ls75 05.11.2004 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 160m2 + 30m2 garaz gniazdek elektr. okolo 50pkt. swiatla okolo 40wylaczniki okolo 30gniazdka komputerowe: 6gniazdka telefoniczne: 2gniazdka tv: 4rozprowadzenie kabli pod glosniki w scianach pod kino domowe. Jeden z kosztorysow wstepnych robocizny wyglada tak: 1. Wykonanie instalacji elektr. (oswietlenie, gniazdka, sila) - 4000zl2. Ulozenie przewodow instalacji pozostalych (tv,telefon,komputery,domofon,glosniki) - 1500zl3. Montaz rozdzielnicy obwodowej wraz z wykuciem wneki, montazem wyposazenia i podlaczeniem przewodow - 500zl Co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malenstwo 14.11.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 ja placilem 30 pln za punkt. razem wyszlo prawie 5000, ale byly w tym:gniazdka, swiatlo w tym 10 schodowych, internet i tv, 4 zakonczenia domofonu i telefonu oraz instalacja alarmowa i trzy skrzynki: dwie z bezpiecznikami i jedna zlaczeniowa (bo uwidzialo mi sie przeniesienie skrzynki z bezpiecznikami) Cena objela dwie kondygnacje i troche przyziemia (glownie swiatlo, bo jeszcze sie nie moge zdcydowac na gniazdka w piwnicy-gabinecie...)Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 15.11.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Dość drogo.Cena pod Warszawą- za dobrze wykonaną instalację, nie partaninę - to już od 35 PLN za punkt. Punkt to gniazdo, albo żarówka + włącznik. Jeśli masz dodatkowe włączniki bądź żarówki (czyli np. 2 kinkiety włączane z jednego łącznika, przełącznika), to z reguły jest to liczone jako dodatkowy punkt. U Ciebie nie wygląda nawet na 100 punktów.Teletechnika też wygląda nie najtaniej.Co do rozdzielnicy - jeżeli 36 modułowa lub większa, to wygląda na rozsądną cenę (nie wiem, co ma być w środku), jeżeli mniejsza, to też drogo.Robiłem w tym parę lat, aktualnie jestem dość zorientowany w cenach. Zwróć uwagę, na to ,co będzie w rozdzielnicy. Nie gódź się na tylko jeden 3-fazowy wył. różnicowoprądowy. Jeśli 3-fazowe to min. 2, albo jeden 3-fazowy i kilka jednofazowych. Zabezpieczenie przepięciowe - też najlepiej 2-stopniowe (B + C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 15.11.2004 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Dom 116 m2 + 26 m2 garaż.Za instalacje elektryczną (robocizna + kable) zapłaciłem 3000 zl + 200 zł za instalacje alarmową (robocizna + kable).Dodam, że na ilości gniazd nie oszczędzałem (elektryczne, telefoniczne, TV/radio, komputerowe, itd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 15.11.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Dom 116 m2 + 26 m2 garaż. Za instalacje elektryczną (robocizna + kable) zapłaciłem 3000 zl + 200 zł za instalacje alarmową (robocizna + kable). Dodam, że na ilości gniazd nie oszczędzałem (elektryczne, telefoniczne, TV/radio, komputerowe, itd). 200 zl za alarm ciekawe, ciekawe i co dziala ten caly alarm czy to tylko atrapa. przepraszam za zlosliwosc ale alarmu za 200 zl ( chyba ze jedna lub dwie czujki ruchowe ) jak zyje nie widzialem a praktykuje na budowach juz ok. 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniczka 16.11.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 JA TO MAM DOBRZE MÓJ NARZECZONY SAM ROBI INSTALACJE W NASZYM DOMU.JEST DOBRYM FACHOWCEM I MA PRACY MNÓSTWO I NIE JEST DROGI .A POZA TYM CENY W BIAŁYMSTOKU NIE SĄ TAK WYSOKIE JAK W INNEJ CZĘŚCI POLSKI. aniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi102 27.11.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 JA TO MAM DOBRZE MÓJ NARZECZONY SAM ROBI INSTALACJE W NASZYM DOMU.JEST DOBRYM FACHOWCEM I MA PRACY MNÓSTWO I NIE JEST DROGI .A POZA TYM CENY W BIAŁYMSTOKU NIE SĄ TAK WYSOKIE JAK W INNEJ CZĘŚCI POLSKI. aniczka Może podasz namiary na narzeczonego? Moi elektycy robią już drugi tydzień i jeszcze połowy domu nie zrobili. Cierpliwość moja się kończy. Budowa 1 km od grabic Białegostoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi102 27.11.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 JA TO MAM DOBRZE MÓJ NARZECZONY SAM ROBI INSTALACJE W NASZYM DOMU.JEST DOBRYM FACHOWCEM I MA PRACY MNÓSTWO I NIE JEST DROGI .A POZA TYM CENY W BIAŁYMSTOKU NIE SĄ TAK WYSOKIE JAK W INNEJ CZĘŚCI POLSKI. aniczka Może podasz namiary na narzeczonego? Moi elektycy robią już drugi tydzień i jeszcze połowy domu nie zrobili. Cierpliwość moja się kończy. Budowa 1 km od grabic Białegostoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi102 27.11.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 JA TO MAM DOBRZE MÓJ NARZECZONY SAM ROBI INSTALACJE W NASZYM DOMU.JEST DOBRYM FACHOWCEM I MA PRACY MNÓSTWO I NIE JEST DROGI .A POZA TYM CENY W BIAŁYMSTOKU NIE SĄ TAK WYSOKIE JAK W INNEJ CZĘŚCI POLSKI. aniczka Może podasz namiary na narzeczonego? Moi elektycy robią już drugi tydzień i jeszcze połowy domu nie zrobili. Cierpliwość moja się kończy. Budowa 1 km od grabic Białegostoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 01.12.