Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna

ls75

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2100 - za domek 92 m2 (4 pokoje,2 łazienki, kotłownia, kuchnia)+oswietlenie na tarasie i lampy (fotokom.) na każdym rogu chatki, + wyprowadzenie osobnej rozdzielni do garażu. A w tym jeszcze "przeniesienie" prądu ze skrzynki budowlanej do domu łacznie z wykopem i ułozeniem kabla). Przewody na scianach bruzdowane (elektryczne, antenowe, tel./alarm). Alarm - montaż i uruchomienie 400 zł(7 czujek, dwa szyfratory, syrena na kominie) do tego koszt materiałów. Lokalizacja k. Torunia

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 4 months później...
no właśnie, ile teraz płacicie za instalacjię elektryczną, nam elektryk mówi 13 tys. z materiałem za całość bez względu na ilość tzw punktów, bezpuszkowo, w peszlach, dom 200m2(w tym garaż); cena obejmuje oswietlenie, gniazdka, tv,telefon,internet, domofon, kino domowe, alarm, rozdzielnica, biały montaż

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
U mnie właśnie zakończono w zeszłym tygodniu całą elektrykę. Dom ma ponad 200 m kwadratowych. Przyjechała do mnie 4 osobowa ekipa, spali w domu na styropianie, w trzy dni okablowali mi cały dom (wszelkie gniazdka, alarm, linia telefoniczna). Brali za każdy dzień po 200 zł na głowę, czyli za trzy dni wyszło mnie to 2400 zł.. Uważam, że to dość tanio jak za robociznę, z materiałem chyba całość wyszła ok. 5.000 tys zł. (robocina i materiał) - nie podliczałam jeszcze. Ekipa przyjechała do mnie na śląsk - z woj. świętokrzyskiego .

Oni zawsze śpią na budowach w takich właśnie warunkach. Poza tym zanim poznali warunki noclegowe ;) to obejrzeli dom i powiedzieli, że właśnie 3 dni im starczą na okablowanie domu.

Co do gwarancji to nie wiem po co mi, przyjechali z rejonu energet. posprawdzali czy tamci wszystko dobrze zainstalowali i rejon mnie podpiął. Więc elektryka zrobiona wzorcowo. Nie wiem czemu ale wyczuwam, że chcesz mi udowodnić, że miałam kiepską ekipę. Może się mylę. Ale ja sama dostałam na nią namiary od kogoś i konsultowałam sie z ludźmi u których oni też pracowali i każdy ich bardzo zachwalał. Ja czynię więc to samo. Widać, że chłopy się znają na tym co robią, a robią to aby sobie dorobić do pensji.

Co do gwarancji to nie wiem po co mi, przyjechali z rejonu energet. posprawdzali czy tamci wszystko dobrze zainstalowali i rejon mnie podpiął. Więc elektryka zrobiona wzorcowo. Nie wiem czemu ale wyczuwam, że chcesz mi udowodnić, że miałam kiepską ekipę. Może się mylę.

Dopytam tylko czy otrzymałaś od nich protokoły z pomiarów izolacji, protokoły z pomiarów szeroko rozumianej ochrony od porażeń, protokoły badania wyłączników RCD, protokoły z pomiarów połączeń wyrównawczych, protokół z pomiarów rezystancji uziemienia??

Czy otrzymałaś oświadczenie o ciągłości przewodu PE??

I wreszcie czy otrzymałaś oświadczenie, że instalacja została wykonana zgodnie z projektem, obowiązującymi przepisami i normami i że nadaje się do eksploatacji??

Widać, że chłopy się znają na tym co robią, a robią to aby sobie dorobić do pensji.

Dorobić do pensji?? A co to za forma prowadzenia działalności gospodarczej?? Osobiści enie znam takowej. Słowem robota na czarno, pez podatków. A jak napisał Marcin krecia dla legalnie działających firm. Powiem więcej, złodziejska bo poniekąd okradli również mnie nie płacąc podatków.

Może Ci się to nie podobać ale taka jest prawda.

Aha, forum pewnie czytają funkcjonariusze aparatu skarbowego oraz CBA.