Anchela77 21.08.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Nie twierdzę ,że są źli. Oni są jak chinczyki. Zaleają rynek tanizną i tyle. No wiesz, cały dom buduję metodą gospodarczą i szukam jak najtańszych rozwiązań gdyż już same ceny materiałów nieźle poszły w górę. Tak samo jak elektryków będę szukała ekipy do CO, do wody - czyli też bez żadnych gwarancji itp. Budowa sama w sobie jest dość droga - i trzeba koszty minimalizować jeśli się tylko da. Dopytam tylko czy otrzymałaś od nich protokoły z pomiarów izolacji, protokoły z pomiarów szeroko rozumianej ochrony od porażeń, protokoły badania wyłączników RCD, protokoły z pomiarów połączeń wyrównawczych, protokół z pomiarów rezystancji uziemienia?? Czy otrzymałaś oświadczenie o ciągłości przewodu PE?? Musiałabym dopytać męża bo to on się tymi paierkowymi sprawami zajął. I wreszcie czy otrzymałaś oświadczenie, że instalacja została wykonana zgodnie z projektem, obowiązującymi przepisami i normami i że nadaje się do eksploatacji?? To dostałam na pewno bo było potrzebne do rejonu energet. aby zgłosić odbiór instalacji. Dorobić do pensji?? A co to za forma prowadzenia działalności gospodarczej?? Osobiści enie znam takowej. Słowem robota na czarno, pez podatków. A jak napisał Marcin krecia dla legalnie działających firm. Powiem więcej, złodziejska bo poniekąd okradli również mnie nie płacąc podatków. Może Ci się to nie podobać ale taka jest prawda. Aha, forum pewnie czytają funkcjonariusze aparatu skarbowego oraz CBA. smiech mnie ogrania jak to czytam. To jest forum gdzie sobie polecamy różnych wykonawców, jeżeli sa sprawdzeni i dobrzy i tani to chyba nic złego, wiele ludzi szuka właśnie takiej ekipy. Mnie się wydaje, że Ty i Twój poprzednik zajmujecie się może wykonawstwem instalacji elektr. tylko jesteście o wiele drożsi od mojej ekipy i stąd ta zazdrość. Co boicie się, że Wam klientów podbiorą? Co do kradzieży, oszustwa to zobacz w głąb siebie czy obyś na pewno jest taki uczciwy i czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 21.08.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 nam dom 3-poziomowy ponad 200m2 robi elektrycznie moj ojciec elektryka, internet, telefon, rtv, alarm, centralny odkurzacz, videofon i oczywiscie rozdzielnia + centala - robocizna to zero zl, zero groszy przewody kupowalem po srednio 1,20 zeta alrmowe i telefoniczne mam 1km za friko gruby na przylacze dzis kupuje po 15 zeta za metr bez faktury - podobno okazyjnie elektryka rusza dokladnie dzis od przylacza i garazu bo chca szpryce robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 24.08.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Dorobić do pensji?? A co to za forma prowadzenia działalności gospodarczej?? Osobiści enie znam takowej. Słowem robota na czarno, pez podatków. A jak napisał Marcin krecia dla legalnie działających firm. Powiem więcej, złodziejska bo poniekąd okradli również mnie nie płacąc podatków. Może Ci się to nie podobać ale taka jest prawda. Aha, forum pewnie czytają funkcjonariusze aparatu skarbowego oraz CBA. smiech mnie ogrania jak to czytam. To jest forum gdzie sobie polecamy różnych wykonawców, jeżeli sa sprawdzeni i dobrzy i tani to chyba nic złego, wiele ludzi szuka właśnie takiej ekipy. Mnie się wydaje, że Ty i Twój poprzednik zajmujecie się może wykonawstwem instalacji elektr. tylko jesteście o wiele drożsi od mojej ekipy i stąd ta zazdrość. Co boicie się, że Wam klientów podbiorą? Co do kradzieży, oszustwa to zobacz w głąb siebie czy obyś na pewno jest taki uczciwy i czysty. Masz rację, polecajcie sobie różnych wykonawców i oby były to osoby godne polecenia. Idąc dalej za moim tokiem myślenia, bierzesz elektryka-firmę, wystawia fakturę, płaci podatek, Ty masz pokwitowanie i poniekąd gwarancję na wykonane roboty. Zwłaszcza kiedy obecnie praktycznie każdego tygodnia media donoszą o śmiertelnych przypadkach porażenia prądem elektrycznym. A elektryk widmo?? Jak mu udowodnisz?? Jak wyegzekfujesz poprawę robót?? Jak niedaj Boże pociągniesz do odpowiedzialności cywilnej swojego anonimowego (tańszego o 22%) wykonawcę?? Masz na to pomysł?? Kolejna sprawa, nie jestem wykonawcą, znam się trochę na teorii i nie masz powodów do obaw o moje zarobki. Na forum jestem społecznikiem, domu nie buduję, dzielę się swoją wiedzą i grosza za to nie biorę. szkoda, że nie wszyscy potrafią to docenić. Zresztą nieważne. I na koniec, popatrzyłem w lustro, zajrzałem w głąb siebie i wyobraź sobie, że niczego niepokojącego tam nie zauważyłem. Pozdrawiam i życzę wszelkiej pomyślności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anchela77 25.08.