Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna

ls75

Recommended Posts

160m2 + 30m2 garaz

gniazdek elektr. okolo 50

pkt. swiatla okolo 40

wylaczniki okolo 30

gniazdka komputerowe: 6

gniazdka telefoniczne: 2

gniazdka tv: 4

rozprowadzenie kabli pod glosniki w scianach pod kino domowe.

Jeden z kosztorysow wstepnych robocizny wyglada tak:

1. Wykonanie instalacji elektr. (oswietlenie, gniazdka, sila) - 4000zl

2. Ulozenie przewodow instalacji pozostalych (tv,telefon,komputery,domofon,glosniki) - 1500zl

3. Montaz rozdzielnicy obwodowej wraz z wykuciem wneki, montazem wyposazenia i podlaczeniem przewodow - 500zl

Co o tym myslicie?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja placilem 30 pln za punkt. razem wyszlo prawie 5000, ale byly w tym:

gniazdka, swiatlo w tym 10 schodowych, internet i tv, 4 zakonczenia domofonu i telefonu oraz instalacja alarmowa i trzy skrzynki: dwie z bezpiecznikami i jedna zlaczeniowa (bo uwidzialo mi sie przeniesienie skrzynki z bezpiecznikami)

Cena objela dwie kondygnacje i troche przyziemia (glownie swiatlo, bo jeszcze sie nie moge zdcydowac na gniazdka w piwnicy-gabinecie...)

Pozdrawiam!

Dość drogo.

Cena pod Warszawą- za dobrze wykonaną instalację, nie partaninę - to już od 35 PLN za punkt. Punkt to gniazdo, albo żarówka + włącznik. Jeśli masz dodatkowe włączniki bądź żarówki (czyli np. 2 kinkiety włączane z jednego łącznika, przełącznika), to z reguły jest to liczone jako dodatkowy punkt. U Ciebie nie wygląda nawet na 100 punktów.

Teletechnika też wygląda nie najtaniej.

Co do rozdzielnicy - jeżeli 36 modułowa lub większa, to wygląda na rozsądną cenę (nie wiem, co ma być w środku), jeżeli mniejsza, to też drogo.

Robiłem w tym parę lat, aktualnie jestem dość zorientowany w cenach. Zwróć uwagę, na to ,co będzie w rozdzielnicy. Nie gódź się na tylko jeden 3-fazowy wył. różnicowoprądowy. Jeśli 3-fazowe to min. 2, albo jeden 3-fazowy i kilka jednofazowych. Zabezpieczenie przepięciowe - też najlepiej 2-stopniowe (B + C).

Dom 116 m2 + 26 m2 garaż.

Za instalacje elektryczną (robocizna + kable) zapłaciłem 3000 zl + 200 zł za instalacje alarmową (robocizna + kable).

Dodam, że na ilości gniazd nie oszczędzałem (elektryczne, telefoniczne, TV/radio, komputerowe, itd).

200 zl za alarm ciekawe, ciekawe i co dziala ten caly alarm czy to tylko atrapa. przepraszam za zlosliwosc ale alarmu za 200 zl ( chyba ze jedna lub dwie czujki ruchowe ) jak zyje nie widzialem a praktykuje na budowach juz ok. 20 lat.

• 2 weeks później...
JA TO MAM DOBRZE MÓJ NARZECZONY SAM ROBI INSTALACJE W NASZYM DOMU.JEST DOBRYM FACHOWCEM I MA PRACY MNÓSTWO I NIE JEST DROGI .A POZA TYM CENY W BIAŁYMSTOKU NIE SĄ TAK WYSOKIE JAK W INNEJ CZĘŚCI POLSKI.

aniczka

Może podasz namiary na narzeczonego? Moi elektycy robią już drugi tydzień i jeszcze połowy domu nie zrobili. Cierpliwość moja się kończy.

Budowa 1 km od grabic Białegostoku.

