Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chce zrobic portal z kafli, taki jak na zdjeciach:

2014-06-16-2467.jpg

2014-06-16-2465.jpg

nrp58.jpg

O ile kwestia szafy z plyt k-w byla walkowana na forum milion razy to co do samego portalu mam pare watpliwosci i nie do konca wiem jak to ugryzc:

- czy miedzy kaflami pozstawiac fuge? Jesli tak to jaka szeroka i czym potem wypelnic?

- laczyc kafle w wieksze panele i potem montowac do szafy czy kleic pojedynczo? Pierwszy sposob wydaje mi sie latwieszy bo moge elementy skladac poziomo np. na stole

- jaka zaprawa laczyc kafle miedzy soba?

- jak polaczyc portal z szafa z plyty k-w? Tylko zaprawa czy jeszcze jakos mechanicznie. Troche sie obawiam ze jak jedno odspoi sie od drugiego to portal najnormalniej sie przewroci.

- jak zrobic wieniec/nadproze z tych kafli? Czy potrzebny jest tam jakis element ktory to wzmocni zeby sie nie zlamalo?

Kafle ktore mam na to zakupione sa z Kafelkara.

Moj projekt wyglada jak na rysunku w sketchup'ie:

fvFHCUD.png

Kb1sQXp.png

https://forum.murator.pl/topic/252345-portal-z-kafli/

• 2 weeks później...

Zdecydowanie najprościej zrobić to metodą zduństwa tradycyjnego. Mniej czynności i procedur do zapamiętania, choć nauka trwa zwykle 3 lata (na czeladnika), lub 6 lat (na mistrza).

Kafle szlifujemy dopasowując w celu łączenia bez fugi. Glinę można kupić gotową (zmieszaną z piaskiem). Kafle i wypełnienie (cegły, płytki szamotowe, dachówki, gruz) moczymy. Część wypełnienia powinna być sucha, by wyciągała wilgoć. No i budujemy... Nadproże zrób z jakiegoś kątownika najlepiej. Do szafy drutem można przywiązać, zakotwionym w kaflach wypełnionych gliną i pozostałymi materiałami....

https://forum.murator.pl/topic/252345-portal-z-kafli/#findComment-7777402