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Na razie zapłaciłem 6000 plus 4500 za materjał i konca nie widzę Punktów ok.270 plus cztery gniazda komp. jak mi policzył elektryk ,,znajomy "niestety pan Andrzej Przy....30lat pracy zawodowej .Boże chroń nas przed takimi fachowcami .Tudzież innych inwestorów .Jak nie skończy w tym tygodniu Dopiszę epilog tematu Pozdrawiam Budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia 04.12.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 a mój kolega wyczesał 120 punktów w 4 dni łącznie z zamontowaniem rozdzielni skrzynki na zewnątrz i zamontowaniem wysięgnika cena ????? 1500 zł --robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 04.12.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Dokończę .,,P" elektryk umówił się że przyjdzie w sobotę to już 5 raz czy 7 ,nie przyszedł. Z gęby zrobił cholewę .,,pan" Przygoda Andrzej I syn Piotr Przygoda prowadzą jedną firmę .Zaliczkę to natychmiast a najlepiej jesze szybciej .Jest w potrzebie, no dobra zdarza się ,Ale faktury za pracę nie mogę wydębić Boże chroń inwestorów przed takimi ,,fachowcami " Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 04.12.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Zapomniałem dopisać że jak z budowy zginąl mi przewód elektryczny i antenowy a ,,p'' ,,elektrykowi " wiertarka To musiałem za nią jeszcze zapłacić .No cóż złodzieje na budowach zawsze byli i bedą Okolice ,,Pracy ",,p "Andrzeja i Piotra ,,elektryka" To okolice Warszawy.Boże chroń nas inwestorów przed takimi ,,fachowcami" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 19.12.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Koniec z elektryką .Przyszłi dwaj młodzi ludzie z uprawnieniami 3 dni i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impuls 21.12.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2004 W lubelskim płaciłem za punkt 15zł, w tym 2 rozdzielnice(oczywiście tylko robota) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 23.12.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 A ja- wydaje mi się- że też wcale dużo nie zabuliłem za elektrykę-robociznę. Powiem tak; gość ułożył 300 mb. przewodu (nie liczyłem punktów, ponieważ uzgadniałem wartość całej roboty) zamontował skrzynkę rozdzielczą, wyprowadził przewód główny na zewnątrz budynku i toto mnie kosztowało 700 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 23.12.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2004 A ja- wydaje mi się- że też wcale dużo nie zabuliłem za elektrykę-robociznę. Powiem tak; gość ułożył 300 mb. przewodu (nie liczyłem punktów, ponieważ uzgadniałem wartość całej roboty) zamontował skrzynkę rozdzielczą, wyprowadził przewód główny na zewnątrz budynku i toto mnie kosztowało 700 pln. 'Uzgadniałem wartość całej roboty" nie wiem jakiej wielkości budynek, ale bym się tak nie cieszył 300m to jak na dom jednorodzinny to dobrze to nie rokuje wychodzi na to, że jest to wersja uproszczona, a nie cena obniżona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rubin23 24.12.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 A ja- wydaje mi się- że też wcale dużo nie zabuliłem za elektrykę-robociznę. Powiem tak; gość ułożył 300 mb. przewodu (nie liczyłem punktów, ponieważ uzgadniałem wartość całej roboty) zamontował skrzynkę rozdzielczą, wyprowadził przewód główny na zewnątrz budynku i toto mnie kosztowało 700 pln. 'Uzgadniałem wartość całej roboty" nie wiem jakiej wielkości budynek, ale bym się tak nie cieszył 300m to jak na dom jednorodzinny to dobrze to nie rokuje wychodzi na to, że jest to wersja uproszczona, a nie cena obniżona Parterowy o pow. 93m2 Nie bardzo kumam co to znaczy wersja uproszczona.Punktów zrobił tyle ile chciałem,w-g mnie i tak za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 24.12.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2004 Najlepiej jak każde pomieszczenie ma swój oddzielny obwód, gniazd i oświetlenia i nie więcej niż 10 gniazd na jednym obwodzie do tego oddzielne na lodówkę, alarm, piec, bramofon, siłownik bramy, oświetlenie nr. policyjnego, ośw. terenu, ośw. budynku, to tyle w uproszczeniu jeżeli chodzi o obw. jednofazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
me1 07.01.2005 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Ja i trzech moich kumpli pracujemy w energetyce . Wykonujemy instalacje elektryczne (wyrabiamy się w tygodniu) +RTV + TV + alarm niezależnie od ilości punktów (może być więcej niż 70) za 3500zł . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts