p.stradowski 09.02.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Cześć, Mam w domu piec kaflowy wybudowany w 2007 roku. Używam go do palenia rekreacyjnego drewnem - dzieciaki lubią się pogrzać zimą przy piecu.Bede go przebudowywał, bo zaczął się rozchodzić na skutek kilku błędów przy jego postawieniu spowodowanych m.in decyzją mojej exmałżonki.Dzisiaj dostałem z gminy info o skutkach uchwały antysmogowej w Małopolsce - wygląda na to, że aby na legalu palić w moim piecu, będzie on musiał mieć sprawność min 80% lub spełniać wymagania ekoprojektu.Mam pytanie: czy w przypadku mojego pieca jest to w ogóle do osiągnięcia i za jaką cenę? PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 09.02.2020 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Piec będzie musiał mieć certyfikowane palenisko. Kto Ci go budował? Spytaj producenta, czy jego palenisko ma papiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.stradowski 10.02.2020 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Palenisko w moim piecu jest zbudowane przez zduna - to po prostu piec kaflowy z szamotu, kafli i gliny, tylko z ładnymi, żeliwnymi drzwiczkami przez które widać płomienie.Jakie papiery może mieć palenisko budowane przez zduna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 10.02.2020 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 w palenisku papierem się rozpala...gdyby większość ludzi, rozumnie, wobec ekoterrozymu pokazała zadpapier miałby jak dawniej swoje zastosowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 11.02.2020 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Musi mieć wyniki badań potwierdzające spełnienie wymogów dotyczących wydajności, składu spalin, itp. Poniżej stronka z paleniskiem do mojego piecokominka, to ten dokument na dole po lewej.http://cebud.eu/oferta/producent/paleniska-piec/ppa-250/Jeżeli Twój zdun nie ma takich wyników badań, to żeby palić legalnie będziesz musiał postawić piecokominek od nowa, tylko z zastosowaniem paleniska spełniającego wymogi antysmogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 11.02.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 ", to żeby palić legalnie "za jakiś czas, będziesz musiał przedstawić papier stwierdzający twoje przygotowanie do właściwego oddawania moczu...pewnie taki papier zdobędziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p.stradowski 16.02.2020 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 @Krakers70 Ile kosztował Cię piecokominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 17.02.2020 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Jakieś 26 000, tylko ja mam jeszcze wymiennik wodny, bez niego było by poniżej 20 000. Cena z roku 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts