keldorn 10.06.2020 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 W takim razie normalnie już utwardzałeś piaskiem przed pozwoleniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 10.06.2020 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 hmm pamiętam że też miałem takie rozterki u siebie ale mój kierownik twierdził ze wymiana gruntu może zostać wykonana przed uzyskaniem pozwolenia na budowę i nikt się czepiać nie ma prawa. Pozdro Rzadko kto sie o to czepia, ale moze, zalezy od regionu. Zawsze mozesz powiedziec ze utwardzales dojazd pod przyszla budowe zeby HDS mogl wjechac ale jak urzednik sie uprze to Ci udowodni ze to bylo pod budynek i mandat moze wystawic. Jezeli ktos ma watpliwosci zawsze mozna anonimowo zadzwonic do odpowiedniego dla rejonu nadzoru budowlanego i sie zapytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 25.06.2020 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Czy ktoś z forumowiczów może pomóc w ocenie projektu płyty, Przyznam że pierwszy raz widzę taki projekt i się zastanawiam z tego co widzę jest na warstwie wyrównawczej z betonu gdzie po bokach beton ten zchodzi poniżej 1m, a w ogóle nie widzę warstwy izolacji z xps, przyznam że nie chce dawać takiego betonu tylko 10 Cm XPSa pod płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 26.06.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Ten podkład betonowy to bezsens. Równie dobrze możesz wylać ten podkład betonowy z betonu B16, po obwodzie ze zbrojeniem 4x12 na dole i masz wylane ściany zintegrowane ze stopami, a 10 cm po środku to wylewka podłogowa. Znajdź kogoś kto umie projektować płyty fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 26.06.2020 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 A co sądzicie ogólnie o grubości płyty i zbrojeniu, moje warunki są w miarę ok jedyne co to dość wysoki poziom wód gruntowych 2-1,5 m ppt, czy tak płyta w takim wypadku jest ok czy przesadzona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 26.06.2020 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Tu zobacz:https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361605-Kolejna-prosta-stodo%C5%82a-podkarpacie&p=7947962&viewfull=1#post7947962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 27.06.2020 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 Zbrojenie ok, grubosc plyty pewnie przesadzona. Natomiast te pseudo ostrogi to nieporozumienie, Ci "konstruktorzy" w ogole nie rozumieją idei płyty, ma byc plytko posadowiona m.in. wlasnie ze wzgledu na trudny grunt/wode a od przemarzania są opaski, a nie jakies cuda. Pod domem z płytą i opaskami nigdy nie ma ujemnych temperatur, to jest nieporozumienie. Nie rozumiem czemu niektorzy biorą się za projektowanie płyt jak nie mają o tym pojęcia, a później biedni inwestorzy za to płacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 29.06.2020 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Dzięki za odpowiedzi, własnie jak sobie policzyłem sam chudy beton na te ostrogi i warstwę 10 cm to wyszło 8000, za XPsa dam 6000 a mam jeszcze izolacje której w przypadku betonu bym miał także od razu napisałem o zmianę konstrukcji tej płyty na taką jaką chciałem, grubość i zbrojenie już zostawię w sumie koszt to 5 cm więcej betonu czyli około 1500 zł. Projekt według moich wytycznych już dostałem, teraz wygląda tak: Natomiast komentarz do zmian był taki:) "Zaprojektowana płyta fundamentowa to standardowe rozwiązanie, sprawdzone i wg nas najlepsze ze względu na trwałość, wytrzymałość itp. Pokazane przez Pana rozwiązanie też jest stosowane, choć projektowane przez naszego konstruktora niechętnie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 07.08.2020 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Zabieram się za wykonanie podbudowy jako że mam do podsypania około 50cm piasku kierownik doradził mi że