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Masz rację, polecajcie sobie różnych wykonawców i oby były to osoby godne polecenia. Idąc dalej za moim tokiem myślenia, bierzesz elektryka-firmę, wystawia fakturę, płaci podatek, Ty masz pokwitowanie i poniekąd gwarancję na wykonane roboty. Zwłaszcza kiedy obecnie praktycznie każdego tygodnia media donoszą o śmiertelnych przypadkach porażenia prądem elektrycznym. A elektryk widmo?? Jak mu udowodnisz?? Jak wyegzekfujesz poprawę robót?? Jak niedaj Boże pociągniesz do odpowiedzialności cywilnej swojego anonimowego (tańszego o 22%) wykonawcę?? Masz na to pomysł?? Przeciez u mnie instalację wykonywali elektrycy, którzy na codzień zajmują się tym zawodowo. Dostałam od niech protokół, dostałam oświadczenie, że instalacja jest wykonana prawidłowo. Również zakład energetyczny potwierdził sprawność instalacji. Nie znam sie na tym, bo jestem tylko kobietą , ale mam założoną różnicówkę - ponoć nie zabija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaboBIK 25.08.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Anchela77 to moze ja poprosze namiary na ta ekipe podoba mi sie to co piszesz chetnie sie z nimi skataktuje prosze [email protected] bede niezmiernie wdzieczna...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 29.08.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witaj Tez jestem z Białegostoku chętnie pozyskam Twoje doświadczenie,...co do elektryka...bo widzę ze szukałeś mam jednego dobrego...co do cen to nie znam aktualnych...ale mogę popytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablek 10.09.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam. Właśnie jestem po rozmowie z elektrykiem. Za instalację eklektyczną w domku jednorodzinnym z użytkowym poddaszem ok.150 m2 wycenił robociznę na 4,5 tys. + materiał. W tej cenie jest już wszystko łącznie z kierownikiem, odbiorem, tablicą rozdzielczą itp. Czy to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 05.10.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 To gwarancji pewnie też nie zostawili?. Swoją drogą to ryzykowna forma rozliczania się za dniówki bo jeśli było by wygodniej im trochę spać to mogli by zadomowić się trochę na dłużej np na tydzień. Szanowny Panie marcin714 a gwarancja to niby na co?? Skoro wszystko zostalo odpalone na poczatku i dziala bez problemu to po jaka cholere gwarancja. To nie tuner TV czy pralka. Modulowka jezeli sie zepsuje to i tak i tak do wymiany. A wyjasnij mi co sie moze stac z kablem?? Chyba ze myszy go zjedza, ale sadze, ze na to Ty rowniez gwarancji nie dasz. Szanowny Wielki Instalatorze co mozna zepsuc w instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym - w moim przekonaiu jezeli kogos wiedza jest na poziomie prawa Ohma i Kirchoffa, i bedzie przestrzegal laczenia obwodow to SAM JEST W STANIE ZROBIC INSTALACJE ELEKTRYCZNA. A tak na marginesie "ekspercie@ sam wiesz, ze instalator instalacji domowych to niestety ale najnizszy poziom umiejetnosci jezeli chodzi o branze elektryczna. Niestety po miesiacu praktyki elektryka instalacji domowych mozna zrobic z kazdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 05.10.