Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

długie skosy do docieplenia - wełną

przemek568

Recommended Posts

Witam serdecznie

Na początek dołączam taki prowizoryczny rysunek mniej więcej jak to wygląda

Skosy mają długość 2.6m

Przestrzeń do wypełnienia wełną 40 cm plus / minus

Wełna - 15 cm

dach.jpg

Mam pytanie odnośnie docieplenia skosów wełną mineralną .

Chodzi o to że już zacząłem prace , ale nie jestem pewien czy dobrze to robię i czy nie wyrzucam pieniędzy w błoto .

Z racji tego że dostęp do tego miejsca jest utrudniony zacząłem układać wełnę 15 cm , próbowałem wejść w te skosy i czasami się to udawało a czasami nie, więc często wełna była po prostu dociskana i z racji tego w niektórych miejscach się rolowała.

Oczywiście nastąpiła również sytuacja że wełna styka się z folią paraizolacyjną . Odnośnie zaistniałej sytuacji mam pytania

1. Czy wełna poprzez to że jest dociskana i się roluje nie traci swoich właściwości

2. Czy to dobrze czy źle że wełna styka się z folią paroprzepuszczalną

3. Czy poprzez to że wełna styka się z folią może nastąpić taka sytuacja że wełna się rozpręży i przerwie tą folię albo poprzez rozprężenie wełna dociśnie folię i ta zlikwiduje szczelinę wentylacyjną.

Z góry przepraszam jeśli nie posługuję się fachową terminologią .

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi .

Zastanawiam się czy po prostu nie wyciągnąć tej wełny jeśli robota byłaby źle zrobiona , póki jeszcze tok prac nie jest zaawansowany

1. W przypadku gdy wełna jest ściśnięta do mniejszej grubości izoluje jak wełna o mniejszej grubości zgodnie ze wzorem na opór cieplny R=d/lambda.

2.Wełna może być ułożona na styk z membraną pod warunkiem że membrana jest wysokiej paroprzepuszczalności. W przeciwnym wypadku membrana nie nadąży z odprowadzeniem pary i może nastąpić zawilgocenie wełny

3. Wełna aż tak się nie rozpręży żeby wypchnąć membranę i zlikwidować w ten sposób pustkę .

Wełnę układałeś całą rolkę że Ci się roluje ? Jakiego produktu użyłeś ? zastosowanieś 2-3cm naddatku w stosunku do rozstawu między krokwiami ?