Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moczarka wodna...

Recommended Posts

wiesz moze lepiej jednak tego amura sobie odpuscic

fakt ze zrobi czystke w roslinach wodnych ale ile szkody narobi :D wezcie pod uwage ze amur to chodzaca fabryka nawozu wystarczy kilka wpusic do stawu i jest po kilku dniach wspanialy efekt "szczawiowej"

wieksze ilosci moczarki mozna spokojnie wyplenic mechanicznie np grabiami

minie troche czasu zanim odrosnie

wiesz moze lepiej jednak tego amura sobie odpuscic

fakt ze zrobi czystke w roslinach wodnych ale ile szkody narobi :D wezcie pod uwage ze amur to chodzaca fabryka nawozu wystarczy kilka wpusic do stawu i jest po kilku dniach wspanialy efekt "szczawiowej"

wieksze ilosci moczarki mozna spokojnie wyplenic mechanicznie np grabiami

minie troche czasu zanim odrosnie

Ustalmy najpierw co oznacza słowo :lol: bo mam wrażenie że oczko 5x5 nazywasz stawem

Wpadnij do mnie nad staw z grabiami i powalcz trochę z moczarką--tylko weź grabie z długim trzonkiem-takim min 15 metrowym :D:D :lol: :lol:

" Ustalmy najpierw co oznacza słowo bo mam wrażenie że oczko 5x5 nazywasz stawem

Wpadnij do mnie nad staw z grabiami i powalcz trochę z moczarką--tylko weź grabie z długim trzonkiem-takim min 15 metrowym "

wiesz nie wiedzialem ze o takim stawie mowimy ale i tak nie polecam ci wpuszczania amura

zrobisz co zechcesz w koncu to twoja woda tyle ze najpierw proponuje sprawdzenie jak wyglada staw w ktorym te rybki plywaja

amur wyczysci ci oczywiscie staw z zielska - potrafi spokojnie zjadac nawet trzcine

tyle ze sie zastanow z czym ci latwiej walczyc z moczarka czy ze "szczawiowa" z glonow?

nie pamietam dokladnie ale podniesienie lub zmniejszenie PH wody tez powinno ci pomoc w walce z moczarka

a co do mechanicznego sposobu to nie masz zadnego rolnika w okolicy?

traktor+stalowa linka+brona tez ci to zadanie powinna zalatwic

PS do twojego stawu juz jezeli chodzi o te grabie to nieprzesadzilem bo podejrzewam ze grabie czyms dociazone i do tego linka ok 20metrow spokojnie by starczyla w koncu zbiornik 15x20metrow to nie jest jezioro tylko stawik o pow 300m2

Beno11 z całym szcunkiem dla tego co robisz ale rzuć okiem na wątek "Budowa stawu" :lol: :lol: i wtedy może skumasz do kogo to piszesz i co piszesz :lol: :lol:

Resztę komentarzy uważam za zbędne :lol:

Pa

sorry jak Cie urazilem "potentacie stawowy" ale jak sam widzisz jestem tu w porownaniu z Toba nowy i mysle ze niestety troszke kumaty w tym temacie :D

ale wiesz Twoj staw mnie jakos nie poraza wielkoscia moze dlatego ze mam w rodzinie osoby ktore maja troszke wieksze zbiorniki wodne i zajmuja sie tym zawodowo nie amatorsko

brat kupil dzialke 7ha w tym 3 stawy po 1,5ha a drugi 17ha w tym 14ha jeziorko - maja z tym troszke zabawy i wiem czym pachnie wpuszczenie amura do troszke jak widzisz wiekszych zbiornikow wodnych jak Twoj staw :D , ponadto kuzyn jest zarzadzajacym w gos,rybackim na akwenach o pow kilkudziesieciu km.2 (wszyscy woj.pomorsko-kujawskie)

jeszcze raz z Ci powtorze amur w naszych jednak zimnych wodach jest obiektem wysoko niewskazanym bo niby zrobi porzadek z roslinami wodnymi ale przez to inne gatunki ryb nie beda mialy mozliwosci np zlozenia ikry - bo na czym ? , narybek nie bedzie mial gdzie sie schowac - bo gdzie ? nie wspomne juz o tym ze amur zasili Twoj staw w duze ilosci zwiazkow azotu, fosforu i potasu ze strawionych i niestrawionych roslin jakie zje - popytaj ludzi ktorzy zajmuja sie hodowla ryb zawodowo to moze rozwieja Twoje watpliwosci

amura sobie mozna trzymac w stawie ktory jest stawem przeplywowym albo w stawie ktory nie jest stawem dekoracyjnym a Twoj jak sadze takim ma byc a nie poprostu dziura ziemi z zielona woda - jezeli Twoj ma byc ta ostatnia wersja to polecam Ci jeszcze dokarmianie Twoich ukochanych amurow trawa scieta z trawnika - spokojnie sobie z nia poradza

Twoj cyrk ,Twoje malpy zrobisz jak chcesz tylko prosze nie dawaj rad co do ktorych nie jestes w 100% pewny ze sa one sluszne ,

jestem przekonany ze w przyszlym roku jezeli wpuscisz do wody te wspaniale "kosiarki" w czercu,lipcu bedziesz na forum szukal pomocy co zrobic z woda w Twoim wspanialym stawie ktora zamiast byc krystalicznie czysta ma raczej wyglad i zapach gnojowki

ale jak juz mowilem Twoj cyrk ,Twoje malpy :D

powodzenia zycze i obym sie mylil :D

No to jeszcze mozna amura na smyczy, jak zje moczarke to go z wody i eksmisja ? Ewentulanie spuscić wode i poczekać az wyschnie . Moczarka słabo znosi słońce bez wody ;) ale z pierwsza kaczka roślinka znów pewnie zawita ;).

u mnie w "stawie" zdechła z powodu braku slońca ( moczarka nie kaczka).

PS

cydzysłow dlatego ze ma 1.5m kwadrat i :)