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dopytam tylko czy otrzymałaś od nich protokoły z pomiarów izolacji, protokoły z pomiarów szeroko rozumianej ochrony od porażeń, protokoły badania wyłączników RCD, protokoły z pomiarów połączeń wyrównawczych, protokół z pomiarów rezystancji uziemienia?? Czy otrzymałaś oświadczenie o ciągłości przewodu PE?? I wreszcie czy otrzymałaś oświadczenie, że instalacja została wykonana zgodnie z projektem, obowiązującymi przepisami i normami i że nadaje się do eksploatacji?? Może Ci się to nie podobać ale taka jest prawda. Aha, forum pewnie czytają funkcjonariusze aparatu skarbowego oraz CBA. Nastepny elektryk wszechwiedzacy. Kupil, a raczej dostal 2 mierniki na skrzyz bo w hurtowni kupuje YDYp3x1,5 lub 3x2,5 i go od razu olsnilo! A moze uczciwy czlowieku pozyczasz sobie mierniczki z ZE i popludniami masz duga firme? Bo to najczestsze zajecie ludzi pracujacych w ZE. A moze uczciwy czlowieku na tym forum wyjsnisz te swoje madrosci o ktorych piszesz - tylko tak swoimi slowami, a nie definicjami z ksiazki? Ludzie czytajacy forum to nie koniecznie lektrycy i gleboko w d.... maja wiedze na temat: pomiarów izolacji, pomiarów ochrony od porażeń, protokołow badania wyłączników RCD, protokołow z pomiarów połączeń wyrównawczych, protokółow z pomiarów rezystancji uziemienia oświadczen o ciągłości przewodu PE?? A propos ludzi ze swietokrzyskie - powiem tyle - to jeden z nawiekszych rynkow jezeli chodzi o elektrykow. Jest tu chyba najwiecej firm w kraju z branzy elektrycznej. I mowa tu o duzych firmach, anie o instolatorach takich jak co poniektorzy. Miej wiec szacunek do ludzi, ktorzy chca cos dorobic i nie wyzywaj ich od zlodziei, bo sam tez bys nie chcial zeby o Tobie tak mowiono. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 05.10.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 No popatrzcie, wielki fachowiec się nam objawił. Pofatygowałem się w przeciwieństwie do Ciebie i przeczytałem posty które napisałeś na forum. Wielka mizeria, żadnych informacji, żadnej wiedzy nie przekazałeś a wybierasz się z wycieczkami. Rusz dupsko, przeczytaj moje posty ZE ZROZUMIENIM wyciągnij wnioski, logiczne wnioski i nie startuj do mnie. Nie życzę sobie tego. Pozostań ze swoim mniemaniem o sobie, o Twojej mądrości i nieomylności. Całe szczęście, że na forum są normalni ludzie, normalni inwestorzy którzy wiedzą, że nie zjedli wszystkich rozumów i pytają fachowców o radę. I takim osobom chętnie będę odpowiadał w miarę posiadanej wiedzy. Tobie na zakończenie życzę abyś musiał poprosić fachowca elektryka który udowodni Ci, że jesteś laikiem w wielu sprawach okołobudowlanych. PSNie wciskaj mi w usta słów, że jestem przeciwnikiem pracy, że nie mam szacunku dla chcących pracować.Co do pojęcia złodziej, polecaqm Ci lekturę wielu słowników w tym zmarłego dzisiaj Władysława Kopalińskiego. Czytać, czytać, czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 05.10.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Zgadzam się, z tym, że na forum nie doradzam a raczej pytam. Jednakże nie besztam ludzi, którzy wykonują jakiś podobny zawód z błotem i nie wyzywam ich od złodziei, za to, że mogą być moją potencjalną konkurencją.Jedno z praw ekonomii mowi o tym, ze konkurencje trzeba obserwowac z szacunkiem, ale gdzie tam Panu do szacunkui......skoro wszystko wie Pan lepiej. A posty Pana czytalem juz wczesniej. Nie mówię, że nie jest Pan fachowcem, tylko twierdzę po ich lekturze, ze wszystko wie Pan lepiej od innych, a konkurencja to wszystko robi zle i na niczym sie nie zna. I jeszce jedo wiem na pewno - nie zamieszce w tym poscie juz zadnej zaczepki w stosunku do Pana poniewaz jest ma on inny tytuł anizeli klotnia. CHCIALEM TYLKO ZWROCIC UWAGA NA PANA AROGANCJE I WSZECHWIEDZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 05.10.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 witam I dalej Kolego jesteś w błędzie. Czy nie doczytałeś się w moich postach, że z wykonawstwem nie mam nic wspólnego i pojęcie konkurencji mnie nie dotyczy?? czy nie doczytałeś, że na tym forum jestem jako społecznik i grosza za przekazaną wiedzę nie biorę?? Tak, są jeszcze tacy idioci jak ja. pozdrawiam nocną porą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.10.