Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość ścian zewnetrznych małego domku

Recommended Posts

Witam,

A więc buduję mały domek albo kurnik jak to woli o powierzchni 35 m2.

Zastanawiam się nad konstrukcją szkieletową ale ta do mnie jakoś nie przemawia i wolał bym mimo wszystko puść w stronę tradycyjnej murowanej technologii.

Pytanie moje jest następujące, jaka jest taka minimalna grubość ścian z sylikatów którą mogę zrobić aby ten mały domek się jakoś tam trzymał.

Wymiary budynku to dł. 7m szerokość 5m wysokość 4m, w środku antresola na połowie powierzchni. reszta otwarta

Bedę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Sądziłem że 12 cm w zupełności wystarczy dlatego że domek postawimy na płycie fundamentowej a antresola będzie lekką drewnianą konstrukcją.

Nie mam projektu, skonsultuje to z naszym projektantem który będzie projektował nasz dom docelowy tak aby się to nie zawaliło:)

ale nie zamierzam bawić się w projekty na tak mały domek a wyłącznie szkic który w zupełności wystarczy do zgłoszenia takiego budynku.

Mały domek będzie służył nam na czas budowy docelowego domu (2-3 lata) a później jako domek gościnny oraz biuro w ogrodzie.

Edytowane przez Molinek
błedy ortograficzne

Jakaś podstawa prawna takich ścian w PN, EN ?

PN-EN 1996-1-1+A1:2013-05/Ap1

NA.7 Postanowienie dotyczące 8.1.2(2) Minimalna grubość ścian nośnych

Minimalna grubość ścian konstrukcyjnych z muru o wytrzymałości ƒk ≥ 5 MPa nie może być mniejsza niż 100

mm, a w przypadku ƒk < 5 MPa – 150 mm. Minimalna grubość ścian usztywniających powinna wynosić 180

mm."

Czyli chyba nawet z 12 cm mógłby postawić.

Pytanie czy to domek letniskowy będzie czy taki którym będziesz mieszkał? Ja przy tak małym domku szedłbym w konstrukcje szkieletową - nie ma się czego bać. Pamiętaj że taki domek trzeba w zimie ogrzać i najlepiej żeby było w miarę tanio a murowana sciana 18 cm bez ocieplenia nie pozwoli Ci na niskie rachunki za grzanie. Przez sezon mieszkałem w nieocieplonym budynku z ytonga 24 cm po zrobieniu ociepleniu rachunki za grzanie spadły o 1/2. Edytowane przez Karasso

Domek będzie cało roczny przynajmniej na około 2-3 lata potem może przejąć role domku dla gości ewentualnie biura.

Mam zamiar zbudować go na dobrze zaizolowanej płycie fundamentowej a po postawieniu budynku dodatkowo dać ocieplenie 15 cm styropianem grafitowym.

Rozumiem że szkielety królują w takich małych domkach ale ze mnie żaden stolarza a postawienie murowanego wydaje mi się dosyć proste i doszyć szybkie.

Domek będzie cało roczny przynajmniej na około 2-3 lata potem może przejąć role domku dla gości ewentualnie biura.

Mam zamiar zbudować go na dobrze zaizolowanej płycie fundamentowej a po postawieniu budynku dodatkowo dać ocieplenie 15 cm styropianem grafitowym.

Rozumiem że szkielety królują w takich małych domkach ale ze mnie żaden stolarza a postawienie murowanego wydaje mi się dosyć proste i doszyć szybkie.

Zbuduj dobrze. Ja też budowałem na 2-3 lata, a mieszkałem 11....Dałem silke 25 cm jako konstrukcję, i 12 jako warstwę elewacyjną. Niestety skromna warstwa izolacyjna w środku (4 cm styro) wkurza mnie do dziś...Mimo że to teraz dla gości i uczniów....

Zgadzam się z Tobą,

Domek planujemy tak jak by dużego nie było w planach , chcemy zbudować go porządnie, co do grubości ściany zewnętrznej to oczywiście minimalna będzie 18 cm ale porozmawiam z architektem jeszcze i to umówię.

Szczerzę wolał bym te 18 cm dlatego że czym grubsza ściana tym mniej m2 w środku.

Tak jak pisałem wcześniej domek będzie miał w środku dwie lekkie drewniane antresole w tym jedna bardzo mała 1.60 x 510 wykorzystywana jako mini biuro a druga około 2.40 x 510 pełniąca role małej sypialni.

Gotowy projekt takich domków kupisz jak dobrze pamiętam za 90 zł , wejdź na youtuba i poszukaj domek za 25 tys , on tam ma chyba 6 projektów do wyboru robionych przez projektanta i niektóre są naprawdę fajne .

Widziałeś podpisy tego "projektanta" jego uprawnienia izbę?

Gotowy projekt takich domków kupisz jak dobrze pamiętam za 90 zł , wejdź na youtuba i poszukaj domek za 25 tys , on tam ma chyba 6 projektów do wyboru robionych przez projektanta i niektóre są naprawdę fajne .

Takie coś za 99 PLN?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?361386-Jaka-grubość-ścian-zewnetrznych-małego-domku

czy jednak za 199 PLN

https://allegro.pl/oferta/projekt-domu-35m2-z-poddaszem-szkieletowy-otwarty-8491370455 ??

Mieszkamy w malej miejscowości więc architekt jest zweryfikowany a z uwagi na fakt iż będzie projektował nam dom docelowy to cena za mniejszy będzie dużo mniejsza. Czasem lepiej tego tysiaka jednak dorzucić.

Co do tych projektów za 90 zł z YouTube to one są samowola budowlaną bo w domku do 35 m2 na zgłoszenie nie można mieć poddasza użytkowego.