Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna

ls75

Recommended Posts

witaj:)

Generalnie ZE pomiarów izolacji w obiektach przyłączanych nie wykonuje. Jeżeli byś im zleciła to pewnie zrobią bo siły i sprzęt ku temu mają ale stawki są normalne ;) czyli bardzo wysokie. Lepiej jak pomiary robi wykonawca bo w przypadku kłopotów z wynikem wiegdzie zrobił knota. Może je również zrobić każdy inny elektryk z uprawnieniami E a drugi z D stwierdzić, że instalacja nadaje się do eksploatacji.

Swoją drogą, psim obowiązkiem każdego wykonawcy jest wykonanie pomiarów izolacji, uczestniczenie w odbiorze i montażu układu pomiarowego a następnie wykonanie pomiarów skuteczności ochrony od porażeń. Niestety, o tych ostatnich pomiarach wielu budowniczych zapomina i nie egzekwuje tego.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Probuje wykonać niezalezną instalacje TV tak aby w kązdym pokoju mozna było oglądać inny program przy uzyciu jednego dekodera na cały dom.

Czy niezależna telewizja (satelitarna) wymaga większych instalacji??

Rozprowadziłem przewody z każdego pokoju jeden niezalezny aż do strychu - tam jest najbliżej planowanej anteny. Czy to wystarczy aby później możnabyło podłączyć wzmacniacze czy inne urzadzenia do oglądania niezależnej TV.

Dziś pomyślałem, że z miejsca z którego będzie znajdował się tuner powinny być położone dwa przewody koncentryczne ( jakby wejście z satelity do tunera i wyjście z tunera do wzmacniacza i do każdego z pokoi.)

Czy ja dobrze myślę, a może ktos z Was to ma i działa, może jakiś schemat??? Proszę o pomoc!

pozdrawiam,

M.K.

Orientujecie się może ile trzeba zapłacić elektrykowi (oprócz ustalonej kwoty za punkt) za:

-ułożenie przewodu do licznika, w moim przypadku licznik oddalony około 20m od domu, przewód układany będzie pod ziemią,

-wszelkie formalności z dokumentacją aby można było zgłosić odbiór przyłącza do ZE,

-koszt pomiaru instalacji.

Z góry dziękuję za pomoc;-)

jarek244

witam

tez by mnie interesowało jak wychodzi finansowo podłšczenie licznika z domem ziemiš , ja akurat mam słupa na działce i mogę sobie na nim powiesić skrzynkę, ale zastanawiam się co się bardziej opłaca, czy nie lepiej dać jš na fundament-do licznika płaci ZE, obecnie większaœć, jak zauważyłem w okolicy robi w ogrodzeniu. Na słupie jest najproœciej z pkt. widzenia formalnoœci. I JESZCZE jedno pytanie dot. skrzynki, na słupach instaluje sie tylko skrzynki licznikowe, czy do tego sš potrzebne jakieœ dodatkowe papiery (projekt,elektryk z upr.do zawieszenia), czy tylko uwzględnić jš przy robieniu podłšcza ziemiš?

• 2 weeks później...

3 godziny temu umówiłem się na 2800zł za wykonanie instalacji wewnątrz budynku, oraz wlz (35m) ze złączem. W cenie jest też oczywiście odbiór. Punktów tyle ile sobie wymyśle, w tym komputerowe, głośnikowe, antenowe, telefoniczne. Alarm będzie robił ktos inny.

pozdrawiam

Konrad

• 3 weeks później...

Wszystko zleży w jakim systemie jest położona instalacja ?

Można położyć ją z kwotę 4000 zł jak się to kiedyś robiło dwa gniazda w pokoju plus jedno oświetlenie w ilości kabla 300 mb albo instalację pod system EIB gdzie wychodzi na taką kubaturę domu ok 3500 mb i koszt zamyka się w 18000 materiał instalacyjny bez osprzętu plus robocizna ok5000 zł.Kwesja jest dogadania szczegułowego. W Poznanniu spodkałem się z elektrykami co za punkt nie uznaję piszki tylko ilość przewodów wychodzących z puszki i może się okazać że możemy zapłacić nie 20 zł od puszki tylko 120 bo wychodzi nam 6 przewodów. Dlatego pojęcie czy mało czy dużo zależy od rodzaju instalacji.

Pozdrawiam Leszek

Witam.

A ja mogę robic instalacje za miskę i spanie. I punktów zrobię wam tyle ile sobie wymyślicie. A jak już będę kończył to będziecie mogli pogonic sobie gada. A i projekty wam jeszcze porobię w cenie. Bo muraże też wam chyba projekt konstrukcyjny zrobili.

Gdzieś już tu widziałem takie przysłowie : chytry traci 2 razy.

Każdy z was wykonuje jakąś pracę i jakoś ją wycenia. Zastanówcie się ile możecie zaoferować i jaką jakość jeśli ktoś będzie oczekiwał ,żezrobicie to za 1/2 ,1/3 wartości jakiejs pracy.

Instalacja elektryczna przede wszystkim musi się cechować bezpieczeństwem urzytkowania. Szukajcie dalej wykonawców za kilkanaście zł za punkt a zobaczycie ile zaoszczędziliście jak już zaczniecie mieszkać.

Ktoś tu pisał o systemie alarmowym za 200 zł. śmiech. Taki alarm jest podobny do symulatora alarmu samochodowego w postaci jednej migającej sobie dioby.