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 CoolaTT Szanowny Panie marcin714 a gwarancja to niby na co?? Skoro wszystko zostalo odpalone na poczatku i dziala bez problemu to po jaka cholere gwarancja. To nie tuner TV czy pralka. Modulowka jezeli sie zepsuje to i tak i tak do wymiany. A wyjasnij mi co sie moze stac z kablem?? Chyba ze myszy go zjedza, ale sadze, ze na to Ty rowniez gwarancji nie dasz. Ludzie czytajacy forum to nie koniecznie lektrycy i gleboko w d.... maja wiedze na temat: pomiarów izolacji, pomiarów ochrony od porażeń, protokołow badania wyłączników RCD, protokołow z pomiarów połączeń wyrównawczych, protokółow z pomiarów rezystancji uziemienia oświadczen o ciągłości przewodu PE?? Widzę ,że jakaś gza kolegę ugryzła i kolega zaczyna jakieś pyskówki i wycieczki ale co tam to przechodzi. Taki inwestor jak kolega to skarb. Nie czytałem kolegi dziennika w przeciwieństwie do innych ale mam nadzieję ,że ma kolega jeszcze trochę do roboty bo po tym wstępie to "firmy nie yulko z kieleckiego będą się pchały drzwiami i oknami (gwarancję zapewne kolega na nie wyrzucił bo co się może zepsuć? ) Bardziej ujęło mnie nazywanie uczciwą rynkową konkurencją szarą strefę dla legalnych firm. Niech kolega wyjawi mi w jakiej branży kolega robi a ja przedstawię koledze "uczciwą konkurencję" i zobaczymy co kolega będzie sądził o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 06.10.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 witam I dalej Kolego jesteś w błędzie. Czy nie doczytałeś się w moich postach, że z wykonawstwem nie mam nic wspólnego i pojęcie konkurencji mnie nie dotyczy?? czy nie doczytałeś, że na tym forum jestem jako społecznik i grosza za przekazaną wiedzę nie biorę?? Tak, są jeszcze tacy idioci jak ja. pozdrawiam nocną porą .......... ale, że Dudka nie wizięli na mundial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 24.02.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Podciągam!Proszę napiszcie ile płacicie za punkt z materiałem lub bez.Interesuje mnie takze cena pomiarów i odbioru(jezeli będzie kładł mi elektryke ktoś bez uprawnień) pozdrawiam marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 02.03.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Podciągam!Proszę napiszcie ile płacicie za punkt z materiałem lub bez.Interesuje mnie takze cena pomiarów i odbioru(jezeli będzie kładł mi elektryke ktoś bez uprawnień) pozdrawiam marzena Ja dziś rozmawiałem z elektrykiem, który podłączył mi własnie prąd budowlany. Wstepnie wycenił na 50 pln punkt ( materiał + robocizna). dodam, że jak się zdecydujemy to na pewno jakiś rabat nam da i do sołtysa chodzić nie będziemy. Chyba to dobra cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 08.03.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Cena robocizny ze średni domek to 4000-5000 zł w tym protokoły pomiarów.Jeżeli inwestor chce bardziej rozbudować instalację to wtedy trzeba negocjować. Zyga zach-pom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 31.03.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Podciągam!Proszę napiszcie ile płacicie za punkt z materiałem lub bez.Interesuje mnie takze cena pomiarów i odbioru(jezeli będzie kładł mi elektryke ktoś bez uprawnień) pozdrawiam marzena Ja dziś rozmawiałem z elektrykiem, który podłączył mi własnie prąd budowlany. Wstepnie wycenił na 50 pln punkt ( materiał + robocizna). dodam, że jak się zdecydujemy to na pewno jakiś rabat nam da i do sołtysa chodzić nie będziemy. Chyba to dobra cena... Podciągam temat. Ile teraz za pkt. elektryczny biorą? Mi podali cenę 40 zł za pkt bez materiału plus 10 zł za metr bieżący kabla. Czy to nie za dużo czasami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frantz 31.03.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 60 zł za punkt (robocizna + materiał). Instalacja w peszlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 31.03.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 TORUŃ i okolice a moze i nie tylko Kolega z ktorym pracowalem od dawna od 1 kwietnia nie pracuje juz w naszej firmie i zaklada wlasna Jest swietny w tematach szeroko pojetej elektryki czyli: prad, tv, alarm, telefon, internet, jakies tam sterowania, przemyslane inteligentne budynki - u nas w firmie zreszta przez jakies 9 lat sie tym zajmowal majac dostep do najnowszych osiagniec techniki U nas ustawial alarm - moj ojciec jest elektrykiem Dzieki niemu alarm wyszedl nas taniej i jest bardziej pewny Jak ktos zainteresowany nawet niezobowiazujaca rozmowa, spotkaniem czy wycena to prosze na priv a chetnie udostepnie numer - POLECAM naprawde z czystym sumieniem WALDEK - 0-791 779-269 prosze powiedziec, ze z polecenia od Piotra z Nieszawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts