Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warstwy ścianki "kolankowej"

radek_1

Recommended Posts

Dzień dobry,

Na wstępie, przepraszam za niefachowe terminy, które na pewno się tu wkradną. Buduję dom letniskowy wg projektu MGSosenka2 (pewnie bez znaczenia), i mam wątpliwości/problem dotyczący warstw ścianki kolankowej.

Projekt_scianka_kolankowa_zaznaczone.jpg

Jest dla mnie jasne, że od wewnątrz licząc musi być

KG->folia paroizolacyjna-> wełna skalna "z rolki" 10cm [na profilach/"grzybkach"] -> wełna "płyta" 15cm(równo ze słupkiem)->

i w tym miejscu się zawieszam. Sznurek/listwa/membrana ?

Chodzi o to, że ta ściana od zewnątrz nie będzie widoczna. Jest przykryta "dachem" [membrana wiatroszczelna + blacho-dachówka] a od dołu będzie podbitka poprzedzona folią paroizolacyjną.

Czym powinienem zakończyć tę ściankę od zewnątrz? Nie chciałbym by była zawilgocona przez błędy w ułożeniu ani by wiatr hulał mi po poddaszu mojego letniska.

Poniżej 2 fotki jak to mniej więcej na tę chwilę wygląda.

Za wszelkie uwagi, i rady z góry dziękuję.

Radek

20191107_202842.jpg

20190320_182518.jpg

Edytowane przez radek_1

• 2 weeks później...

Panie Tomaszu,

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli bym mógł to jeszcze podpytać. Czy na moim miejscu założył by Pan od zewnętrznej strony jeszcze jedną warstwę wełny, by licowała ze styropianem (mostek) czy też zrobiłby Pan tak jak na projekcie, warstwę wełny poziomo, która łączy styro z wełną ze ścianki kolankowej. Oraz czy użyć (pod dachem mimo wszystko) twardej wełny elewacyjnej czy wewnętrzna sztywna będzie wystarczająca?

Pozdrawiam,

Radek

Panie Tomaszu,

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli bym mógł to jeszcze podpytać. Czy na moim miejscu założył by Pan od zewnętrznej strony jeszcze jedną warstwę wełny, by licowała ze styropianem (mostek) czy też zrobiłby Pan tak jak na projekcie, warstwę wełny poziomo, która łączy styro z wełną ze ścianki kolankowej. Oraz czy użyć (pod dachem mimo wszystko) twardej wełny elewacyjnej czy wewnętrzna sztywna będzie wystarczająca?

Pozdrawiam,

Radek

Zostawiłbym tak jak na projekcie. w zasadzie izolacji stropu aż tak daleko wyciągać nie trzeba. Nawet można ją zrównać z izolacją ściany, ale oczywiście może pozostac tec tak jak jest.

Jeżeli jeszcze izolacja ściany zewnętrznej nie jest wykonana to wyciągnałbym ją również na grubość stropu jeśli to możliwe.