Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OKNO Dachowe na poddaszu

Mohaa

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam.

Moim zdaniem można.

Miałem podobny problem. Miałem wykonywany projekt domu na zamówienie.

Projektant niestety rozmieścił krokwie za blisko siebie i nie było możliwości wstawienia okien o wymaganych wymiarach.

Na etapie budowy domu zgłosiłem prośbę do projektanta który lekko o 10 cm poprzestawiał krokwie tak aby okna sie zmieściły.

Dostałem wpis do dziennika jako nieistotna zmiana.

Piszesz ,że jesteś w trakcie budowy. Możliwe że takiego problemu u ciebie nie będzie i że przestrzenie pomiędzy krokwiami pozwolą na wstawienie okien co nie bedzie się wiązać ze zmianami konstrukcyjnymi.

Witam!

Mam pytanie, czy mogę zastosować okno dachowe na poddaszu jeśli go niema w projekcie? Jak to jest prawnie ? Jestem w trakcie budowania domu i przymierzam sie do dachu.

Można , bez najmniejszego problemu - podczas wpisu przez kierownika budowy dotyczącego wykonania więźby i pokrycia dachu domu- wpis o wykonaniu okna dachowego jako zmiany mało-istotnej.

ps: sory widzę że odpowiedz już otrzymałeś - ja jej po prostu nie widziałem

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
A powiedzcie mi czy podobnie będzie jeżeli takowe okno bym chciał usunąć ? Mam 3 na jedną stronę i jak teraz na to patrzymy to chcialibyśmy z jednego zrezygnować. W tym przypadku nie będzie to nic nowego i nie wpłynie w żaden sposób na konstrukcję. Czy wystarczy tylko wpis w dzienniku czy trzeba się udać do urzędu ?