przemek568 04.02.2020 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Witam serdecznie Na początek dołączam taki prowizoryczny rysunek mniej więcej jak to wygląda Skosy mają długość 2.6m Przestrzeń do wypełnienia wełną 40 cm plus / minus Wełna - 15 cm Mam pytanie odnośnie docieplenia skosów wełną mineralną . Chodzi o to że już zacząłem prace , ale nie jestem pewien czy dobrze to robię i czy nie wyrzucam pieniędzy w błoto . Z racji tego że dostęp do tego miejsca jest utrudniony zacząłem układać wełnę 15 cm , próbowałem wejść w te skosy i czasami się to udawało a czasami nie, więc często wełna była po prostu dociskana i z racji tego w niektórych miejscach się rolowała. Oczywiście nastąpiła również sytuacja że wełna styka się z folią paraizolacyjną . Odnośnie zaistniałej sytuacji mam pytania 1. Czy wełna poprzez to że jest dociskana i się roluje nie traci swoich właściwości 2. Czy to dobrze czy źle że wełna styka się z folią paroprzepuszczalną 3. Czy poprzez to że wełna styka się z folią może nastąpić taka sytuacja że wełna się rozpręży i przerwie tą folię albo poprzez rozprężenie wełna dociśnie folię i ta zlikwiduje szczelinę wentylacyjną. Z góry przepraszam jeśli nie posługuję się fachową terminologią . Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi . Zastanawiam się czy po prostu nie wyciągnąć tej wełny jeśli robota byłaby źle zrobiona , póki jeszcze tok prac nie jest zaawansowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 06.02.2020 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 1. W przypadku gdy wełna jest ściśnięta do mniejszej grubości izoluje jak wełna o mniejszej grubości zgodnie ze wzorem na opór cieplny R=d/lambda.2.Wełna może być ułożona na styk z membraną pod warunkiem że membrana jest wysokiej paroprzepuszczalności. W przeciwnym wypadku membrana nie nadąży z odprowadzeniem pary i może nastąpić zawilgocenie wełny 3. Wełna aż tak się nie rozpręży żeby wypchnąć membranę i zlikwidować w ten sposób pustkę . Wełnę układałeś całą rolkę że Ci się roluje ? Jakiego produktu użyłeś ? zastosowanieś 2-3cm naddatku w stosunku do rozstawu między krokwiami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts