kulunkele 09.02.2020 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi na temat wykonania podbudowy pod kostkę i wylewkę.Grunt który mam na działce to glina, ciężka, po opadach stoi na niej woda i długo nie znika.Mam do wykonania podjazd z kostki, szerokość 5,5m długość 7m, na skosie, różnica poziomów między początkiem a końcem wjazdu to jakieś 30-40cm, z drogi wjeżdżamy pod górę.Po lewej stronie jest już istniejąca kostka, wykonana w nieznany mi sposób, po prawej płot i skarpa/spadek w dół.W miejscu gdzie skończy się kostka "na górze" planuje wykonać wylewkę z betonu b20/25 pod wiatę samochodową o wymiarach długość 8mx6m. Wylewka będzie wykonana wzdłuż budynku na długość, a po prawej na długości będzie płot a za nim skarpa, wysokość 50-70cm. W "płocie" bądź na krawędzi kostki/wylewki będzie wykonane wzmocnienie skarpy poniżej jej poziomu po spadku.Pod kostką znajduje się studnia przelewowa wody opadowej, a pod wylewką kolejna, więc jest możliwość wpięcia ewentualnego drenażu do kanalizacji deszczowej.W związku z czym z jakich materiałów wykonać podbudowę? Jakiej grubości? Czy trzeba i z czego wykonać ew. warstwę odsączającą? Czy w podbudowie robić drenaż do deszczówki?Na kostce będą parkowane auta osobowe o masie do 2,5t. Chciałbym uzyskać odpowiedzi od kogoś obeznanego w temacie, ponieważ słyszałem już różne rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.02.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Jedno wiem na glinie nie podchodź bez geowłukniny drogowej grubości najmniej 4mm ona pozwoli ci na zastosowanie cieńszej warstwy podbudowy i glina nie będzie wychodzić podczas zagęszczania tłucznia , jako materiał pierwszy to gruby tłuczeń , żadnego żwiru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 09.02.2020 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Możesz podać gramaturę takiej geowlokniny? Bo takie widzę w internecie dane, a nie ma podanej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 10.02.2020 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Spokojnie taka od 250g/m2 wystarczy https://allegro.pl/oferta/geowloknina-drogowa-280g-140cm-50mb-mocna-nylon-7949891629 coś w tym stylu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 10.02.2020 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pod wylewkę także zastosować kamień 30/60 czy żwir wystarczy? Wylewka planowana 15cm zbrojona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts