Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podasza a zabudowa przedścianki

Kons18

Recommended Posts

Witam.Zabrałem się za ocieplanie poddasza.Czy dobrym pomysłem będzie ocieplenie skosów od samej murłaty aż do szczytów oraz ocieplenie przedścianki która dopiero powstanie i będzie mieć wysokość 130 cm.Chciałbym tak zrobić zamiast kłaść wełnę na posadzce za przedścianką.Jak wykonać paroizolację w przedściance ?Czy wystarczy od strony mieszkalnej ?Chcę zamknąć tam wełnę od strony mieszkalnej płytami g-k a od strony murłaty płytami OSB.

IMG_20200203_114205_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200203_114221_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez Kons18

Przy izolacji części poziomej stropu będziesz miał mniejsza powierzchnię kubatury części ogrzewanej budynku, inaczej mówiąc nie będziesz dogrzewał niepotrzebnie części stryszku miedzy dachem a ścianką kolankową. Co do paroizolacji to załączam zdjęcie poglądowe podobnego rozwiązania

DSC_0064.jpg

Edytowane przez Tomek W

Dzęekuję za odzew.Zdjęcie przedstawia dokładnie moją sytuację z przedścianką.Czyli tak jak myślałem będę kładł paroizolację od strony pomieszczenia.Zastanawiam się co dać z drugiej strony przedścianki aby wełna się trzymała ?Myślałem o foli paroprzepuszczalnej.Czy to dobry pomysł ?

Dzęekuję za odzew.Zdjęcie przedstawia dokładnie moją sytuację z przedścianką.Czyli tak jak myślałem będę kładł paroizolację od strony pomieszczenia.Zastanawiam się co dać z drugiej strony przedścianki aby wełna się trzymała ?Myślałem o foli paroprzepuszczalnej.Czy to dobry pomysł ?

Jak najbardziej w tym wypadku folia paroprzepuszczalna może być zastosowana. NAjlepiej gdy parametr Sd takiej foli wynosiłby 0,02-0,06m