Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczny 1A po modyfikacjach własnymi siłami

Recommended Posts

Początek już jest :) Pod oknem murujesz z pełnego bloczka, a na jakiej wysokości będziesz miał podłogę na gotowo i na czym planujesz osadzić okno?

U siebie nie będę murował pierwszej warstwy pod oknem raczej, ewentualnie z bloczka 8 cm bo przyjdzie 10 cm styropianu, 8 cm wylewki i ok 2 cm. gotowej podłogi, a okna planowałem osadzić na belce purenitowej czy coś.

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Chodzi ci o ostatnią warstwę ? , jeśli tak to jest bloczek betonu komórkowego tylko szary a nie biały ponieważ nie mieli w hurtowni, o wysokości 8cm, robiłem tak ponieważ mam okna do wysokości wieńca czyli nadproże z okna jest w wieńcu, i musiałem mieć mur wysoki dokładnie jak w projekcie i akurat po ostatniej warstwie zostało 8cm:), jakbym zrobił wyżej to później o tyle wyższe musiałbym mieć okna.

U nas dachówka betonowa płaska (Braas Tegalit) i nie ma problemu z kolorem - sąsiedzi też nie mają takiego problemu.

Tutaj warto zwrócić uwagę na jakośc, Braas jest w miarę równy ale niektórzy mają łódki i banany co strasznie się rzuca w oczy przy płaskiej dachówce tego wymiaru.

Dopłata do ceramiki to też nie mały pieniądz (rozważaliśmy).

• 2 weeks później...
Aktualny postęp z murowania ścian:

[ATTACH=CONFIG]448885[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]448886[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]448887[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]448888[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]448889[/ATTACH]

Jaki jest sens murowania ścian na warstwie folii czy papy? Oczywiście mówię o twojej płycie. Płyta jest odizolowana - owszem nie grzewcza - ale jednak. Ta folia czy papa ma jakiekolwiek uzasadnienie?

Powiem szczerze że nie wiem, widziałem że często przy płytach nie dają tej papy ale wujek który mi pomagał przy murowaniu uparł się że ma być, całe życie budował domu obiekty przemysłowe itp, na płytach oraz fundamentach zwykłych, i stwierdził że ma być to się nie wadziłem:)

• 2 weeks później...

Tak, chce pokryć w tym roku jeszcze, udało mi się dorwać nie drogą dachówkę ceramiczna Creation Magnum, chciałem na początku cementową ale jak zobaczyłem wygląd to zrezygnowałem a cena wcale nie była dużo niższa.

Miałem w projekcie wieniec skośny co w przypadku wykonania we własnym zakresie jest problematyczne, dość mała ilość betonu przy czym pewnie ciężko zamówić taka małą ilość pompą żeby się opłacało dodatkowo strasznie źle się betonuje taki wieniec o taki kącie beton zjeżdża itp, dlatego chciałem tego uniknąć, kierownik w takim wypadku zaproponował słup pionowy i co drugą spoinę poziomą pręty Fi6 na całej długości muru.

Poniżej parę zdjęć z montażu wiązarów:

kk.jpg

kkk.jpg

kkkk.jpg

kkkkk.jpg