Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczny 1A po modyfikacjach własnymi siłami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@keldorn ale szybko zasuwasz! U mnie dopiero 50 m2 podłogi położone, jeszcze 120 przede mną, ale przerwa do poniedziałku.

@agb rurę zakopałem od razu razem z arotem (fi 50) także już nie będę musiał jej wprowadzać. Zrobiłem z zapasem w płycie i z 5 metrowym zapasem za domem więc powinno wystarczyć. Raczej tej rurze już się nic nigdy nie stanie a arot tylko dla jej osłony został zamontowany. Widziałem, że robią tak też inni i zrobiłem tak samo. Później pomyślałem, że arot fi 76 byłby lepszy, ale skoro od razu wprowadzam rurę to będzie okej.

Edytowane przez tomkowz

Właśnie planuję tak zrobić z kanalizacją żeby nie przeszkadzała ale będę to robić na końcu, aktualizacja po weekendzie:

d1.jpg

d2.jpg

d3.jpg

Została do zrobienia górna siatka ale niestety brakło mi wczoraj drucików i nie mogłem już robić, dziś dzień przerwy a od jutra działam dalej, planuje do piątku zalać płytę

Powiem ci że nie wiem nawet szczerze ponieważ mój kumpel pracuje w sklepie budowlanym to powiedziałem mu tylko że chcę jakaś dobrą folie z atestem i dał mi z firmy Tytan ale nie wiem jakiej grubości była bo akurat naklejka w tym miejscu była potargana.

Wczoraj wpadł wujek i w jeden dzień zrobiliśmy cała górną siatkę:)

120053411_3550991311587560_2878804217650035397_n.jpg

Nareszcie prawie koniec wiązania bo już miałem tego serdecznie dość:p, zostały mi do wygięcia i zamocowania pręty pod słupy oraz muszę trochę podeprzeć burty, w Piątek o 13 zalewam:)

Dopiero teraz znalazłem czas na napisanie posta:), Płyta zalana oczywiście brakło mi 1m3 betonu chociaż i tak miałem zamówione prawie 1m3 więcej więc się dziwiłem że tak wyszło, muśieliśmy czekać prawie godzinę aż dowiozą w między czasie zaczeło lać no ale jakoś sobie poradziliśmy:)

jj.jpg

Pogodę mam teraz idealna ponieważ nie muszę podlewać płyty, na środę, czwartek planuję zamówić beton komórkowy na ściany nośne.

Całość kosztów płyty wraz podspółką itp wyszła mnie 30 tys zł

Nie stosowałem, było nas 4 osoby ja lałem pompą jedna osoba sprawdzała niwelatorem trzecia jak coś ściągała grabkami a czwarta robiła wibratorem, później całość równaliśmy jak to mój wujek nazwał "śmigłem" czyli deska poziomą i do niej przykręconą deską do trzymania całość wyszła max 1 cm. różnicy.

Jako że pogody nie były za przyjazne to dopiero teraz będę zabierać się za murowanie:

120761269_391465335187114_5808178860628301940_n.jpg

Zastanawia mnie jedna kwestia w domu mam wszystkie okna balkonowe, więc murować będę wszędzie tylko 1 bloczek a potem już zostawiać będę miejsce na okna, czy w takim wypadku jeśli mur będzie co jakiś czas z takimi przerwami nie ma ryzyka że w razie mocnego wiatru taka ściana może się przewalić?, miał już może ktoś doświadczenie z podobną kwestią ?

Edytowane przez keldorn

Przy jakiejs wichurze moze sie tak zdazyc ze przewroci sciane tym bardziej ze bez wienca sciany sa malo stabilne i wystarczy uderzyc reka a cale drza. Ja murowalem na otwartym terenie i przy normalnych wiatrach nawet silnych nic sie nie dzialo. Dla pewnosci przykleilbym pape do plyty czy to zgrzewajac czy to na lepik bo tu jest najwieksze ryzyko ze pusci i sciana sie przerwoci. Wyobraz sobie 3m sciane stojaca tylko na polozonej papie lub folii, przeciez to wystarczy sie oprzec zeby poleciala.