Budujecie domy za 300000 zł a decydujecie się na instalację za kilkaset złotych najlepiej albi i taniej. Zasznijcie dyskutować co i jak macie zrobione, jakie materiały użyte jakie wyposażenie rozdzielnic a wtedy zobaczycie co są warte te tanie instalacje.

Pozdrawiam

Proszę o wyjaśnienie, co znaczy materiały słabej jakości?

Czego mam się wystrzegać? Czy są różnice w przewodach? Miedź to miedź i chyba nie ma dobrych i złych przewodów, jeśli maja właściwe przekroje. Czy może różnią się izolacją? Proszę o wyjaśnienie żebym uniknął błędów w przyszłości.

Witam.

Dla dobrego zobrazowania tego problemu proponuję pojechać do jakiegoś marketu i kupić sobie przewody do awaryjnego uruchamiania auta. Takie za pomocą których pożycza się prżd od sąsiada.

Później w domu należy go uciąć i zapytać kogoś do czego może służyć taki przewód. Odpowiedzi będą ,że jest to przewód wysokiego napięcia do świeć , gdyż będzie tam troszeczkę miedi a reszta to plastik.

Tak też robi się w garażach lub w chinach przewody instalacyjne. 2,5mm2 to nie zawsze znaczy to samo.

Druga sprawa to izolacja występują przewody 300/500V i 400/750V

Wydawało by się że te pierwsze są wystarczające bo w sieci mamy 230/400V ale te drugie są zdecydowanie lepsze ,a że instalacje budujemy na kilkadziesiąd lat to wnioski do wyciągnięcia. To tak jak z klockami hamulcowymi do aut. Są tanie i trochę droższe. Ja tych tanich unikam.

Najczęsciej najgorsze przewody sprzedają supermarkety zresztą tak jak wszystko. Aby cena była atrakcyjna to muszą być jakieś koszty tego. Na przewodzie powinno być logo producenta np telefonika, bitner, nkt elektrim i może jeszcze jakieś a reszta to domowy wyrób lub import z chin lib byłego ZSSR.

Tak samo jest z rurami, kanałami ,złączkami ,puszkami, osprzętem ,rozdzielnicą zabezpieczeniami i td. Modny np jest obecnie prywatny import używanych wyłączników, różnicówek i innych cudów na kiju z europy zachodniej. Skoro jest import to gdzieś to jest zamontowane póżniej i czasem widzę takie rozdzielnie ,że każdy aparat jest z innej parafii. Zwykłe różnicówki typu AC są po 40 zł a adpowiednie dla dzisiejszego domu typu A są jużpo 140 zł. Dobry komplet ograniczników przepięć kosztuje ponad 1000 zł ale mogę panu znaleźć takie za 120 zł.

Na samych przewodach ile można zaoszczędzić robiąc nieprofesjonalnie. Załóżmy ,że gdzieś jest panu potrzebne gniazdko dodatkowe. czyli jesen punkt za 15 zł. Takiemu oszczędnemu nie będzie się opłacało ciągnąć specjalnego obwodu do tego gniazda tylko znajdzie w pobliżu jakąś żarówkę (obwód oświetleniowy) i się przyłączy.

Następna sprawa oszynowanie w rozdzielni. Trzeba kupić trochę miedzianej linki, może jakieś szyny grzebieniowe, trochę tulejek no i mieć jakąś zaciskarkę. Ale to wsztstko kosztuje. A najtaniej jest wykorzystać trochę drutów pozostałych po instalacji i tym wysznurować rozdzielnicę. Raz ,że wygląda to straszno dwa druty zawsze za cękie , na zaciski działają naprężenia, jak trzeba coś zmodernizować to o matko i curko.

Ja wcale nie twierdzę ,że ludzie którży robili u państwa instalacje tak czynili. Ja tylko starałem się pokazać gdzie można szukać oszczędności. Również czas trzeba oszczędzać jeśli na jednym domku ma się kilkaset zł. zysku na trzech bo obrót musi być duży aby się dało wyżyć.

Powiem tylko tyle, że porządna instalacja w przeciętnej willi pod krakowem lub warszawą wyceniona zgodnie z KNR przekracza zazwyczaj 10 000 zł.

Dlatego na rynku dla wszystkich jest miejsce. Jakby wszyscy chcieli tyle płacić to porządne firmy by tego nie przerobiły. Na około 10 przyłączeń do sieci jakie robimy to około 1 instalacji do tego robimy za cenę jak wyżej. Resztę robią tzw. pajęczarze na biało ,na czarno i raczej bez papierologii.

Poza tym tak jan na budowie jest konstruktor tak i roboty elektryczne powinny być prowadzone pod kierunkiem osoby posiadającej uprawnienia budowlwne w owej specjalności. Niestety nikt tego nie egzekwuje i na tych papierach kto jaką pieczątkę posiada taką przybija i jest dobrze.

zauważyłem ,że inwestorzy na niczym tak nie oszczędzają jak na elektryce podczas budowy. Np jeszcze nie udało mi się przekonać żadnego inwestora aby zainstalował sobie selektywne zabezpieczenia przed licznikiem. Koszt obecnie ok 400 zł. Jak tego nie ma to dowolne zakłócenie w instalacji np włączamy coś zepsutego do gniazdka i mamy w całym domu ciemność bo zadziałały i zabezpieczenia w rozdzielnicy i również w złączu ustawionym gdzieś w granicy posesji czasem kilkadziesiąd metrów od domu. I konieczny jest nocny spacer aby podnieść wajchę ale 400 zł się zaoszczędziło.

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 3 months później...