mógłbym dać 20cm kamienia a później 30cm piasku i tak się zastanawiam czy jest sens dawać ten kamień jednak koszt kamienia jest dużo większy czy ktoś kto się zna mógłby doradzić czy opłaca się dać taki kamień i w jakich przypadkach. Zastanawiam sie także jaki piasek dać ponieważ piasek 2 kategorii z pobliskiej żwirowni ma dużo gliny i zaproponowana mi piasek dolomitowy 1-4 o 10 zł droższy na tonie czy warto dopłacić za taki piasek ? Z góry dzięki za pomoc Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez keldorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 07.08.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 10zł droższy na tonie? Przecież piasek kosztuje 12-15zł za tonę 350-400zł za 27t w mojej okolicy. Kamień ludzie dają żeby gryzonie nie weszły, jest też pewnie lepszy jeżeli woda jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 07.08.2020 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Dzowniłem do jednej żwirowni z zapytaniem własnie o piasek na podbudowę pod płytę i pytałem o piasek 2 kategorii i odradzili mi go mówiąc że ma dużo gliny i zaproponował mi piasek z dolomitem 0-4mm który kosztuję 37 zł za tone już z kosztami transportu i zastanawiam się czy warto czy poprostu chcą mnie naciągnąć jak sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 07.08.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Obdzwaniaj wszystkich dostawców na olx, zazwyczaj trochę ich jest. Niestety ceny piasku i kruszywa to kwestia lokalna. W jednych miejscach jest lepiej, w innych gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.08.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 Większość dobrze zagęszczalnych piasków prosto ze ściany ma troche gliny, mniej lub wiecej. To nie pszeszkadza, jak sie trafi jakis wiekszy kawal to go eliminujesz. Taki piach z glinką zagęszcza się na kamień, jak wyschnie na słońcu to ciężko to w ogóle ruszyć. To jest standard, bierz najtańszy piach zasypowy i sie nie przejmuj tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 15.08.2020 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Dzięki wielkie za porady w tej kwestii dogadałem temat z kierownikiem jak sie jeszcze okazało nie mogę ubijać podbudowy Ubijarka a jedynie mechanicznie walcem ponieważ jak wyszło z badań gruntu wibracje mogą spowodować uplastycznienie się warstw spoistych pyłów i glin pylastych niżej ległych." Mam jeszcze jeden problem niedawno kupiłem stal zbrojeniową na cały dom i chciałem zanim czekam na pozwolenie pociąć sobie i przygotować pod płytę wszystkie pręty jednak nie wiem czy tylko mój projekt jest taki ogólnikowy czy każdy ponieważ nie mam żadnych szczegółowych informacji odnośnie zbrojenia i nurtuję mnie parę kwestii poniżej wrzucam zdjęcia projektu: W kwesti wienca ukrytego rozumiem że mam go zastosować zgodnie z rysunkiem tam gdzie linie przerywane natomiast mam problem w kwesti wymiarów ponieważ na projekcie pisze zastosowac wieniec o wymiarach 25x25cm przy grubości płyty 25cm i zgodnie z projektem mam otuline z góry 3cm i z dołu 4cm rozumiem że w takim przypadku muszę odjąc od 25cm te 7 i wychodzi 17cm i taki mam zastosować wieniec o wymiarach 17x17?. Zgodnie z projektem z tego co widzę nie musze dawać tego wienca np w miejsach gdzie sa okna rozumiem że w tych miejsach mam zrobić przejscie z dlnej siatki na górna wygiętym prętem Fi10 takim jak w siatce. Z góry dzięki za pomoc pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 16.08.