uciu 05.02.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Mam drzwi z pochwytem firmy Gerda. Nie pamiętam jaki model… Niestety wkurza nas ten pochwyt – trzaskanie przy otwieraniu. Czy da rade do takich drzwi dorobić klamkę ew jakąś gałkę do otwierania? Chyba ,że do takiego pochwytu można dorobić jakiś przycisk do otwierania – od elektromagnesu odchodzi jakiś kabelek… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.02.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Model drzwi nie ma większego znaczenia. Mogę się mylić, nie zajmuję się takimi przypadkami, ale próbowałbym tak:Musisz poszukać jakiegoś zdolnego serwisanta drzwi, który je trochę przerobi. W pierwszej kolejności zamek - jeśli jest zwykly, z klasycznym językiem i miejscem na trzepień, to może da się zastosować ruchomą gałkę(od biedy klamkę, ale to zawsze słabo wygląda). W drugiej : ościeznica i wstawienie elektrozaczepu. Już zwykły pozwala na ustawienie "dzień/noc" i otwieranie drzwi szarpnięciem. Lepszy - z podłączeniem do prądu może sterować dowolnym czytnikiem/klawiaturą. Wstawienie przycisku w pochwyt wymaga już poważnych przeróbek (wymiana pochwytu) + przepuszczenie przez drzwi kabli, co wydaje się być niemożliwe do wykonania. A może.. masz już w drzwiach elektrozaczep i tylko wystarczy go przerobić? Możesz wrzucić fotkę okolic zamka po stronie ościeżnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 06.02.2020 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Najlepszym wyjściem byłaby chyba ruchoma gałka W elektromagnesie jest języczek dzień noc ale i tak trzeba porządnie szarpnąć i powoduje to hałas - szczególnie jak wchodzi się wieczorem do domu. Tak to wygląda. Da radę coś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 22.02.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 Moim zdaniem opcja 1 jaką przedstawił Ci Finlandia jest optymalna. Dorobienie klamki i przerobienie ościeżnicy na elektrozaczep. Opcja 2 mało realna i bardzo skomplikowana będzie. O kosztach nie wspomnę. P.S. "Niestety wkurza nas ten pochwyt – trzaskanie przy otwieraniu." No tego to nawet moja Żona nie potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.02.2020 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2020 - P.S. "Niestety wkurza nas ten pochwyt – trzaskanie przy otwieraniu." No tego to nawet moja Żona nie potrafi Przerobienie/dodanie klamki,gałki = z utrata gwarancji. Może samemu to rozgryzę po gwarancji - w sumie to tylko wywiercenie dziury w odpowiednim miejscu... "trzaskanie pry otwieraniu" - chodzi o to że trzeba użyć siły by otworzyć drzwi i wtedy słych głośny trzask.. W futrynie mam elektrozaczep z kablem - ale nigdzie nie podłączonym. Obecnie elektrozaczep cały czas jest w pozycji dzień - by można było drzwi otwierać od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 13.03.2020 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Zapytam tak pobocznie o rodzaj wentylacji u Ciebie. Mechaniczna czy grawitacyjna? Zrób sobie test np. otwierając okno i dopiero próbuj wejść do domu. Gwarancja na 100% idzie się wietrzyć przy takich przeróbkach. Inna opcja - pogadaj z producentem drzwi czy nie przerobiłby Ci ich odpłatnie. Dogadać możesz np. anulowanie gwarancji ale tylko na kwestie związane z zamkiem, otwieraniem itp. a reszta części gwarancji jak poszycie, to że drzwi są proste itd będzie zachowana. Jest to jakaś opcja. Ja w Stolpawie kiedyś tak zrobiłem jak Klient chciał od nich surowe drzwi, bo sam je olejował na swój jakiś kolor. Dostał dodatkowe pismo, że gwarancja jest ale z wyłączeniem powłoki i czegoś tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.03.2020 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 - Przerobienie/dodanie klamki,gałki = z utrata gwarancji. Może samemu to rozgryzę po gwarancji - w sumie to tylko wywiercenie dziury w odpowiednim miejscu... "trzaskanie pry otwieraniu" - chodzi o to że trzeba użyć siły by otworzyć drzwi i wtedy słych głośny trzask.. W futrynie mam elektrozaczep z kablem - ale nigdzie nie podłączonym. Obecnie elektrozaczep cały czas jest w pozycji dzień - by można było drzwi otwierać od zewnątrz. Taki urok drzwi z 'elektryką' Ustaw blokadę jak do domofonu/zamka szyfrowego czy jak tam to zwą i otwieraj z zewnątrz kluczem. Będzie ciszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 20.04.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Mówisz o elektrozaczepie jak sądzę. Nie będzie z nim problemu jak użyje się klucza o odciągnie język zamka tak aby się schował i minął z elektrozaczepem (to samo jakby nacisnąć klamkę). Problemem hałasu jest to, że drzwi otwiera się obecnie bez naciskania klamki (której z resztą nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts