Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiesz moze lepiej jednak tego amura sobie odpuscic

fakt ze zrobi czystke w roslinach wodnych ale ile szkody narobi :D wezcie pod uwage ze amur to chodzaca fabryka nawozu wystarczy kilka wpusic do stawu i jest po kilku dniach wspanialy efekt "szczawiowej"

wieksze ilosci moczarki mozna spokojnie wyplenic mechanicznie np grabiami

minie troche czasu zanim odrosnie

https://forum.murator.pl/topic/25238-moczarka-wodna/#findComment-456622

wiesz moze lepiej jednak tego amura sobie odpuscic

fakt ze zrobi czystke w roslinach wodnych ale ile szkody narobi :D wezcie pod uwage ze amur to chodzaca fabryka nawozu wystarczy kilka wpusic do stawu i jest po kilku dniach wspanialy efekt "szczawiowej"

wieksze ilosci moczarki mozna spokojnie wyplenic mechanicznie np grabiami

minie troche czasu zanim odrosnie

Ustalmy najpierw co oznacza słowo :lol: bo mam wrażenie że oczko 5x5 nazywasz stawem

Wpadnij do mnie nad staw z grabiami i powalcz trochę z moczarką--tylko weź grabie z długim trzonkiem-takim min 15 metrowym :D:D :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/25238-moczarka-wodna/#findComment-456693

" Ustalmy najpierw co oznacza słowo bo mam wrażenie że oczko 5x5 nazywasz stawem

Wpadnij do mnie nad staw z grabiami i powalcz trochę z moczarką--tylko weź grabie z długim trzonkiem-takim min 15 metrowym "

wiesz nie wiedzialem ze o takim stawie mowimy ale i tak nie polecam ci wpuszczania amura

zrobisz co zechcesz w koncu to twoja woda tyle ze najpierw proponuje sprawdzenie jak wyglada staw w ktorym te rybki plywaja

amur wyczysci ci oczywiscie staw z zielska - potrafi spokojnie zjadac nawet trzcine

tyle ze sie zastanow z czym ci latwiej walczyc z moczarka czy ze "szczawiowa" z glonow?

nie pamietam dokladnie ale podniesienie lub zmniejszenie PH wody tez powinno ci pomoc w walce z moczarka

a co do mechanicznego sposobu to nie masz zadnego rolnika w okolicy?

traktor+stalowa linka+brona tez ci to zadanie powinna zalatwic

PS do twojego stawu juz jezeli chodzi o te grabie to nieprzesadzilem bo podejrzewam ze grabie czyms dociazone i do tego linka ok 20metrow spokojnie by starczyla w koncu zbiornik 15x20metrow to nie jest jezioro tylko stawik o pow 300m2

https://forum.murator.pl/topic/25238-moczarka-wodna/#findComment-456742

Beno11 z całym szcunkiem dla tego co robisz ale rzuć okiem na wątek "Budowa stawu" :lol: :lol: i wtedy może skumasz do kogo to piszesz i co piszesz :lol: :lol:

Resztę komentarzy uważam za zbędne :lol:

Pa

sorry jak Cie urazilem "potentacie stawowy" ale jak sam widzisz jestem tu w porownaniu z Toba nowy i mysle ze niestety troszke kumaty w tym temacie :D

ale wiesz Twoj staw mnie jakos nie poraza wielkoscia moze dlatego ze mam w rodzinie osoby ktore maja troszke wieksze zbiorniki wodne i zajmuja sie tym zawodowo nie amatorsko

brat kupil dzialke 7ha w tym 3 stawy po 1,5ha a drugi 17ha w tym 14ha jeziorko - maja z tym troszke zabawy i wiem czym pachnie wpuszczenie amura do troszke jak widzisz wiekszych zbiornikow wodnych jak Twoj staw :D , ponadto kuzyn jest zarzadzajacym w gos,rybackim na akwenach o pow kilkudziesieciu km.2 (wszyscy woj.pomorsko-kujawskie)

jeszcze raz z Ci powtorze amur w naszych jednak zimnych wodach jest obiektem wysoko niewskazanym bo niby zrobi porzadek z roslinami wodnymi ale przez to inne gatunki ryb nie beda mialy mozliwosci np zlozenia ikry - bo na czym ? , narybek nie bedzie mial gdzie sie schowac - bo gdzie ? nie wspomne juz o tym ze amur zasili Twoj staw w duze ilosci zwiazkow azotu, fosforu i potasu ze strawionych i niestrawionych roslin jakie zje - popytaj ludzi ktorzy zajmuja sie hodowla ryb zawodowo to moze rozwieja Twoje watpliwosci

amura sobie mozna trzymac w stawie ktory jest stawem przeplywowym albo w stawie ktory nie jest stawem dekoracyjnym a Twoj jak sadze takim ma byc a nie poprostu dziura ziemi z zielona woda - jezeli Twoj ma byc ta ostatnia wersja to polecam Ci jeszcze dokarmianie Twoich ukochanych amurow trawa scieta z trawnika - spokojnie sobie z nia poradza

Twoj cyrk ,Twoje malpy zrobisz jak chcesz tylko prosze nie dawaj rad co do ktorych nie jestes w 100% pewny ze sa one sluszne ,

jestem przekonany ze w przyszlym roku jezeli wpuscisz do wody te wspaniale "kosiarki" w czercu,lipcu bedziesz na forum szukal pomocy co zrobic z woda w Twoim wspanialym stawie ktora zamiast byc krystalicznie czysta ma raczej wyglad i zapach gnojowki

ale jak juz mowilem Twoj cyrk ,Twoje malpy :D

powodzenia zycze i obym sie mylil :D

https://forum.murator.pl/topic/25238-moczarka-wodna/#findComment-458000

Jestem pod ogromnym wrażeniem tego co napisałeś :lol: :lol: :lol:

ale wiesz..........jakoś nie przekonałeś mnie swą wiedzą :lol: :lol:

z powodu późnej pory więcej nie piszę gdzyż klikanie budzi moją żonę...........k....mac właśnie się obudziła i po co mi to było? :lol: :lol:

papa

https://forum.murator.pl/topic/25238-moczarka-wodna/#findComment-458084

No to jeszcze mozna amura na smyczy, jak zje moczarke to go z wody i eksmisja ? Ewentulanie spuscić wode i poczekać az wyschnie . Moczarka słabo znosi słońce bez wody ;) ale z pierwsza kaczka roślinka znów pewnie zawita ;).

u mnie w "stawie" zdechła z powodu braku slońca ( moczarka nie kaczka).

PS

cydzysłow dlatego ze ma 1.5m kwadrat i :)

https://forum.murator.pl/topic/25238-moczarka-wodna/#findComment-459048