Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze i budowa stacji transformatorowej

Recommended Posts

Cześć,

otrzymałem od Tauron warunki przyłączeniowe - moc 16,1kW. W wytycznych podano, co musi będzie robione w tym budowa transformatora.

Pan z Tauronu twierdził, że będzie równolegle budowa transformatora i w międzyczasie przyłącz do najbliższego słupa także będę miał prąd wcześniej niż zbuduje się transformator (nawet do 5 lat jeśli nie będzie zgód).

Moje pytanie do Państwa - czy rzeczywiście tak można zrobić - chciałbym uniknąć sytuacji w której budowa transformatora przeciągnie się i nie będę miał prądu. Inspektor zapewniał mnie, że tak nie będzie, ale mam wątpliwości.

Czy ktoś miał do czynienia z budową transformatora? Nie chciałbym podpisać umowy, która będzie potem się ciągnąć w nieskończoność.

Czy zmniejszenie mocy przyłączeniowej do 10kW może spowodować to, że nie będzie potrzebny transformator?

Poniżej zdjęcie wytycznych.

Z góry dziękuję za pomoc :)

20200207_230507.jpg

20200207_230507.jpg

Edytowane przez Wiesiek21

Dziękuję za odpowiedź.

Tylko mam obawy czy rozbudowa sieci o transformator nie wpłynie na czas podłączenia - w tej umowie mam 18 miesięcy i wiem, że każdy tyle dostaje w umowie, ale najczęściej przyłącze jest do 6 miesięcy wykonywane (dają margines bezpieczeństwa)

Nie chciałbym aby budowa tego transformatora sprawiła, że będzie to rzeczywiście 18 miesięcy lub więcej.

Pozdrawiam

Masz określoną datę przyłączenia- do 18 miesięcy. Może to być 6 miesięcy, może 18. Zawsze możesz negocjować umowę lub jej nie podpisać. Ale co to Ci da? Przecież nie rozbudowują sieci przez dodatkowe 16 kW. Możesz wystąpić o warunki na 10 kW- i założę się, że otrzymasz takie same warunki, tylko opłatę przyłączeniową i datę inną