Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie

Na początek dołączam taki prowizoryczny rysunek mniej więcej jak to wygląda

Skosy mają długość 2.6m

Przestrzeń do wypełnienia wełną 40 cm plus / minus

Wełna - 15 cm

dach.jpg

Mam pytanie odnośnie docieplenia skosów wełną mineralną .

Chodzi o to że już zacząłem prace , ale nie jestem pewien czy dobrze to robię i czy nie wyrzucam pieniędzy w błoto .

Z racji tego że dostęp do tego miejsca jest utrudniony zacząłem układać wełnę 15 cm , próbowałem wejść w te skosy i czasami się to udawało a czasami nie, więc często wełna była po prostu dociskana i z racji tego w niektórych miejscach się rolowała.

Oczywiście nastąpiła również sytuacja że wełna styka się z folią paraizolacyjną . Odnośnie zaistniałej sytuacji mam pytania

1. Czy wełna poprzez to że jest dociskana i się roluje nie traci swoich właściwości

2. Czy to dobrze czy źle że wełna styka się z folią paroprzepuszczalną

3. Czy poprzez to że wełna styka się z folią może nastąpić taka sytuacja że wełna się rozpręży i przerwie tą folię albo poprzez rozprężenie wełna dociśnie folię i ta zlikwiduje szczelinę wentylacyjną.

Z góry przepraszam jeśli nie posługuję się fachową terminologią .

Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi .

Zastanawiam się czy po prostu nie wyciągnąć tej wełny jeśli robota byłaby źle zrobiona , póki jeszcze tok prac nie jest zaawansowany

https://forum.murator.pl/topic/252330-d%C5%82ugie-skosy-do-docieplenia-we%C5%82n%C4%85/

1. W przypadku gdy wełna jest ściśnięta do mniejszej grubości izoluje jak wełna o mniejszej grubości zgodnie ze wzorem na opór cieplny R=d/lambda.

2.Wełna może być ułożona na styk z membraną pod warunkiem że membrana jest wysokiej paroprzepuszczalności. W przeciwnym wypadku membrana nie nadąży z odprowadzeniem pary i może nastąpić zawilgocenie wełny

3. Wełna aż tak się nie rozpręży żeby wypchnąć membranę i zlikwidować w ten sposób pustkę .

Wełnę układałeś całą rolkę że Ci się roluje ? Jakiego produktu użyłeś ? zastosowanieś 2-3cm naddatku w stosunku do rozstawu między krokwiami ?

https://forum.murator.pl/topic/252330-d%C5%82ugie-skosy-do-docieplenia-we%C5%82n%C4%85/#findComment-7771456