Pena 06.02.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Witam Z klatki schodowej , na której mieszkam, jest wyjście na dach ( konserwacja kominów, dachu, anteny itp) klatka jest ogrzewana. Mój lokal jest obok wyłazu. Stary wyłaz był zrobiony z płyty drewnianej, ocieplony styropianem od wewnątrz i pokryty papą z obróbkami blacharskimi od zewnątrz. Ale był już rozklekotany i wymagał wymiany. Administracja zafundowała nam nowy wyłaz a właściwie świetlik z możliwością wyjścia. Jest to Kominiarczyk firmy Icopal z kopułą PMMA 2mm. Jest ładniejszy od poprzedniego wyłazu, ale na klatce jest zimno. Obawiam się również o temperaturę latem.Moje pytanie : Czy w/w świetlik/wyłaz Icopal spełnia normy termoizolacyjności dla pomieszczeń użytkowych?Czy chroni przed mrozem i upałem?Czy może mieć wpływ na rachunki za centralne ogrzewanie? Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego produktu, popartą argumentami, które mogłyby przekonać administrację do wymiany świetlika na bardziej odpowiedni wyłaz czy okno wyłazowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 17.02.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) Dzień dobry Aby stwierdzić termoizolacyjność świetlika, o którym Pan mówi, należy zajrzeć do dokumentacji produktu lub skontaktować się z producentem i uzyskać od niego informacje na temat posiadanego modelu świetlika. Na pewno może mieć wpływ na rachunki za ogrzewanie. Modele wyłazów i okien wyłazowych do dachów płaskich w ofercie FAKRO spełniają normy termoizolacyjności dla pomieszczeń ogrzewanych. W ofercie do takich dachów są okna wyłazowe DRF (płaskie) i DRC (z kopułą) oraz wyłaz DRL (bez funkcji doświetlenia). Współczynnik Uw wyłazów do dachów płaskich FAKRO może wynosić nawet 0,69 W/m2K (okno wyłazowe DRF DU8). Dla dodatkowej ochrony przed upałem w lecie, do wyłazu z doświetleniem warto zastosować również markizę zewnętrzną w wersji Solar. Aby jednak dobrać właściwy wyłaz, potrzebne są dodatkowe informacje, takie jak ew. kąt nachylenia dachu czy rozmiar otworu w stropie. W celu konsultacji można kontaktować się telefonicznie lub mailowo. infolinia 800 100 052[email protected] Z poważaniemKonsultant FAKRO Edytowane 17 Lutego 2020 przez Ekspert FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts