wykonanego cztery lata wcześniej. Istotną delaminację, wpływającą na działanie modułu, stwierdzono w przypadku 27 proc. modułów.

Wykazano jednocześnie, że zaobserwowana delaminacja modułów nie miała istotnego wpływu na zmniejszenie uzysków energii. Jak czytamy w pracy podsumowującej badanie, „zły wygląd modułów nie musi oznaczać jednocześnie ich złego działania”.

Inne stwierdzone po 20 latach wady to m.in. pęknięcia ogniw, które zaobserwowano w przypadku 15 proc. modułów. Tutaj jednak także nie odnotowano pogorszenia się parametrów jeśli chodzi o uzysk energii.

W analizie działania modułów po 20 latach czytamy, że główną przyczyną pogorszenia ich wydajności były tzw. hot-spoty – jak w przypadku modułu z najniższą stwierdzoną mocą (26,2 W), o 29 proc. niższą od początkowej,

W sumie po 20 latach eksploatacji w przypadku 59 proc. modułów stwierdzono degradację mniejszą niż 10 proc. w stosunku do początkowej nominalnej mocy, w przypadku 35 proc. modułów degradacja wyniosła 10-20 proc., a tylko w przypadku 6 proc. nominalna moc modułów spadła poniżej 80 proc. początkowej mocy nominalnej, czyli poniżej wydajności obecnie gwarantowanej z reguły przez producentów modułów po 25 latach eksploatacji.

Autorzy badania wykonanego w roku 2003 stwierdzili, że moduły będą pracować w efektywny sposób jeszcze przez kolejne 10-15 lat.

W wyniku późniejszych badań okazało się jednak, że notowana wcześniej liniowa degradacja po pewnym okresie eksploatacji, po około 30 latach, może przechodzić w szybszą degradację, nie mającą już liniowego charakteru.

Ostatnie badanie wydajności modułów wchodzących w skład najstarszej, on-gridowej instalacji fotowoltaicznej w Europie naukowcy z instytutu SUPSI przeprowadzili w roku 2017.

W przypadku 58 proc. modułów stwierdzono moc wynoszącą więcej niż 80 proc. mocy początkowej.

Po 35 latach obecne kryteria gwarancji (uwzględniające spadek mocy nominalnej o maksymalnie 20 proc. początkowej mocy) zachowało około 60 proc. modułów lub 70 proc. w przypadku przyjęcia odchylenia +/- 3 proc.

Zaobserwowano przy tym różne efekty w przypadku grup modułów, w których wykorzystano trzy rodzaje folii PVB od różnych dostawców.

W przypadku modułów z pierwszym rodzajem folii PVB stwierdzono średnią degradację wynoszącą zaledwie 0,2 proc./rok, co oznacza, że moduły z tej grupy po 35 latach zachowały przeciętnie 93 proc. mocy początkowej.

Średnia dla wszystkich modułów, w których wykorzystano folię PVB od drugiego dostawcy, wyniosła 76 proc. początkowej mocy, przy czym w przypadku "lepszej" połowy średnia wyniosła 78,3 proc., co oznaczało przeciętną degradację na poziomie 0,62 proc./rok.

Natomiast moduły, w których wykorzystano folię PVB najgorszej jakości, od trzeciego dostawcy, określono jako bezużyteczne.

Szwajcarskie stowarzyszenie energetyki słonecznej Swissolar podkreśla, że wysoką wydajnością charakteryzują się również inne, najstarsze i nadal pracujące instalacje PV, uruchomione w Szwajcarii na przełomie lat 80. i 90. XX wieku – w tym system o mocy 100 kW uruchomiony w 1989 r. wzdłuż drogi A13 w Felsberger i spełniający funkcję ekranu akustycznego, a także instalacja umieszczona w 1993 roku na fasadzie budynku w Jungfraujoch.

Z kolei w przypadku uruchomionej w Szwajcarii w 1993 roku instalacji o mocy 560 kW, która była wówczas największą elektrownią PV w Europie i w której wykorzystano moduły dostarczone przez Siemensa, stwierdzono średnią degradację wynoszącą 0,69 proc.

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/101907/najstarsza-instalacja-fotowoltaiczna-w-europie-jak-dziala-po-35-latach

Okej, dzięki Panowie za pocieszenie!

Macie rację, nie ma się co martwić na zapas, będzie dobrze. Martwic to się można inflacją i podwyżkami cen energii, ale panele to raczej dobra inwestycja.

Ktoś powiedział, że inflacja jest pewna jak śmierć i podatki.. Prosumenci jak na razie mogą "wyluzować" z podwyżkami cen EE zużywanej na swoje potrzeby.

Ale Koń ma większą głowę, więc lepiej niech on się martwi.

W 2017 roku przeznaczyłem wszystkie środki z konta na którym "rosło" mi miesięcznie 4,06 złotych. Ta instalacja od stycznia 2019 do grudnia 2019 r. wyprodukowała ponad 5000 kWh.

• 2 weeks później...
Czytam, czytam i takie dwa pytania mam:

1) Czy strata mocy paneli PV jest uzależniona od temp. otoczenia, czy też stricte od temp. samych paneli, czyli kątem padania promieni słonecznych na nie?

Wiadomo o co chodzi. Lato, upał, temp. pow. 30*C. Panele ustawione na południe pod idealnym kątem dostają maksymalną moc ze słońca, ale przegrzewają się dajmy na to do 60*C. Tym samym produkują do 20% mniej.

Czy panele skierowane na zachód - pod bardziej płaskim kątem - wytworzą mniej/więcej/tyle samo energii z uwagi na to, że nie będą przegrzane, albo przegrzane do 50*C w porównaniu do rzeczonych 60*C? W sensie, że temp. powietrza jest taka sama, ale kąt padania promieni słonecznych na panel jest mniejszy i nie przegrzewa jakiś tam zespołów/podzespołów/ nie wiem. Dlatego pytam, bo mam ten drugi wariant i próbuję znaleźć więcej argumentów ZA! - za takim ustawieniem paneli. Lepiej się poczuję :-)

2) Czy zmniejszona wydajność paneli - za 20 lat - jest spowodowana spowolnieniem reakcji fizyczno-chemicznej wytwarzającej prąd w panelach, czy też może jednak skutkiem przeźroczystości powłoki panela, co skutkuje większym rozproszeniem światła, co skutkuje mniejszą wydajnością.

Póki co, częściej czytam o tej drugiej teorii... I to by trzymało się kupy, bo z czasem ta powłoka będzie matowieć. Jak sądzicie? To jest główna przyczyna spadku wydajności paneli po parunastu latach?

Dużo oglądam filmików i dokształcam się. Myślę,że w tym filmiku na youtube u gościa co ma nazwę Panele słoneczne dostaniesz odpowiedzi . Nie mogę sobie przypomnieć nazwy odcina ehhh . Dam znać jak koórki się odblokują :wiggle: