Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebne wsparcie przy zabytku - przyjmę kocioł

karpusx

Recommended Posts

Dzień dobry,

Nabyliśmy zabytkowy pałac wraz z parkiem. Obiekt jest wpisany do krajowego rejestru zabytków. Nie chcemy tam robić kolejnego spa, hotelu czy innej działalności gospodarczej. Chodzi raczej o rewitalizację tego miejsca z poszanowaniem dla materii historycznej. Oto nasz fanpage https://www.facebook.com/pg/Zesp%C3%B3%C5%82-Pa%C5%82acowo-Parkowy-W-Kijewie-Szlacheckim-106291694220323/posts/?ref=page_internal

Drobniejsze prace techniczno-infrastrukturalne realizuję samemu, tzn. własnymi rękoma lub po prostu własnym budżetem. A spokojnie mogła być eska.

Ostatnio udało się uruchomić, z pomocą forumowego kolegi samsu, centralne ogrzewanie, więcej informacji o tym w sąsiednich wątkach. Jest tam też opis zarysu koncepcji docelowego CO. Obecnie uruchomiłem kocioł który ma ze 100KW lub licho wie ile. Będzie on służyć do szybkiego podnoszenia temperatury w trakcie mojej obecności na obiekcie.

Równolegle musi jednak działać nowszy kocioł z podajnikiem. Chodzi o utrzymywanie w obiekcie stałej temperatury nie niższej niż 5C w kolejnych sezonach. Chodzi o ochronę tkanki historycznej.

I tutaj mam pytanie: czy komuś z Szanownych Forumowiczów zalega gdzieś kociołek z podajnikiem na ekogorszek? Mógłbym przytulić za jakieś symboliczne pieniądze. Moc nie powinna być mniejsza niż 35KW. Jeśli komuś pytanie wydaje się dziwne, to proponuję spojrzeć z innej strony na kwestie posiadania :) Czy faktycznie nieruchomości posiadamy? Czy raczej one posiadają nas? Wszak wielu tam było, którym się wydawało że to posiadają i już ich nie ma. Ktoś mówi do mnie: piękna inwestycja. Poprawiam go wtedy: nie inwestycja, to jest koszt. Chodzi o to, żeby to miejsce wzrastało, znudził mi się netflix.

Mogących i rozumiejących, zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

karpusx

Wespół zespół – również za jestem - ale by po próżnicy nie pisać – ideę tą trza szerzej rozpropagować – nie wiem jak na na forum elektrody z tym jest ale na Info-Ogrzewanie mają : https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/16-og%C5%82oszenia-drobne/ - więc i jak by o tym u nich napisać – by nie zaszkodziło chyba – tak czy siak ogłoszenia przejrzeć warto.

Ps. Zamka od tych drzwi do których klucza nie ma - wytrychem się nie da otworzyć. Pozdrawiam serdecznie.