Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne źródło od GGWC do chłodzenia pasywnego podłogówki

kulibob

Recommended Posts

Mam GGWC 120m PE32 na głębokości ok 1,2m układ spiralny. Teraz będę remontował kotłownię kotłownię i na powrocie z podłogówki mogę dać wymiennik płytowy i dodatkowo podłączyć powrót z chłodnic . Można by to wykorzystać jako chłodzenie pasywne podłogówki. Pytanie jaki dobrać wymiennik płytowy i jak potencjalnie mogłoby się to sprawdzić? Jak robię remont można by się tym pobawić za te 200-400zł a i odpisze się w uldze termomodernizacyjnej

Mam GGWC 120m PE32 na głębokości ok 1,2m układ spiralny. Teraz będę remontował kotłownię kotłownię i na powrocie z podłogówki mogę dać wymiennik płytowy i dodatkowo podłączyć powrót z chłodnic . Można by to wykorzystać jako chłodzenie pasywne podłogówki. Pytanie jaki dobrać wymiennik płytowy i jak potencjalnie mogłoby się to sprawdzić? Jak robię remont można by się tym pobawić za te 200-400zł a i odpisze się w uldze termomodernizacyjnej

200 zł za wymiennik płytowy z izolacją termiczną, kształtki mosiezne, otuliny itp. ??. Sam bym tez kupił tak tanio, ale nie wiem gdzie.

Pytanie ile możesz wyciągnąć z DZ.

U siebie mam DZ do pompy ciepła. Pionowe 3x80m. Mam wymiennik SECESPOL PŁYTOWY WYMIENNIK CIEPŁA LB31-30 35kW.

Przy wyjściu z Dz około 12 stopni na powrocie mam około 17. Przepływ około 1300 l/h. Przy zbijaniu temperatury.

Pytanie czy to u Ciebie ma w ogóle sens. W upały ile możesz uzyskać mocy z tego wymiennika? Dodatkowo chłodzenie podłoga to raczej średnie rozwiązanie.

Żeby wycisnąć z tego źródła jak najwięcej, musisz zainwestować w porządny wymiennik. Mój nie był najdroższy, a kosztował 550zl. Realnie mogę z niego wycisnąć coś koło 7,5kw chłodząc ścianami. Ale temp na wyjściu z DZ mam latem sporo niższą.

Do tego srubunki, jakieś zawory itd.

Stalowe możesz robić jak najbardziej. Ale jak chcesz zrobić i zapomnieć to rób mosiądz.

Wymiennik był by w szeregu weięc trochę martwię się o opory. teraz w zimie mam maksymalne przepływy wg rotametrów 2400l/h w sezonie zimowym. Można by wymiennik zrobić na bypasie

Też pytanie o ile szybciej zagotuję DZ. Nie mam jakiejś wielkiej presji na chłodzenie tym bardziej że na parterze do ogrzewania założyłem klimę więc zostaje jakoś wspomóc GWC na piętrze.

Myślałem o najtańszym wymienniku

https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-nt-12-plytowy-3-4-15kw-8514707647?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YTI2NmJjZDUtOWY5MS00MjI3LWIyNDktZjhiNzk2NjgxODJjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=758a580f-07d7-4916-b3df-465822a993b0

Wymiennik był by w szeregu weięc trochę martwię się o opory. teraz w zimie mam maksymalne przepływy wg rotametrów 2400l/h w sezonie zimowym. Można by wymiennik zrobić na bypasie

Też pytanie o ile szybciej zagotuję DZ. Nie mam jakiejś wielkiej presji na chłodzenie tym bardziej że na parterze do ogrzewania założyłem klimę więc zostaje jakoś wspomóc GWC na piętrze.

Myślałem o najtańszym wymienniku

https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-nt-12-plytowy-3-4-15kw-8514707647?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YTI2NmJjZDUtOWY5MS00MjI3LWIyNDktZjhiNzk2NjgxODJjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=758a580f-07d7-4916-b3df-465822a993b0

Moim zdaniem to najlepiej dać dwa bypasy , jeden na wymiennik a drugi na PC. Ten wymiennik to chyba trochę za słaby , przy tak małych parametrach to osiągniesz 1 może 3 kW mocy ( tak strzelam ) trzeba by to dokładnie policzyć. Stawiał bym tak na 50-100 kW , chociaż mogę się mylić. Trzeba by znać przy jakich parametrach ma 15 kW.

Popatrz na jego wymiary , zmieści się na dłoni.

Edytowane przez cangi80

Moim zdaniem to najlepiej dać dwa bypasy , jeden na wymiennik a drugi na PC. Ten wymiennik to chyba trochę za słaby , przy tak małych parametrach to osiągniesz 1 może 3 kW mocy ( tak strzelam ) trzeba by to dokładnie policzyć. Stawiał bym tak na 50-100 kW , chociaż mogę się mylić. Trzeba by znać przy jakich parametrach ma 15 kW.

Popatrz na jego wymiary , zmieści się na dłoni.

jak bym osiagnoł 1-1,5 kw to juz byłbym zadowolony

Masz GGWC z którego korzystasz.

Do tego chcesz podpiąć dodatkowo podłogówkę.

Skoro schłodzone powietrze nie wyrabia z obniżeniem temperatury, tak wnioskuję z Twojego 1 postu, to dodatkowe podłączenie pod podłogówkę ma pomóc?

Ponadto nie podałeś temperatur powrotu i innych...

Jeśli temperaturę powrotu z chłodnic masz mniejszą niż temperatura powietrza, to dodatkowe wprowadzenie czynnika do podłogówki może nie obniżyć temperatury.

Być może złoże jest za małe i może nie sprostać dodatkowemu obciążeniu.

Ale tego nie wiemy.

Za mało danych podałeś.

Edytowane przez klaudiusz_x

Masz GGWC z którego korzystasz.

Do tego chcesz podpiąć dodatkowo podłogówkę.

Skoro schłodzone powietrze nie wyrabia z obniżeniem temperatury, tak wnioskuję z Twojego 1 postu, to dodatkowe podłączenie pod podłogówkę ma pomóc?

Ponadto nie podałeś temperatur powrotu i innych...

Jeśli temperaturę powrotu z chłodnic masz mniejszą niż temperatura powietrza, to dodatkowe wprowadzenie czynnika do podłogówki może nie obniżyć temperatury.

Być może złoże jest za małe i może nie sprostać dodatkowemu obciążeniu.

Ale tego nie wiemy.

Za mało danych podałeś.

Problematyczne jest to ponieważ tych statystyk nie prowadzę jedynie mogę powiedzieć że w początkowym okresie lata przy dużych upałach 30+ zbija temperaturę do 16*18* w końcowym okresie lata zbija do 18-21* nawiew w dzień ok 300m3/h dodatkowo powiem że rzadko przekracza punkt rosy.

Jak dla mnie chłodzenie domu podłogówką to najgorsze i najmniej komfortowe rozwiązanie. Próbowałem chłodzić tak dom dwa razy i bardzo szybko z tego pomysłu zrezygnowałem. Chłodzenie rekuperatorem też do najlepszego pomysłu nie należy , bo po pierwsze rekuperator ma słabą wydajność a na dużej wydajności generuje spory hałas i pobiera sporo prądu a efektywność chłodzenia też słaba.

Rekuperator służy do zapewnienia stałej wentylacji a nie do chłodzenia.

Z tego co piszesz masz klimę.Po co więc kombinować jak można komfortowo i tanio schładzać dom klimą ???

Jak dla mnie do chłodzenia tylko klima. Wszystko inne nie ma ani takiej wydajności ani nie zapewnia takiego komfortu jaki ma klima ...

Jak dla mnie chłodzenie domu podłogówką to najgorsze i najmniej komfortowe rozwiązanie. Próbowałem chłodzić tak dom dwa razy i bardzo szybko z tego pomysłu zrezygnowałem. Chłodzenie rekuperatorem też do najlepszego pomysłu nie należy , bo po pierwsze rekuperator ma słabą wydajność a na dużej wydajności generuje spory hałas i pobiera sporo prądu a efektywność chłodzenia też słaba.

Rekuperator służy do zapewnienia stałej wentylacji a nie do chłodzenia.

Z tego co piszesz masz klimę.Po co więc kombinować jak można komfortowo i tanio schładzać dom klimą ???

Jak dla mnie do chłodzenia tylko klima. Wszystko inne nie ma ani takiej wydajności ani nie zapewnia takiego komfortu jaki ma klima ...

Bo jak skonczy mi się węgiel przerabiam kotłownię i moge to zrobić przy okazji założenia grzałki dlatego otym myślę. Później to już gra niewarta świeczki.

Bo jak skonczy mi się węgiel przerabiam kotłownię i moge to zrobić przy okazji założenia grzałki dlatego otym myślę. Później to już gra niewarta świeczki.

Grzałkę?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?243244-tymczasowe-wodne-ogrzewanie-elektryczne-domu&p=7573230&viewfull=1#post7573230

Tu masz rozwiązanie.

Daj tylko rurę minimum fi 100mm plus 2 grzałeczki np 6kW każda.

Zamontuj z dwóch stron rury, by nie stykały sie. Ewentualnie jedną większą.

Problem u mnie był z wadliwymi rotametrami.

Sprzedawca wszystkie wymienił i działa do dziś, czyli 3 sezon.

Grzałkę?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?243244-tymczasowe-wodne-ogrzewanie-elektryczne-domu&p=7573230&viewfull=1#post7573230

Tu masz rozwiązanie.

Daj tylko rurę minimum fi 100mm plus 2 grzałeczki np 6kW każda.

Zamontuj z dwóch stron rury, by nie stykały sie. Ewentualnie jedną większą.

Problem u mnie był z wadliwymi rotametrami.

Sprzedawca wszystkie wymienił i działa do dziś, czyli 3 sezon.

Grzałkę już ma "zbudowana" 2x1,5kW sterownik też prawie skończony brakuje dwóch elementów.

Sterowanie CO x3kW CWU 2kW. Sterownik czasowy, pogodowy termostaty i zabezpieczaniem przed przegrzaniem cyrkulacja CWU opoiarowanie.

Oka czasowe i opomiarowanie wifi termosaty i zabezpiecznia niestety z palca

Nie daję większej grzałki ze względu na to że nie chcę ciągnąć nowego kabla z głównej rozdzielni.

Klima przy -20 ma 2,07 kW a grzałki rozłożą sie 1,12KW/h. Więc trochę zabraknie przy średniodobowej -20 ale tyle nie widziałem Jak zabraknie mocy to zawsze jest kominek lub wejść w drogą lub pociągnąć kable i dać grzałkę 6kW.

Edytowane przez kulibob

Jaką masz klimę?

Pewnie napisałeś w temacie z grzaniem klimatyzatorem, ale nie pamiętam.

Właśnie szukam możliwości na przerobienie klimy na pompę pw i szukam odpowiednio taniego splita.

kaisai fly 2,6/2,9 kw

Narazie nie kombinuje zobaczymy jak to wyjdzie na takim mixie. Jak będę niezadowolony to pomyślę o przeróbce