JA TO MAM DOBRZE MÓJ NARZECZONY SAM ROBI INSTALACJE W NASZYM DOMU.JEST DOBRYM FACHOWCEM I MA PRACY MNÓSTWO I NIE JEST DROGI .A POZA TYM CENY W BIAŁYMSTOKU NIE SĄ TAK WYSOKIE JAK W INNEJ CZĘŚCI POLSKI.

aniczka

Może podasz namiary na narzeczonego? Moi elektycy robią już drugi tydzień i jeszcze połowy domu nie zrobili. Cierpliwość moja się kończy.

aniczka

Na razie zapłaciłem 6000 :cry: plus 4500 :x za materjał i konca nie widzę Punktów ok.270 plus cztery gniazda komp. :o jak mi policzył elektryk ,,znajomy "niestety pan Andrzej Przy....30lat pracy zawodowej .Boże chroń nas przed takimi fachowcami :evil: .Tudzież innych inwestorów .Jak nie skończy w tym tygodniu Dopiszę epilog tematu :evil: Pozdrawiam Budowniczych :)

Dokończę .,,P" elektryk umówił się że przyjdzie w sobotę :cry: to już 5 raz czy 7 ,nie przyszedł. Z gęby zrobił cholewę :-? .,,pan" Przygoda Andrzej I syn Piotr Przygoda prowadzą jedną firmę :evil: .Zaliczkę to natychmiast a najlepiej jesze szybciej :) .Jest w potrzebie, no dobra zdarza się ,Ale faktury za pracę nie mogę wydębić :cry: Boże chroń inwestorów przed takimi ,,fachowcami " :( Pozdrawiam :roll:

Zapomniałem dopisać że jak z budowy zginąl mi przewód elektryczny i antenowy :evil: a ,,p'' ,,elektrykowi " wiertarka To musiałem za nią jeszcze zapłacić :o .No cóż :evil: złodzieje na budowach zawsze byli i bedą :evil: Okolice ,,Pracy ",,p "Andrzeja i Piotra ,,elektryka" To okolice Warszawy.Boże chroń nas inwestorów przed takimi ,,fachowcami" :x Pozdrawiam :roll:

• 2 weeks później...
A ja- wydaje mi się- że też wcale dużo nie zabuliłem za elektrykę-robociznę. Powiem tak; gość ułożył 300 mb. przewodu (nie liczyłem punktów, ponieważ uzgadniałem wartość całej roboty) zamontował skrzynkę rozdzielczą, wyprowadził przewód główny na zewnątrz budynku i toto mnie kosztowało 700 pln. :lol:

A ja- wydaje mi się- że też wcale dużo nie zabuliłem za elektrykę-robociznę. Powiem tak; gość ułożył 300 mb. przewodu (nie liczyłem punktów, ponieważ uzgadniałem wartość całej roboty) zamontował skrzynkę rozdzielczą, wyprowadził przewód główny na zewnątrz budynku i toto mnie kosztowało 700 pln. :lol:

'Uzgadniałem wartość całej roboty" nie wiem jakiej wielkości budynek, ale bym się tak nie cieszył 300m :o to jak na dom jednorodzinny to dobrze to nie rokuje :roll: wychodzi na to, że jest to wersja uproszczona, a nie cena obniżona :wink:

'Uzgadniałem wartość całej roboty" nie wiem jakiej wielkości budynek, ale bym się tak nie cieszył 300m :o to jak na dom jednorodzinny to dobrze to nie rokuje :roll: wychodzi na to, że jest to wersja uproszczona, a nie cena obniżona :wink:

Parterowy o pow. 93m2 Nie bardzo kumam co to znaczy wersja uproszczona.Punktów zrobił tyle ile chciałem,w-g mnie i tak za dużo.

Najlepiej jak każde pomieszczenie ma swój oddzielny obwód, gniazd i oświetlenia i nie więcej niż 10 gniazd na jednym obwodzie do tego oddzielne na lodówkę, alarm, piec, bramofon, siłownik bramy, oświetlenie nr. policyjnego, ośw. terenu, ośw. budynku, to tyle w uproszczeniu :p jeżeli chodzi o obw. jednofazowe.

• 2 weeks później...
Ja i trzech moich kumpli pracujemy w energetyce . Wykonujemy instalacje elektryczne (wyrabiamy się w tygodniu) +RTV + TV + alarm niezależnie od ilości punktów (może być więcej niż 70) za 3500zł . Pozdro