Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KAISAI pompa ciepła

fachman19

Recommended Posts

A czy są wersje fabryczne a nie własnej produkcji

Tak. Kiedyś znalazłem na ich stronie:

- mają do grzania ciepłej wody

- mają pompy do grzania domu

Takie coś znalazłem:

https://dmuchamy.pl/pl/products/ogrzewanie/pompy-ciepla/pompa-ciepla-powietrze-woda-kaisai-eco-home-10-kw-13374.html

Jak się to sprawuje w praktyce - trudno powiedzieć.

Mam 4 klimatyzatory tej firmy. Nie były zbyt drogie. Odpukać w niemalowane drewno, jak na razie działają.

Mam danfossa 30 bar testowany na 45 bede go wymieniał zeby kuku nie zrobil i klimatyzatora nie załatwił kupilem go za 360zl

Powinien być na ciśnienie robocze dla R410a, lub na R32 (takie same). Najlepiej z wyjściami po stronie freonu do lutowania.

Powiedzmy coś takiego:

https://www.coolstore.pl/product-pol-2967-Wymiennik-plytowy-Danfoss-D22L-50-021H1294.html

lub na mniejszą moc:

https://www.coolstore.pl/product-pol-2961-Wymiennik-plytowy-Danfoss-D22L-30-021H1291.html

Jest 2 razy droższy, ale ciśnienie robocze dopasowane do pracy klimy (PC).

W mojej rodzinie mają tego typu wymiennik (chyba nie z Danfossa, lecz Swep)) o mocy chyba z 12 kW. Rok temu był kupiony za około 1 tys. złotych. Firma sprzedająca dobrała go do mocy jednostki zewnętrznej.

A jak ze sterowaniem inwertera?

W pompie ciepła o której pisałem (jednostka zewnętrzna jest od klimatyzacji Daikin o mocy chyba 12 kW) zastosowano elektronikę od jednostki wewnętrznej sufitowej (kaseton) oraz sterownik przewodowy. Koszt: 1500 + 300 + 150 zł). Do tego chyba 1000 zł za wymiennik. Pozostałe elementy w instalacji c.o. już istniały, gdyż zmieniono starszą PC on-off z freonem R407C na Daikina. Koszt całości trochę ponad 3000 złotych.

PC jest dość dużej mocy, gdyż nagrzewa bufor głównie w taryfie nocnej.

Jako ciekawostkę powiem, że właściciel PC ma zamiar całość rozbudować dodając elementy klimatyzacji kanałowej.

Nie wykluczone, że mu się to uda...

To chyba na jakimś bardzo małym klimatyzatorze lub z odzysku

Tak z odzysku, ale chyba nigdy nie podłączonym. 12 kW to wcale nie tak mało, i wystarczy by nagrzać bufor w taniej taryfie.

Być może dało by się znaleźć aukcję w archiwum "alle-drogo", bo sprzedawca wystawiał na jednej aukcji 2 jednostki zewnętrzne Daikin (po 1500 zł) oraz jeden kaseton za 1500 złotych. Aukcja z pierwszej połowy ubiegłego roku...

Jak pisałem - kupiono (z innego źródła) zamiast kasetonu elektronikę jednostki wewnętrznej. Ktoś inny kupił cały drugi komplet z tej aukcji.