Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczny 1A po modyfikacjach własnymi siłami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do krycia dachu wziąłem sobie gościa który bardzo dobrze zna się na tym ponieważ nie mam już urlopu bo wszystko poszło na budowę a chcę to zrobić na zimę i sam nie jestem w stanie, będę dawać membranę, łaty dość grube zamówił chyba 7x5 z tego co mówił jeśli dobrze zrozumiałem, na szczytówki zamiast dachówek zakończeniowych daje blachę i na górę dachówka ceramiczna a masz jakieś porady odnośnie krycia dachu to chętnie posłucham

Porad co do membrany to nie mam bo stosowalem deski i pape. Pytalem bardziej z ciekawosci poniewaz niezbyt potrafie sobie wyobrazic jak bedzie wyprowadzona membrana na szczytach jak tam nie ma praktycznie do czego jej zamontowac. Dodam tylko od siebie ze pilnuj goscia zeby ci na odpowiednia dlugosc wypuscil laty od sciany szczytowej tak zeby zmiescil sie styropian z klejem pod dachem. U mnie firma od wiazarow dala dupy i zamiast wystawic na 21,5 cm wysuwnice tak jak prosilem to wystawili na 20 na dole a na szczycie dachu jest tylko 18 cm bo im sciana szczytowa uciekla od pionu. I jak teraz pod tym zmiescic styro 20 cm? Przy dachach bez okapu mususz pilnowac kazdy wymiar bo potem sa klopoty.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Szukam porady odnośnie elektryki czy ktoś mógłby w miarę logicznie wyjaśnić mi dlaczego nie można łączyć oświetlenia z gniazdkami na jednym obwodzie?, chodzi ogólnie o to że przykładowo jeden pokój ma jeden obwód, szukałem na forach ale wszędzie są tylko odpowiedzi cytuje: Bo nie wolno bo tak itp i że prawo tego zabrania ale czy ten przepis ma jakieś logiczne wytlumaczenie czy poprostu ktoś tak sobie uznał bo w innych krajach się tak robi?, a nikt tak naprawdę nie wyjaśnia jakie ma to znaczenie w praktyce, nie wiem ale dla mnie logiczniejszym rozwiązaniem jest zrobienie obwodu jako jeden pokój niż jako np oświetlenie połowy domu, a drugi obwód gniazdka w 2 pokojach, wtedy takie to poskakane i dużo więcej przewodów.

Jeden minus - w obwodzie gniazdkowym łatwo jest "wywalić" bezpiecznik - przeciążenie, niezamierzone zwarcie lub różnicówka, bo jest jakaś mała upływność. wtedy w nocy gaśnie Ci też światło i jest niemiło :) Ja mam całe oświetlenie na jednej, osobnej różnicówce. Reszta wedle potrzeb.

Przede wszystkim to jest problem z zabezpieczeniem, obwody gniazd robisz przewodem 2.5mm2 ktory zabezpieczasz 16 eskiem, a oswietlenie 1.5mm2 ktory zabezpieczasz 10. Zeby bylo jako tako to musialbys albo zabezpieczyc obwody pokoi 10A albo pociagnac do oswietlenia 2.5mm2. Reszta to juz kwestia wygody i tego co chcesz miec w rozdzielnicy. Dawniej cale domy byly na 2-3 bezpiecznikach i tez dzialaly. Obecnie jest tendencja do przesadzania z iloscia bezpiecznikow. Ja kompromisowo u siebie zrobilem 2 obwody na oswietlenie ktore zabezpieczylem 2 eskami 10A i roznicowka oddzielna na 1f. Reszte obwodow mam porobione tak ze do pradozernych urzadzen np zmywarka pralka piekarnik itd jest osobny obwod z zabezpieczeniem 16A i potem kazde pomieszczenie ma swoj obwod gniazdowy zabezpieczony 16A. Calosc puszczona przez roznicowke 3f. Zmiescilem sie z luzem w rozdzielnicy 4x12pol.