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2020 Te linie przerywane to obrys ścian nośnych. Powinieneś mieć napisane w projekcie jaki zrobic wieniec. Wg mnie wieniec rób tylko obwodowo i przez srodek, siatka górna bedzie tez stabilniejsza. Wymiar robisz taki jak piszesz, zamow strzemiona z allegro bedzie szybciej i cenowo prawie tak samo bo nie bedzie odpadow.Zagescic musisz, tylko nie krową 500kg tylko np zageszczarka 100kg ale wtedy czesciej co 10-15cm. No i nie wolno Ci jezdzic po samym dnie wykopu, dodatkowo jezeli taki slaby grunt to tez nic nie moze wjechac do wykopu, wszystko z zewnatrz, wez koparke kołową to Ci wszystko szybko ogarnie, trzeba to tylko dobrze logistycznie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 20.08.2020 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Po paru dniach pracy udało się ogarnąć wykop, po konsultacji i za namową kierownika dałem na sam spód warstwę kamienia: Teraz na to przyjdzie piasek który zamierzam ubijać 5-10cm warstwami ponieważ robię to taką malutką ubijarką: Mam nadzieje że to wystarczy ale dla pewności zrobię badanie stopnia zageszczenia gdy to skończę. Z innych rzeczy to podnosiłem całą działkę do poziomu drogi ponieważ była w dość mocnej dolinie oraz wykonałem całe ogrodzenie: Przy pracach niwelacyjnych niezastąpiony okazał sie niwelator laserowy który zakupiłem na Aliexpress za cenę około 3 razy mniej niż w Polsce, na razie całość prac wykonuję sam. Zakupiłem także zbrojenie na cały dom: Będę się zabierał do robienia wienców do płyty fundamentowej oraz ścięcia pretów do siatki. Chciałem także zakupić styropian na płytę ale ciągle zastanawiam się nad sposobem wykonania, czy zrobić najpierw izolację poziomą i na to przykleić burty czy zacząć od wkopania burt w ziemie, pierwszy sposób wydaję mi się prostszy jednak obawiam się klejenia burt czy wyjdzie to prosto ponieważ w tym przypadku nie za bardzo możliwości niwelacji przy drugim sposobie mogę sobie ustawić burty idealnie do sznurka także mam dylemat i jeszcze nie zdecydowałem. Co do materiału to będę dawał na spód XPS 300 Ravatherm natomiast na burty i opaskę jakiegos EPSa ponieważ XPsa raczej nie widzę sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 20.08.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Przy pracach niwelacyjnych niezastąpiony okazał sie niwelator laserowy który zakupiłem na Aliexpress za cenę około 3 razy mniej niż w Polsce, na razie całość prac wykonuję sam. Możesz rzucić linkiem do tego niwelatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 20.08.2020 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Jasne nie ma problemu:https://pl.aliexpress.com/item/32611337010.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f6ZvdcZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 21.08.2020 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Wydaje mi się, że łatwiej będzie ci wkopać burty w ziemię delikatnie robiąc pod sznurek i później uszczelnić połączenie ze styropianem podłogi jeśli miniesz się ze sznurkiem. Możesz też kleić L-ki na jakimś przymiarze. Burta sklejona z wąskim fragmentem styropianu podłogi żeby było pole do manewru (wyprostowania) fragmentu na podłodze. Na budowie obok mojej panowie cięli styropian na pół wzdłuż i sklejali i wyszło im... prawie równo Ja jestem trochę za Tobą i bacznie obserwuję. W przyszłym tygodniu powinienem mieć pospółkę i będę zagęszczał dół wykopu o te brakujące 5-15 cm. Masz już prąd na działce? Ile kW i jakie zabezpieczenie wziałeś? pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keldorn 21.08.2020 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Jeszcze nie mam prądu, składałem wniosek prawie rok temu i na razie tylko zgłosił się do mnie jakieś 2 miesiące temu projektant przyłącza z pytaniami odnośnie umiejscowienia skrzynki, powiem szczerze że już nawet nie pamiętam dokładnie ile KW podawałem musiałbym to sprawdzić na umowie.Ja już działam z zagęszczaniem wczoraj przywieźli mi pierwsze auto z kopalni piasek dość mocno szary ale zagęszcza się super jednak ceny w mojej okolicy nie są zbyt niskie. Jako że nie mam jeszcze pozwolenia i mam dużo czasu to rozprowadzam piasek ręcznie warstwami po 5-10 cm i ubijam małą ubijarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts